Ponovo rastu tenzije između Carigradske i Moskovske patrijaršije oko najavljenog Svepravoslavnog sabora

Carigradska patrijaršija odbila je odloži održavanje Svepravoslavnog sabora na Kritu.

Pozvala je pomesne pravoslavne crkve da se sabor održi „u predviđenom roku (od 18. do 26. juna) i uz učešće svih crkava”.

Ovim pozivom se oglasila nakon vanrednog zasedanja Sinoda Carigradske patrijaršije kojim je predsedavao patrijarh Vartolomej.

U saopštenju se naglašava: „Sveti Sinod je – nakon što je neočekivano i sa iznenađenošću saznao za pozicije i poglede nekih bratskih Pravoslavnih Crkava – rešio da ni jedna institucionalna struktura ne može da preispita već započeti saborski proces”.

121008aleksy2

U ovom kontekstu je Sinod Carigradske patrijaršije objavio da su poglavari „svetih pravoslavnih Crkava – u skladu sa pravilima organizovanja i delovanja Svepravoslavnog sabora – dužni da obezbede da sve predložene popravke, ispravke ili dopune već jednoglasno prihvaćenih tekstova na Predsaborskim svepravoslavnim konferencijama – radi prihvatanja u konačnim formulacijama –budu iznete u toku  rada Svepravoslavnog sabora.

Sinod je sebi dozvolio još „naredbodavniji” ton, podvukavši: „Carigradska patrijaršija, kao Crkva koja ima prvenstvo u obezbeđivanju pravoslavnog jedinstva, poziva da u radu Svepravoslavnog sabora uzmu učešće u već utvrđenom roku – kako je svepravoslavno već bilo rešeno i potpisano – kako predstojatelji crkava, tako i njihovo opunomoćenici”.

Sabor se priprema još od 1961-ve godine, a u njegovom radu treba da učestvuju po 24 arhijereja iz svake od 14 pomesnih pravoslavnih crkava.

Svoje neučešće u radu Sabora najavila je Bugarska pravoslavna crkva. To je bio jedan od glavnih razloga što je Ruska pravoslavna crkva predložila da se hitno održi Svepravoslavna predsaborska konferencija na kojoj bi bila usaglašena sporna pitanja.

Reagujući na stav i ton Sinoda Carigradske patrijaršije, docent istorijskog fakulteta Sankt-peterburškog univerziteta – đakon Vladimir Vasilik – upozorio je da Carigradska patrijaršija pokušava da uspostavi diktaturu nad ostalih 13 pomesnih pravoslavnih crkava.

Vasilik je svoju ocenu razjasnio ovako: „Carigradska patrijaršija se poziva da se uoči Svepravoslavnog sabora hitno razgovara o počinjenim greškama. Ne poziva samo Ruska pravoslavna crkva, već i Bugarska i Antiohijska, kao i zbor inoka sa Svete Gore. Uprkos tome, birokratija Carigradske patrijaršije sa magarećom tvrdoglavošću nadmeno prezire svoju sabraću i ne želi ništa da promeni”.

071309moscow-3

Vasilik je upozorio: „Time su krenuli protiv punoće Pravoslavne crkve, time nam pokazuju da žele uspostavljanje diktature Carigradske patrijaršije”.

Posle ovoga je zaključio: „Sada se pokazuje da Carigrad smatra da ima pravo da saziva Svepravoslavni sabor. To potvrđuje da Carigradska patrijaršija želi da sebi prisvoji pravo vaseljenske jurisdikcije, a to znači i pravo da daje i oduzima autokefalnost, to jest da upravlja Pravoslavnom crkvom. Nekada velika Carigradska patrijaršija, koja je bila čuvar pravoslavlja i prosvetitelj mnogih naroda sveta, sada je postala središte liberalizma i zabluda kojih uporno ne želi da se oslobodi. Ostaje samo da se molimo da se iz svega ne izrodi novi raskol”.

 

Izvor: http://fakti.org/ortodox-point/carigradska-patrijarsija-polunaredbodavnim-tonom-trazi-da-se-svepravoslavni-sabor-odrzi

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.