ПИТАЊА И ОДГОВОРИ О ЦРКВЕНОЈ ПОБОЖНОСТИ И БРИЗИ ЗА ДУШУ

 

ПИТАЊА И ОДГОВОРИ
О ЦРКВЕНОЈ ПОБОЖНОСТИ
И БРИЗИ ЗА ДУШУ

 

 
Предговор руског приређивача
 
Године 1958. часопис „Православнаја Рус“ увео је нову рубрику – „Питања и одговори“, са поднасловом „О црквеној побожности и бризи за душу“. Ову рубрику је уређивао епископ Аверкије (Таушев), што њеним тумачењима нејасних тема из црквеног живота обезбеђује ауторитет и црквену утемељеност. Задатак рубрике био је – одвратити људе од покушаја да питања из поменуте области разрешавају сопственим расуђивањем и повођењем за савременом литературом, прожетом духом световне радозналости – без покушаја да се претходно разјасне какве одговоре на поменута питања даје света Црква. Читалац ће овде пронаћи управо то: сведочанство о ставу свете Цркве по различитим питањима. У време када је верни народ живео црквеним животом за таквим сведочанством није постојала посебна потреба, јер су се знања о Цркви црпела из животног опита. Сада пак, уз веома ретке изузетке, чак и људи који по навици посећују богослужења и сматрају се за део црвеног народа, немају опитно знање о Цркви. Наши богомолитељи су због услова у којима су живели, великим делом били принудно лишени црквеног општења, па тако понекад тек данас први пут долазе до Цркве. Значајан део њих се по сопственој вољи отуђио од Цркве, да би се сада из те тврдоглаве отуђености вратили у Цркву. Често је присутно широко и дубоко непознавање црквене области, услед чега се неретко формира потпуно произвољан поглед на појаве црквеног живота. Зато постоји насушна потреба за упознавањем истинског гледишта Цркве о овом или оном питању.
На ту потребу је, наравно, било могуће одазвати се објављивањем систематичног приручника – и у том правцу је нешто учињено, а нешто тек треба да се учини. Но, то је спор и несигуран пут, који је погодан само за мањину. Пријемчивији је и лакше се усваја конкретан одговор на конкретно питање. Уз то, код оваквог приступа ствари, повећава се прецизност и темељитост у решавању питања. Пажња се изоштрава, интересовање се појачава, и оно што је усвојено лакше се сачува у сећању. Краткотрајно искуство са нашим „питањима и одговорима“ показало је да је овај метод сасвим оправдан. О томе се може судити на основу чињенице да не оскудевамо са материјалом за објављивање, него напротив, имамо све више нових питања, и то најразличитијих могућих. Из писама читалаца и њихових усмених саопштења видљиво је какво се изузетно интересовање појавило код најширег круга читалаца у вези са овом рубриком. Искуство нам је показало и то у којој је мери оваква рубрика била заиста потребна. Но, тај вид поучавања – заснован, понављам, искључиво на учењу Цркве у свој његовог строгости – доживљава се на веома различите начине. Чак и у штампи! Тако је јавно изражавано жаљење што се „Православнаја Рус“ не прилагођава околностима стварног живота, него се ослања на каноне који имају у виду потпуно другу средину и потпуно другачије околности. Тим пре је важно да широки круг људи у Цркви добије тачна сведочанства о томе како заправо канони решавају ово или оно питање. Црква снисходи људској слабости и спремна је да буде милостива према ономе ко јој ту своју слабост показује и тражи снисхођење. Али она не трпи пренебрегавање. Рубрика „Питања и одговори“ не усуђује се да улази у разматрање мере снисхођења која би у конкретном случају могла да буде умесна – зато без одговора остају она питања која су управо тако постављена, уводећи елемент полемике или доношења суда о овом или оном моменту црквеног живота. Овде ће читалац наћи само једно – сведочанство о томе како Црква гледа на ово или оно питање о побожности и бризи за душу.
Постепено, број за бројем сабира се општекорисна збирка сведочанстава. Настаје подсетник. Настаје чак и нешто веће: практична енциклопедија црквености, нанизана на својеврсну нит практичне потребе. Ето због чега смо сматрали за корисно да као посебну књигу издамо све што је током година објављено у овој рубрици. Нека овај подухват буде у корист оног великог дела, које нам тако безусловно намећу зла времена у којима живимо: оцрквљења живота.

Један коментар

  1. Pitanje hitno:
    Da li devojka sme da se pricesti ako je dobila menstruaciju?

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.