NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » POKAJANJE – JEDINI PUT KA SPASENJU

POKAJANJE – JEDINI PUT KA SPASENJU

 

POKAJANJE – JEDINI PUT KA SPASENJU
 

 
SKRUŠENOST SRCA
 
Znati svoje grehove još ne znači kajati se za njih. Tuga zbog počinjenih zlih dela, plač zbog grehova – evo šta je najvažnije u delima pokajanja. A ako nema suza? Šta onda da se radi?
Ne treba očajavati! I u tom slučaju se svejedno treba kajati, kajati, kajati, ma kako da smo hladni i bezosećajni, nadajući se samo u milost Božju. Do hladnoće i bezosećajnosti obično dolazi kada u srcu nema straha Božijeg, zbog maloverja ili skrivenog neverja.
Ponekad čovek na ispovesti krije da ne veruje u život posle telesne smrti ili da sumnja u njegovo postojanje, i zbog toga ga Gospod kažnjava hladnoćom. Gospod kao da čoveku u duši govori: „Ti nisi hrišćanin, ti si neznabožac. Postani svestan da nemaš vere, pokaj se i tada ću te utešiti, oprostiću ti grehove i poslaću ti radost.“
Zaista, kakvi smo mi to hrišćani ako ne verujemo u besmrtnost duše? Ako ne verujemo da ćemo večno slaviti Gospoda kada nas udostoji takve milosti? U tom slučaju se gubi sav smisao vere u Boga! A kako mnogo ima takvih hrišćana-neznabožaca. Jaoj, nama! Proveri sebe, D.! Da nisi možda i ti takav neznabožac?

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *