Покајат ћу се касније

Питање:
Помаже Бог часни оци! Хтео бих да вас замолим ако можете да ми помогнете и да ме посавјетујете. Имам 26 година. Прошле године сам завршио своје студије и одлучио да дођем у Литву (Вилниус) да студирам руски језик. Код Руса идем на литургију али не тако често као што бих морао. Да пређем на мој проблем. Откад сам дошао више се бавим девојкама и блуду него самом учењу. Знам да јако много грешим али о томе не размишљам кад сам у друштву са девојкама, на жалост ја тад заборавим на Бога или сам себи рекнем, опростит ће Бог, покајат ћу се касније. Кад год сам сам јако се стидим због тога јер знам да сам велик лицемјер и лажов! И кад год хоћу да се помолим не могу да се сконцентришем јер ми стално неки глас у мени прича “ниси достојан, ниси достојан ни да се помолиш”. Јако ме срам да уопште погледам на икону Богородице и Христа па и с тиме и молитва моја је измешана са разним светским помислима. Чим сам близу које љепе девојке (а ту у Вилниус-у их има ненормално много) ја паднем у искушење и не могу да се савладам. Чиним блуд из похоте, ја те дјевојке не љубим искрено, не обећавам им љубав, лажем, обмањујем. Оне ме стално зивкају телефоном, пишу поруке и кад год ја престанем да се добивам на пар дана, после тога опет дође дан кад паднем у искушења. Некад сам себи рекнем, да ли је уопште мени могуће да се мењам или је можда нужда да се одлучим да се ускоро женим па да се тиме страсти умире. С друге стране размишљам о магистерију и даљем студију. Осјећам се као да сам на некој раскршћу и не знам како напред. Вилниус ми се свиђа због Руса и њиховог начина живота у храму и саме оданости свестеника богослужењу, њиховој истинитој љубави према људима и начина како се они људима обраћају. Људи који су присутни на литургији јако су побожни и ја се некада осјећам јако неугодно јер се осјећам као кукољ у зрну. Упознао сам и једног младог свештеника који служи у тој цркви и понекад помало и попричамо и код њега идем и на исповест и Причешће али као што рекох не често. Попричат ћу са њим што се тиче мог проблема али пошто знам да ви многим људима помажете својим савјетима обратио сам се и вама. Ускоро ће почети Часни Пост и хтео бих овог пута да постим и да се причестим и да то обавим како доликује али се бојим да не паднем опет у искушења за које ће ми после бити опет жао. Како да се смирим? Да ли да постим читав пост или како? Унапред се захваљујем на исказаној помоћи радује ме што могу много тога да научим од вас читањем светосавље.орг! Срдачан поздрав и свако добро у Христу
Н.Н


Одговор:
Бог ти помого, Читајући твоје писмо стекао сам утисак да си хтео овако јавно да се похвалиш како си ти велики мушкарац и да жене буквални чекају ред да буду с тобом, а не да имаш неки проблем.
Не знам шта си ти то код тог младог свештеника исповедао и како си се уопште причешћивао кад живиш животом каквим живиш.
Наравно да заборављаш на Бога кад си са девојкама, јер на такав начин живота тера те сам Сотона који не жели да имаш ништа са Господом. Ево ти један пример: кад би којим случајем једна девојка имала два-три мушкарца њу би назвали лаком девојком односно да не употрбљавам погрднији израз к…. Сад кад читам твоје писмо пада ми на памет да би и теби мога да се прилепи надимак мушка к…. да ли би желео да те људи тако осећају? ? Сигуран сам да би ти не би било право! ! Наравно да осећаш срамоту кад си поред побожних и часних људи на Богослужењу јер овај грех те може уништити као сам ГУБА.
Није добро драги мој брате да живиш овако јер то ничему другом не води осим пропасти. Сам Часни пост који је у току би могао да буде прекретница у твом животу и да се окренеш правом путу, путу који води ка Христу. Хитно да се обратиш свештенику за савет и да исповедиш до словце све ово твоје “хвалисање” које си навео, и да сад у време пред Христово Васкрсење ставиш тачку на стил живота који си до сад имао.
Надам се да ћеш схватити све што сам ти навео, можда ћеш мислити да сам мало и груб, али то сам урадио са намером да те мало продрмам јер сигуран сам да ти до сад ово нико није нагласио, зато си тако и радио.
Нека те Свемилостиви Господ уразуми и окрене на прави пут С поштовањем о. Драган

Comments are closed.