NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » POKAJANJE – JEDINI PUT KA SPASENJU

POKAJANJE – JEDINI PUT KA SPASENJU

 

POKAJANJE – JEDINI PUT KA SPASENJU
 

 
PRIPREMA ZA ISPOVEST
 
Kad počneš da se pripremaš za ispovest pre svega ispitaj svoju savest, zaviri u svoje srce. Pogledaj u kojoj meri je ono isprljano gresima. Uz Božiju pomoć, priseti se svih grehova koje si učinio posle poslednje ispovesti, a onaj ko se sprema da primi monaški postrig priseća se svojih grehova od sedmogodišnjeg uzrasta.
Proveri sebe: da nema u tebi nedostatka vere, nade i ljubavi; da nema samouverenosti, okorelosti, razdražljivosti, stomakougađanja, malodušnosti, roptanja, uninija i drugih grehova.
Ukoliko ovaj momenat pokajanja ostvariš s dužnom pažnjom u tebi će se neizbežno pojaviti i skrušenost srca, a ako nema skrušenosti to govori o okamenjenoj bezosećajnosti, o mrtvačkoj hladnoći, znači, duša je u opasnosti.
U tom slučaju treba čitati i sećati se Žitija Svetih i njihovih pouka. Oni su sebe smatrali prvim grešnicima i s iskrenim ubeđenjem vapili Gospodu: „Nikto že sogreši na zemli ot vjeka, jako že sogrješil az, okajanij i bludnij.“ („Niko na zemlji od pamtiveka nije zgrešio kao ja, bedni i bludni.“) Ukoliko se budeš ravnao po njima i na njih se ugledao, sigurno će se pojaviti skrušenost i ti ćeš zaplakati nad sobom.
Iskreno pokajanje je početni stepen svetosti, a hladnokrvnost i ravnodušnost predstavljaju udaljavanje od svetosti, umiranje van Boga. Kada blagodat dotiče srce i obasjava ga sa svom svetlošću pokazuje se haos u duši i tada iskreno saznajemo svoje grehove, čireve i rane duševne. Ljudi koji ne teže ka blagodati pogruženi su u grehovni mrak i ne vide ništa u svom srcu, a ako nešto i vide, ne užasavaju se, zato što se ne porede sa Svetima, već sa sebi sličnima.
Proveri sebe i po zapovestima Božjim: da ne narušavaš možda neku od njih, a takođe i po nekim molitvama (na primer, 3. večernja i 4. pred Pričešće).

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *