Поредак икона на зиду

Питање:
Помаже Бог поштовани оци, Kако да распоредим иконе на зид? Да ли да ставим икону Господа Исуса Христа у средину, икону Мајке Божије са леве стране и икона кућне Славе са десне стране, или поредак није важан? Ако ставим славску икону у средину, да ли се ремети однос важности? Исто тако, да ли је обавезно ставити их на источни зид. У којој мери је ово све важно, да ли је од суштинског значаја, или је у питању само форма. Знам да је још Тертулијан писао о томе како се Хришћани моле окренути ка истоку. Свако добро у Христу и хвала Вам за овај диван сајт!
Горан


Одговор:
Драги брате Горане, постављање икона у стану или кући, на источном зиду почасне, главне просторије, било би пожељно. Међутим, пошто се ни стамбене зграде, а ни породичне куће, не орјентишу као Православни храмови (исток-запад) , често није могуће да источни зид буде празан, да би се на њему поставиле иконе. Понекад су на тој страни прозори, врата, или једина могућност где ставити регал. У том случају иконе треба поставити на јужни или северни зид, а потпуно избегавати стављање на западни зид. Добро си прочитао, да се Хришћани моле код куће, као и у храму, окренути према истоку. И постављање икона на зид има своја правила. Опет се треба угледати на храм и поштовати правило распореда икона на иконостасу. Ако у стану поседујеш иконе, које си навео, постави их како си написао: икону Господа Исуса Христа у средини, лево (теби лево кад гледаш у зид) икону Пресвете Богородице, а десно породичну икону Крсне славе. Ако пак имаш само икону Господа Исуса Христа, или само Пресвете Богородице, онда икона Крсне славе треба да се стави са леве стране. Славска икона је у средини ако имаш више икона светих Божијих, па ћеш њихове иконе ставити лево и десно од славске иконе. А ако уз то имаш и иконе Господа Исуса Христа и Пресвете Богородице, њих можеш поставити изнад ових икона. Но, и ту може естетика да утиче на правило. Ако је, на пример, славска икона знатно већа (али и знатно мања) од икона Господа Исуса Христа и Пресвете Богородице, она из естетских разлога може бити у средини и пред њом ће горети и кандило. Благослов Божији и милост Његову на уласку у Часни пост призива на тебе и твоју породицу о. Душан

25 Comments

 1. Помаже Бог, да ли икону треба да носим на освештење обзиром да на њој има сертификат благослова српске православне цркве, свако добро.
  Ирена

 2. Pomaze Bog.Molila bih da mi odgovorite da li na komodi iznad koje su ikone mogu da stavim porodicne fotografije. Unapred zahvalna gresna sluskinja Milena

 3. Милош Бербић

  Помаже Бог,
  Молим Вас за савет како да распоредим Иконе на зид. Имам могућност да то буде источни зид у централној просторији. Од икона имам Господа Исуса Христа и Свету Петку која је моја крсна и слава и оне су веће (славски формат) а пред њих имам Икону Пресвете Богородице и Икону Св Јована Крститеља који је девојачка слава моје супруге и оне су мањег формата. Такође не знам да ли кандило треба да стоји испред Господа Исуса Христа или Свете Петке као моје крсне славе.

 4. Pomaže Bog poštovani oče htela bih nešto da vas pitam. Na istočnom zidu imam veću ikonu krsne slave i iznad nje stoji kandilo. Imam još i dve male ikone Presvete Bogorodice i Isusa Hrista i htela bih i njih da postavim na taj zid, ali ne znam da li te ikone idu iznad ove slavske ili ispod. Htela bih samo da napomenem da je taj zid na kom stoji ova slavska ikona veoma uzan i da jedino mogu staviti te dve ikone iznad ili ispod slavske.

 5. da li znate mozda na kojoj strani sveta bi trebala glava da nam bude okernuta dok spavamo

 6. Postovani oce na istocnom zidu imam ikonu krsne slave Sv. Petke i kandilo po propisu postavljeno . Takodje imam ikone Isusa Hrista i Presvete Bogorodice. Kako da ih postavim u odnosu na ikonu krsne slave. Hvala.

 7. Molim da mi pomognete dali mogu staviti ikone u hodniku stana na istocnoj strani.Imam ikonu Belog andjela vecu,i male krsne slave Sv.Djordja,Vasilija Ostroski,Presvete Bogorodice.Dali mogu da stavim sve tu?Unapred zahvalna.

 8. Pomaze Bog, i meni je dobro dosao ovaj odgovor.
  Svako dobro od Boga

  • Postovani, imam ikone Belog Andjela,
   sv. Vasilija Ostroskog, i ikonu krsne slave…
   Kako da napravim raspored…

 9. Postovani oce Dusane imam 3 ikone na istocnom zidu u sredini je ikona krsne slave i kandilo je u sredini, levo od ikone krsne slave je Presveta Bogorodica a desno Sv Vasilije Ostroski. Dali je ispravno poredano ili bih trebao zameniti mesta. Hvala

 10. Nikola Milovanovic

  Pomaže Bog, hteo sam da pitam pošto nemam dovoljno mesta na zidu za tri ikone Bogorodice, Isusa Hrista i krsne slave , mogu li da stavim ikonu Isusa Hrista desno ikonu Bogorodice levo a ikonu krsne slave ispod njih. Svako dobro

 11. Pomaze Bog. Hteo sam sam da upitam da li je uredu da se u kuci ili na istom zidu drze dvije ikone krsne slave?
  Pozdrav

 12. Postovanje, moji i ja smo tek od skoro dobili kandilo, a ja i dalje ne znam, da li samo slavska ikona treba da bude iznad kandila ili moze samo ikona Bogorodice ? Slavska ikona nam stoji u gostioni, a kandilo smo stavili u dnevnu sobu, pa mi je sada jako bitno da znam, da li bih smela da kupim ikonu Bogorodice ili Isusa Hrista i stavim iznad kandila (a da slavska ikona ostane u gostioni)? HVALA.

 13. Сестро Теодора, може и одвојено, а може и у једној цркви.

 14. Pomaze Bog. Da li se Sveta Tajna Ispovesti moze obaviti u jednom Crkvi a Sveta Tajna Pricesca u drugoj. Ili tamo gde se pricescujem treba da se i ispovedim?

 15. miroslav golubovic

  ja imam raspece i ikone svetog sabora arhangela koja je vecih dimenzija,svetog jovana krstitelja,presvete bogorodice i svetog save u istim dimenzijama koje su po velicini duplo manje od sabora svetih arhangela i kandilo.kako da ih pravilno rasporedim na istocnom zidu?ispod kandila i raspeca kako da rasporedim ostale ikone?

 16. Pomaze Bog
  Pitao sam Oca u crkvi kako stoje ikone po redu on mi je rekao .
  Gledajuci sa leva na desno ide Isus Hrist u sredini Sveti Arhangel Mihailo a zatim Presveta Bogorodica
  Prethodni raspored Gledajuci sa leva na desno je bio Presveta Bogorodica , Isus Hrist Sveti , Arhangel Mihailo
  Sta je ispravno

 17. Da li je pogresno postaviti ikonu iznad sobnih vrata?

 18. Poštovani, zanima ne raspored ikona na zidu, ako imamo ikonu krsne i ikonu kućne slave, koja od njih treba da bude veća i kako da postavim kandilo?

 19. Да ли је битна величина икона, да нека буде већа од неке или је то не битно
  Хвала

 20. Весна Младеновић

  Поштовани оче Душане, Ваши одговори су као и увек исцрпни и поучни.
  Хвала!

 21. Хвала на постављеном питању и одговору.

  Допунио бих питање следећим.
  Како поставити кандило?

  Поздрав
  Горан

 22. Molim odgovor..Dvije ikone na istočnom zidu vise ispod kandila jedna od Krsne slave a druga od posluzice koja ide u prvu a koja u desnu stranu…hvala

 23. И мени је помогао одговор. Хвала брату Горану што је поставио то питање.

  Свако добро!

 24. Хвала, мени случајном “преолазнику” ово је помогло 🙂
  Свако Добро од Господа!