NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslovlje svetootačkog podviga i iskustva » PISMA

PISMA

 

PISMA
 

 
22. SVETO IKONOPISNO EVANĐELJE VIZANTIJSKO
 
Milo mi u Gospodu čedo,[1]
 
Na svetom si i velikom poslu: učiš Evanđelje Spasovo prevodiš u boje, i izražavaš preko svetih ikona. A takvo blagovešćenje je apostolski podvig. Blago tebi što te je blagi Gospod izabrao za svog apostolskog blagovesnika. Bogati sebe što usrdnije tom svetom umetnošću, eda ba Evanđelje tvojih svetih ikona bilo potresno razumljivo i za najprostije i za najučenije. Tako ćeš pomoći mnoge na njihovom putu spasenja. Jer privlačeći ih svojim ikonopisnim Evanđeljem Gospodu Hristu, Presvetoj Bogomateri, Svetiteljima Božjim, ti ćeš mnoge oduševiti na razne evanđelske podvige. I tako na siguran način izgrađivati i svoje spasenje. U Crkvi Hristovoj bilo je mnogo svetih ikonopisaca; danas ih ima. Šta je kod njih najglavnije? To što su dušu svoju pretvorili u oko, u bezbroj očiju. Svaka vrlina je oko na duši: molitva – oko, post – oko, ljubav – oko, milostivost – oko, celomudrenost – oko, smirenost – oko, trpljenje – oko, svaka sveta vrlina po oko. Da, svete vrline i jesu svete oči duše. Takva duša, po blagodati Božjoj, vidi i ono što je nevidljivo, nevidljivo u vidljivom, kao i nevidljivo u nevidljivim svetovima. Tako i ti, čedo moje milo, ispunjuj dušu svoju vrlinama svetim, pa će sveti ikonopis spasavati mnoge, i mnoge. A preko njih i u našoj duhovnoj porodici. Blagi Gospod neka te svakog dana i noći ograđuje svetim Anđelima Svojim, da ti naleti demonskih iskušenja ne bi mogli duši nauditi ni savest uspavati.
Hvala Gospodu što nas obasipa tolikim milostima od strane sestara Grkinja i braće Grka (…) Zbog tolikih milosti Božjih prema nama, ne prestajmo rasti u svemu ka Gospodu, neprekidno Mu zahvaljujući na tome i moleći Mu se za naše neumorne evanđelske dobrotvore – Hrpstočežnjive sestre. Među njima – ti si već u Carstvu nebeskom, jer si među „mudrim devama“. Svima njima – bezbroj metanija zahvalnosti moje za sva neiskazana dobra koja nam čine preko tebe. Posebna rukovet metanija zahvalnosti moje za uvaženog i vrlo mi dragog profesora tvog, brata Vasilija. Učeći te svetoj ikonopisnoj umetnosti, on nesumnjivo mala neprolaznu fresku duše svoje u nekom veličanstvenom nerukotvorenom hramu Božjem na nebesima. Gospoda molim, u Gospoda se uzdam: da sveto ikonopisno Evanđelje Vizantijsko, koje budeš naučila tamo, bude svima nama na radost, svima nama i ovoga i onoga sveta. Zato, čedo moje milo, neka sve u tvome radu tako bude molitveno i sveto, da nam svim bićem svojim porasteš u bogonadahnutog umetnika svetog ikonopisja Pravoslavnog, kako bi svako.m svojom ikonom vodila i odvodila duše naše u Carstvo Nebesko. Nikada ne zaboravljaj, nezaboravno čedo moje: nauka koju tamo učiš jeste podvig evanđelski, jer prevoditi Sveto Evanđelje spasenja u boje, i tako služiti spasenju ljudi, jeste posao evanđelista, svetog evanđelista.
(…) Od Gospoda ti, čedo moje, prosvetljenje i prosvećenje, da bi što bolje izučila umetnost kako se u boje hvata neiskazana krasota Lica Njegova. Neopisan, On se dao opisati uzevši na Sebe telo čovečije. On – „Nepristupačna Svetlost“ sišao je meću nas, postao pristupačan nama ljudima, pristupačan kroz „zavesu tela“. Izraziti to u bojama – sveta je umetnost: ikonopisanje. To je naročito umetničko podvižništvo. Uvek spasonosno za svakog ikonopisca, ako to s ljubavlju i s pobožnošću radi. (.. .) Moja metanijska bezmerna zahvalnost, čedo moje milo, za ikonopisni lik svetog Damaskina. Zaista, on je morao tako nekako izgledati: kao da jedva zadržava svoju pesničku i misaonu dušu, da mu se ne otme iz tela u njenom hristočežnjivom poletu ka Sladčajšem Gospodu. Zagledan u ovaj njegov ikonski lik, čovek nazire one čudesne svetove božanske po kojima je kružila njegova istinoljubiva misao, okriljena bezbrojnim krilima neprestane Hristočežnjive molitvenosti.
 
Tvoj o. arhim. Justin
 
 


 
 
NAPOMENE:

  1. Pismo monahinji ikonopiscu (uoči Svetog Ilije, 1966. g.)

 
 

 
 

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *