NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslovlje svetootačkog podviga i iskustva » PISMA

PISMA

 

PISMA
 

 
18. HERUVIMSKA BUDNOST I VIDOVIDOST
 
Mnogopoštovana i draga u Hristu Mati i mile sestre,[1]
 
Od Gospoda Vam svima blagodat, milost i spasenje! A kroza sve to i molitveno sećanje na mene, nedostojnog i mnogogrešnog. Molim Vas svim srcem, neka i ja budem uvek drugi po redu u Vašim svetim molitvama. A ako me zaboravite kao drugog, onda neizostavno neka budem bar poslednji. Glavno: ne izostavljajte me ni u jednoj od Vaših divnih molitava. Kroz Vaša čista srca i moje će ime na krilima Vaših svetih molitava lako uzletati u svete nebeske svetove, da i mene Sladčajši Gospod opere Svojom božanskom svetlošću. U ovom zemaljskom svetu mnoge stvari prikivaju naša srca za zemlju i ono što je prolazno i smrtno. Ali da nas zemlja i njene prolazne slasti ne bi umrtvile kroz sablažnjiva iskušenja, neophodno je da stalno budimo sebe iz duhovne obamrlosti. Kako? Pre svega molitvom. Jer iskrena i svesrdna molitva ima svepobednu vaskrsiteljsku silu, kojom vaskrsava naše obamrle duše iz svih duhovnih smrti. Staneš li svim bićem na molitvu, odmah ćeš osetiti kako ti duša munjevitom brzinom uzleće sa zemlje na nebo, meću horove svetih Anđela i Arhanđela i bezbrojnih Božjih Svetitelja. I svaki od nas onda svim srcem oseti onu istinitu reč svetog apostola Pavla: da je naše“ življenje na nebesima, u Hristu Isusu – čudesnom Gospodu i Spasitelju našem. A kada našu molitvu pojačamo postom, krotošću, smirenošću, trpljenjem, ljubavlju, blagošću, poslušnošću,- o! onda ona vaistinu postaje svemoćna i svepobedna u svima bitkama našim sa svima iskušenjima ovoga sveta. Toliko svemoćna i svepobedna, da u njenom plamenu i ognju sagorevaju svi zlodusi koji nas kroz iskušenja napadaju sa ma koje strane. Samo da pomoću Božjom stojimo čvrsto i neumorno vo predstojanii i molitvje:
Onda će nam spasenje biti osigurano blagodaću Božjom po neizmernoj milosti Božjoj, a ne po nekim našim zaslugama, jer smo kao ljudsko biće uvek slabi i nemoćni i padljivi.
Što sam prostorno udaljeniji od naše divne svete obitelji, koju čudotvorno krili i čuva Presveti Arhistratig Nebeskih Sila, je sve jače osećam da je ona – čudesno i sveto ostrvo naše besmrtnosti. U njoj – duša nam je tako moćno zaštićena od svih duhovnih smrti, koje sa svih strana nagrću na svete sluškinje i sluge Božije. A u svetu – tako se lako postaje plen raznovrsnih duhovnih smrti, koje nam svoj otrov uvek nude u čaši punoj meda. Zato je nama, kada smo primorani da po koji dan provedemo u svetu, van svete manastirske porte, neophodno potrebno da budemo budni i vidoviti kao heruvimi, da nas san grehovni ne povuče i ne odvuče u smrt duhovnu. Stražiti nad sobom i oko sebe neprekidno.m umnom molitvom – to je jedini način da se monah očuva od sablazni ovoga sveta koji u zlu leži. Zato se naročito molite: da sveblagi Gospod umnoži u svima na.ma pre svega – umnu molitvu, da ona nikada ne prestaje u našem srcu, ni danju ni noću, ni u snu ni na javi. Samo tako očistićemo i dušu n telo, i savest i volju, od svake nečistote, i osloboditi ih od svake slabosti i nemoći, koje nas vuku u smrt i pakao.
Sva neprolazna blaga želi svima od Gospoda,
preporučujući se Vašim svetim molitvama uz usrdne pozdrave –
Vaš nedostojni otac Justin
 
 


 
 
NAPOMENE:

  1. Pismo igumaniji Sari i sestrama manastira Ćelije (na Svetog Nikitu Halkidonskog, 1953. godine, u Leskovcu)

 
 

 
 

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *