Помагање у манастиру

Питање:
Помоз Бог, дуго читам разне ствари са ове презентације, а још дуже имам једну идеју и жељу коју не знам како да остварим. Млад са и нисам сигуран да сам спреман на искушење и замонашавање, али мислим да бих могао урадити нешто корисно. Током лета, када се ослободим превеликих земаљских и урбаних обавеза могао бих неко дуже време поклонити Богу и цркви. Желео бих да понекад одем у неки манастир, далеко од насеља и гужве, да тамо проведем недењу дана, да будем у миру и послу, да помажем монасима у пословима, да научим нешто више, да део себе поклоним. Да ли је и како могуће да одем тако негде и тако проведем време. То би ми значило и са духовне и са физичке стране. Од такозваних одмора, на којима лежим и трошим своје и туђе време немам користи. Унапред велико хвала.
Бојан


Одговор:
Бог ти помого Бојане, Дивна је ствар што желиш да одеш у неки манастир да помогнеш кад будеш имао вишак времена и могу ти рећи да си потпуно у праву што нећеш да слободно време проводиш ленчарећи.
Само би било добро да пре поласка од твог свештеника узмеш неку потврду о твојој подобности као верника и да то имаш са собом јер има манастира који траже да виде о каквом се човеку ради (видиш и сам каквих људи има на све стране) . Наравно све ово важи ако идеш у манастир у којем те не познају лично. Ја имам доброг пријатеља који живи у Србији, и који годишње по неколико месеци проведе у Хиландару радећи у маслињаку, винограду јер се добро разуме у ту врсту посла. Тако да знам сигурно да је свака помоћ добро дошла. Нека ти Господ подари снаге да истрајеш и да твој труд који ћеш уложити буде стоструко од Господа награђен. С поштовањем
о. Драган

Comments are closed.