Polonia Christiana: Хришћанство ће нестати у Британији 2067., а англиканство – већ 2033.

ВЕЛИКА Британија живи између идолопоклонства и порочности – објавио је пољски католички лист из Кракова Polonia Christiana.

У истом тексту је навео да број хришћана у тој земљи незаустављиво пада и да би тај процес био „још катастрофалнији“ да није досељавања католика из континенталне Европе, Јужне Америке, из Африке и са Филипина.

Polonia Christiana посебно наглашава: „Хришћанство ће у Британији – ако остану садашње тенденције – отићи у историју 2067. године, а англиканство и раније – већ 2033. године“.

И наставља да „суди“ хришћанству у великој Британији:

„Зашто се британско хришћанство нашло у оваквом стању? Експерти узроке начешће виде у експанзији ислама, хиндуизма и сикхизма.

Ислам је, нема сумње, у процвату у Великој Британији, али његово ширење није толико разлог колико је жалосни резултат одумирања хришћанства.

Смртни ударац хришћанској вери задаје секуларизација не само британског друштва.

Либералне заједнице више брине глобално отопљавање него спасење душе.

Модернисти – међу њима и католички – говоре о екуменизму и култу и коегзистенцији.

Верска равнодушност је формирала друштва у којима породица атрофира.

Изван уских елитних група, све више и више се шире алкохолизам и наркотици, повећава се и број људи са психичким проблемима.

Честертон је једном приликом рекао: када људи престану да верују у Бога – почеће да верују у све остало.

У Великој Британији се данас на традиционални морал гледа са циничним презиром, а традиционална породица је безмало сасвим нестала.

Што је још горе, сада Британци од опасности исламизма треба да штите нову агресивну културу која се представља као „слобода“ и „цивилизацијски прогрес“. А шта је ту уопште цивилизација?

Не ради ли се о простом развоју науке и гомилању ствари?

Атомска бомба је несумњиво плод високих знања, али још постоји разлика између знања и мудрости.

Ако под животом једне земље подразумевамо културу, која у себе укључује људско достојанство и живот у складу са наслеђем и духом своје цивилизације, онда са увереношћу можемо рећи да Уједињено Краљевство више не даје знаке живота.

То је жалосни избор између идолопоклонства и порочности и грешности. Енглези себи, на жалост, нису оставили друге варијанте.

 

Извор: Факти

One Comment

  1. Предраг Нунић

    Што је узнемиравајуће, Британци имају огроман утицај у свијету. Можда још већи од Американаца.