Појава крста при гашењу свеће

Питање:
Господине, хтела бих да вам поставим једно питање: Кћерка ми се породила и с бебом дошла кући из болнице. Након два дана (знате како то буде пуна кућа гостију пушача и непушача) упалила је свећу, пошто кажу да свећа скупља дим, запалила је, и недуго потом свећа је почела да гори у јаком пламену. Она дуне с намером да је угаси, и угаси је, али када је свећа престала да гори појави се крст. Никада у животу нисам то доживила, па ме сада ухватила нека паника.
Молим вас да ми кажете да ли то има неко значење и како је то могуће? Шта да радим с том свећом? Унапред хвала!
Љубица


Одговор:
Драга сестро, Ниси нам рекла, али претпостављам, да је то била свећа из цркве, а не она украсна, која се купује у било којој продавници. Ако је то случај, као што верујем да јесте, онда треба имати у виду да су те свеће намењене за молитву а не за скупљање дима у кући, или неке друге профане и свакодневне ствари.
Мислим да се знак Часног Крста појавио да би вас опоменуо да је потребно молити се Богу и ослањати се на Њега, више него на људе или на своју памет. Због тога је и Господ послао Сина свога, који је и страдао ради нас, како би од Њега могли нешто да научимо и да Му узвратимо љубављу на Његову тако велику љубав према нама.
Дакле, то је једно знамење за ваше добро. Примите га као знак да, нарочито сада, када имате још једно новорођено људско биће у кући, пазите на себе и на свој живот, да детету будете добар пример и да га упутите у Вери, Цркви и науци Божијој. А нарочито да се никада не односите олако према стварима које служе за цркву и молитву.
Ту свећу однесите у цркву и упалите за задравље вашег новоређенчета. А у кући држите кандило упаљено пред иконом и помолите се Богу свако јутро и вече, заједно са својом ћерком и унуком. Тако ће вас Бог чувати и бранити од свакога зла.
Гледајте да дете крстите што пре.
Поздравља вас, о. Срба

Comments are closed.