NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » POKAJANJE – JEDINI PUT KA SPASENJU

POKAJANJE – JEDINI PUT KA SPASENJU

 

POKAJANJE – JEDINI PUT KA SPASENJU
 

 
OSNOVNI I DRUGOSTEPENI GRESI
 
Dobro je ako umeš da razlikuješ osnovne grehove od drugostepenih. Ukoliko ne umeš, nauči. To je veoma važno. Moramo da znamo zbog čega najviše treba da osećamo skrušenost i šta da popravljamo. Evo, na primer, ako smo rasejani na molitvi, ukoliko nas u crkvi napada dremež i ako smo nepažljivi, ako nas ne zanima čak ni čitanje Svetog Pisma to se događa ili zbog maloverja i nedostatka ljubavi prema Bogu ili zbog lenjosti i bezbrižnosti.
Ukoliko u Crkvi za vreme bogosluženja šetamo, razgovaramo i guramo se, ako miropomazanju, krstu i plaštanici prilazimo bez sveštenog straha, zadržavajući one koji stoje iza nas, i ako se guramo ispred onih koji stoje ispred nas, ukoliko čekajući da uzmemo bogojavljensku vodicu i vodicu malog osvećenja na molebanima ne stojimo u redu, već se guramo, da tako kažem, preko tuđih glava, to znači da u nama nema straha Božijeg i ljubavi prema bližnjima.
Ukoliko se mnogo brinemo za svoju spoljašnjost i uređenje doma to znači da smo sujetni.
Ukoliko previše k srcu primamo neuspehe u svakodnevnom životu, ako teško podnosimo rastanak, neutešno patimo za preminulima to govori da ne verujemo u Promisao Božji i tako dalje. U nama ima samoopravdanja, netrpljenja prekora, taštine, tvrdoglavosti, ali je još važnije uvideti njihovu vezu sa samoljubljem, sebeljubljem, uobraženošću i gordošću i upravo na ove osnovne grehove treba obratiti svu svoju pažnju.
Postoji dobro sredstvo koje nas dovodi do poznanja sopstvenih grehova – treba da se setimo za šta nas okrivljuju ljudi, posebno oni koji žive pored nas, bližnji. Njihove optužbe, prekori i napadi su gotovo uvek osnovani.
Prilikom ispitivanja sebe treba paziti da čovek ne padne u preteranu podozrivost prema svakom pokretu srca. Ukoliko krenemo tim putem možemo da izgubimo osećaj za razliku izmeću bitnog i nebitnog. U tom slučaju treba ostaviti ispitivanje sebe i molitvom i dobrim delima izmoliti oproštaj i prosvetliti dušu.
Priprema za ispovest se ne sastoji samo u tome da se što je moguće detaljnije prisetimo, ili čak zapišemo svoje grehove, već pre svega u tome da iskreno postanemo svesni svoje krivice, da bismo svoje osećanje pokajanja doveli do skrušenosti srca, i ako je moguće, prolili suze pokajanja.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *