NASLOVNA » SPC, TRAGOVI U VREMENU » Patrijarh srpski Irinej u istorijskoj poseti Manastiru Hilandar

Patrijarh srpski Irinej u istorijskoj poseti Manastiru Hilandar

Njegova Svetost Patrijarh srpski g-din Irinej je u poseti Manastiru Hilandar gde je načelstvovao svenoćnim bdenijem i Svetom Arhijerejskom Liturgijom povodom slave Manastira Hilandar, Vavedenja Presvete Bogorodice – javila je Televizija Hram.

Patrijarh Irinej prvi je poglavar Srpske Pravoslavne Crkve koji je na dan manastirske slave u Hilandaru služio Svetu Arhijerejsku Liturgiju.

Svjatjejšeg Patrijarha srpskog zajedno sa bratijom dočekao je visokoprepodobni arhimandrit Metodije, iguman Manastira Hilandara koji je u svom pozdravnom govoru rekao:

„Kada govori srce tada reči nisu potrebne – tako mi ovde kažemo kada nam dođu najdraži gosti. Ali pošto je predanje Svetogorskih otaca takvo da je red kada se završi slavoslovlje u Crkvi, da se kaže i pozdravna reč, tako i mi trudeći se da u Manastiru Hilandaru sačuvamo ono što smo nasledili od starih otaca želimo da vam iskažemo nekoliko reči dobrodošlice: Kao prvo Svjatjejši blagodarimo što ste prihvatili naš smireni poziv i došli ovde zajedno sa našim dragim Episkopom Jovanom, da načelstvujete na svenoćnom bdeniju i na Svetoj Liturgiji na praznik Presvete Bogorodice i njenog ulaska u Hram. Evo ovde, kod ikone Presvete Bogorodice Trojeručice gde sada stojite, smirena molitva našeg bratstva je da vas sama Presveta Bogorodica nagradi za taj Vaš trud i da vam ona, kao što je i do sada sigurno bila, uvek bude pomoćnica, i da Vas sa sve svoje tri ruke od današnjeg dana još više pomaže, Vas i ceo klir Srpske Pravoslavne Crkve kojom Vi mudro do sada rukovodite i sav naš verni narod koji je Vaše slovesno stado. Takođe, na Svetoj Gori je običaj da drugi dan slave bude posvećen spomenu svetih ktitora. U Manastiru Hilandaru sveti ktitori su prvi Sveti Sava i Sveti Simeon, i mi ćemo ih slaviti u ponedeljak, i prizivati njihove molitve, posebno molitve Svetog Save na čijem tronu već 6 godina sedite, da Vas on i njegov otac Simeon stalno prate svojim molitvama i da Vam pomažu, da nam još mnogo godina budete mudri nastavnik i pastir, i da nam još mnogo puta dolazite ovde u Manastir Hilandar, da nas okrepljujete svojim blagoslovom i svojim molitvama“ – rekao je iguman Manastira Hilandar arhimandrit Metodije u svojoj pozdravnoj besedi.

„Veliki je dar milosti Božije, Presvete Bogorodice i svetih ktitora ove naše najveće svetinje, kako srpske i svetogorske tako i svepravoslavne, što nas je Gospod blagoslovio da uzmemo učešće u proslavi slave ove svetinje, da zajedno sa vama zablagodarimo Gospodu za sva ona dobra koja od njega svakodnevno primamo, i da ovoj našoj velikoj svetinji izmolimo milost i blagodat Božiju i Presvete Bogorodice, da štite ovu našu veliku svetinju, naš narod, i ceo rod pravoslavni i hrišćanski. Velika je čast doći, stati nogama svojim na ovo mesto gde su sveti našega roda prolazili, nogama svojim gazili, i što mi posle toliko vremena možemo da idemo istim stopama, istim putem a nadajmo se i istom putu Jevanđeljskom i duhovnom kojim su oni išli. Hvala Vama i bratiji što čuvate ovu svetinju“ – rekao je Patrijarh srpski Irinej prenosi Televizija Hram.

 

Izvor: http://www.tvhram.rs/patrijarh-irinej-na-hilandaru-velika-je-chast-stajati-nogama-svojim-na-mesto-gde-su-sveti-nashega

Jedan komentar

  1. U eri Vučića sve je istorijsko…

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *