Pitanja oko krštenja muslimana u Pravoslavlje.

Pitanje:
Poštovana hrišćanska braćo, poreklom sam iz Crne Gore, tačno iz Nikšića, trenutno se nalazim u Nemačkoj na privremenom radu. Po veroispovesti sam musliman. Pre oko 2 godine, pošto sam pročitao Sveto Pismo, naročito Novi Zavet, kao i svih 6 knjiga Apologetike od autora pokojnog Lazara Milina, najpoznatijeg srpskog apologete, otvorile su mi se oči, spoznao sam da je jedino Hrišćanstvo-Pravoslavlje prava istinska religija. Pročitavši časni Koran uvideo sam puno nelogičnosti i protivrečnosti, recimo, što se tiče dženeta, on je toliko materijalan i u neskladu sa Božjim svojstvima da se u njemu večni
život zamišlja u seksualnim uživanjima sa više devica, naši teolozi hoće da Koran dokažu prirodnim čudima kao što je izlazak i zalazak sunca, izmijena dana i noći, mijesec, zvijezde itd., što uopšte i ne predstavljaju čuda u metafizičkom smislu.
Sam Muhamed, osnivač Islama, nije za života činio nikakva čudesa, nit je davao ikakve znake natprirodnog Božjeg otkrivenja, za razliku od Isusa koji je činio čudesa i potvrđivao istinitost svoje nauke. To su samo neke protivrečnosti od svojstava srži Islama, a ima ih na stotine u Koranu oko kojih se i naši teolozi muče da ih objasne… Što se tiče Hrišćanstva, vidim da je ono duboko potkrepljeno istorijskim argumentima, da su činjenice viđene i opipane, ali i bezbrojnim čudima koja se i dan-danas pojavljuju kao što su (kod pravoslavaca) mirotočenje ikona, netruležna tela svetaca, razna isceljenja pred svetim moštima ili čudotvornim ikonama, pojava Svetog ognja u Jerusalimu u Hramu Hristovom. Dok kod Islama nema ni traga od takvih čuda. Vidim po svoj etici da je Hrišćanstvo religija ljubavi prema Bogu u Trojičnoj Ipostasi za razliku od Islama kao religije džihada i ubijanja svih pripadnika drugih religija, jer se smatraju nevernicima, po Islamu Bog je daleko od nas i opšti u najbolju ruku preko proroka (Muhameda) , dok u Hrišćanstvu vidimo da je Sin Božiji radi spasenja ljudi sišao sa nebesa, postradao za sve nas grešne i svojim Vaskrsenjem darovao nam život večni za svakog ko poveruje i prihvati ga. Prema svemu izloženom, pri bistroj svesti i zdravom razumu, čvrsto sam odlučio da se krstim i primim Hrišćansku – Pravoslavnu veru čim se vratim u Crnu Goru, mislim, tamo na proljeće. Imam želju da se krstim u manastiru ako je to moguće, ako ne u Crkvi, mada sam zainteresovan da obavim krštenje u manastiru Ostrog u Crnoj Gori, koji je inače poznat po sv.Vasiliju i koji sam ja, dok sam boravio tamo, redovno posećivao. Zbog toga bih vas pitao, pošto sam druge veroispovesti, da li bi mogao na krštenju da mi bude kum pravoslavne veroispovesti ili ne, pored toga hoću da znam da li ja lično imam pravo na Ispovest i Pričešće iako još nisam primio Pravoslavlje, pošto ovde u Nemačkoj ima i Srpska Pravoslavna Crkva. Želio bih da mi obavezno odgovorite na ovo moje pitanje, pošto je pitanje privatno, nisam unio email adresu, pošto koristim od prijatelja kompjutor, a nisam hteo da pišem njegovu mail-adresu. Sve najlepše od Hrista Gospoda – Ahmed Fadilj
Ahmed


Odgovor:
Dragi Ahmede, Da odmah odgovorim na vaše pitanje. Vi kao odrasla osoba zaista ne morate da imate kuma, jer ćete sami da ispovedate ovu veru, ali tradicije radi možete da imate kuma. Kum moše da bude samo one vere koju novokrsteni ispoveda, a posebno kod dece kada kumovi za njih ispovedaju veru.
Za odrasle osobe možda je bolje da se krste u manastiru, a ubeđen sam da oni tamo imaju baptisteriju, posebno zbog toga što krštenje treba vrsiti pogruženjem (zagnjuravanjem u vodu) . Molim vas, insistirajte na tome da vas pogruže u vodu i tražite neko hrišćansko-biblijsko ime. Da učestvuju u Svetim Tajnama mogu samo kršteni članovi Crkve, nažalost, vi još uvek ne možete da se ispovedate i pričestite.
Nadam se u Gospodu da to neće dugo da potraje. Neka vas Hristos Gospod blagoslovi u vašoj nameri i odvrati od svakog iskušenja, i da se uskoro pozdravljamo radosnim pozdravom: „Hristos posredi nas“.
Želeći vam sva blaga od Gospoda, Iskreno, o. Ljubo

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *