NASLOVNA » Društvo, Pomesne Crkve, TRAGOVI U VREMENU » Završena restauracija Hristovog groba u Jerusalimu

Završena restauracija Hristovog groba u Jerusalimu

Hrišćanske vlasti završile su danas restauraciju Hristovog groba u bazilici Svetog groba u Jerusalimu, sagrađenoj na mestu raspeća, sahrane i vaskrsenja Isusa Hrista.

Grčki tim za restauraciju, sačinjen od arheologa i drugih eksperata, uspešno je okončao radove na restauraciji Edikula što je reč izvedena iz latinskog termina „aedecule”, što znači „mala kuća”.

Uklonjena je ružna gvozdena konstrukcija koju su britanske vlasti napravile 1947. godine kao potporu za zidove. Očišćena je čađ koja se nakupila na zidovima kamene fasade pošto su hodočasnici na tom mestu decenijama palili sveće. Više nema straha za stabilnost starog hrama koji je poslednji put obnovljen pre više od 200 godina.

Svetski fond za zaštitu spomenika, koji je prikupio četiri miliona dolara za obnovu, saopštio je da je intervencija bila neophodna jer je postojala „opasnost od kolapsa”.

 

Konstrukcija od mermera i krečnjaka stoji u Hramu Hristovog Vaskrsenja iz 12. veka, a koja stoji na ostacima iz 4. veka.

Bila je potrebna hitna obnova grobnice koja je godinama bila izložena faktorima životne sredine, kao što su voda, vlaga i dim.

 

 

Izvor: http://fakti.org/globotpor/zavrsena-restauracija-hristovog-groba-u-bazilici-svetog-groba-u-jerusalimu

Save

2 komentar(a)

  1. Iako su Arapi 1009 godine do temelja uništili hram, koji su podigli Sveti Konstantin i Jelena, prilikom ove restauracije pozitivno je utvrđeno, da je stena na kojoj je bilo položeno Spasiteljevo telo ostala neoštećena. Veliki si Gospode i velika su čudesa Tvoja! Kao što je veliki engleski pesnik Blejk napisao “ Vi (Hristovi neprijatelji rugači) bacate pesak protiv vetra, a on ga vraća na vas“

  2. SILAN JE GOSPOD U SVIM DELIMA SVOJIM , ZATO MU LASKAJU NEPRIJATELJI NJEGOVI.SLAVA BOGU ZA SVE.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *