Помоћ другарици у искушењима

Питање:
Помоз Бог цасни Оци! Иако бих имала много питања у вези мене саме и моје миле породице, драги Бог ми је подарио троје здраве и паметне дјеце, радног, пожртвованог мужа и на томе сам му бескрајно захвална, а вјероватно зато могу да суосјетим невољу моје драге колегинице која има двије одрасле кћерке, старија, Ружица, удала се за Мексиканца и сада има малог синчића, а ова друга Александра, стара 29 година – крштена прије 10 година – завршила факултет, посао није нашла, момка нема, хоби нема, у вјери непостојана и већ извјесно вријеме изузетно несрећна – она то тако мисли, тако се и влада; сада је хватају чудне неке кризе и већ је више пута дигла руку на себе, а прошле недеље је и мајку ударила…љекари је већ дуже вријеме лијече од нервозе и депресије, а она сама је прошле године ишла у Манастир Острог, но није добила оно што је она очекивала – она као да неко чудо очекује да се деси, пошто се то није десило она је сада веома скептична; наш свештеник је веома млад и неискусан, тек је школу завршио; Александра не пости не знам да ли је и у молитви истрајна – за све оптужује своју мајку (што је рођена, што је у Канади, што нема момка, што је болесна, што јој је отац у негативном расположењу и такође не воли Канаду) веома је раздражљива и несигурна у себе, сада се плаши изаћи напоље, плаши се сваког контакта и неуспјеха, у суштини стрпљивост јој није јача страна; – како помоћи овој дјевојци која није ни лијена ни глупа; молим Вас насавјетујте нас, првенствено њену мајку како да јој помогне, како да се моли и које молитве да говори, љекари су је упутили у болницу у Торонто али се она не осјећа способном да било шта преузме без мајчине присутности. Знам да ћете Ви да се помолите за спасење душе Александрине, и ја Вам се захваљујем како на томе тако и на указаној пажњи. Хвала драгом Богу који нам Вас подари! С пуним поштовањем чедо божије
Н.Н


Одговор:
 Драга, Од нашег непријатеља ђавола је сваки наговор на зло, а од Бога је милост, мир и радост у Духу Светом.
Бог је тај који зна тајне срца. Он зна када и како ће помоћи онима који Његову помоћ траже и желе. Он помаже и онима који не знају како да Му се обрате, када по својој премудрости и свезнању види да је та помоћ прихваћена и добродошла. Човек има слободну вољу по којој прихвата или не прихвата Божију помоћ и руковођење у добру. Господ не намеће на силу своју помоћ. Он стрпљиво чека да се човек врати дому очевом и у загрљај свога Створитеља и Оца по благодати.
Бог не чини оно што ми можемо, Он чини само оно што је нама немогуће. Он свима нама даје живот и здравље и све остало што служи на наше спасење.
Сигуран сам да ће у своје време и на свој начин Господ помоћи и њој, уколико она ту помоћ не одбацује од себе.
Од Бога вам свако добро и благослов жели, о. Срба

Comments are closed.