Patrijarh Irinej: Položaj SPC u Crnoj Gori žalosniji nego u vreme Turaka, a Srba kao u NDH

Komentarišući česte negativne poruke crnogorskih zvaničnika upućene Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, te pretnje da bi Crkvi mogla biti oduzeta imovina, patrijarh Irinej je kazao da je tako nešto nezamilsivo u 21. veku.

“Čitajući nešto o tom pitanju i problemu, uviđam da je to nezamislivo u našem vremenu. Da su to radili Turci ili ustaše u svoje vreme, to bi se moglo razumetl i shvatiti. Ali da se to radi u vremenu mira i slobode, u vremenu kada vladaju principi zakona i zakonitosti, to je apsolutno neprihvatljivo, ne samo za Evropu nego i za Aziju”, kazao je patrijarh za „Dan“.

Irinej je naveo da će on kao patrijarh, ali i Srpska pravoslavna crkva stati u odbranu Mitropolije crnogorsko-primorske.

“Ne samo da hoćemo, nego je naša obaveza da kao crkva istupimo i zaštitimo Mitropoliju. Na Saboru je već bilo o tome reči i mi smo uputili Vladi Crne Gore dopis i nadamo se da će od tog bezakonja odstupiti jer tu nema nikakve logike. Mitropolija nije od juče. Ona postoji stotinama godina, i ono što pripada zvaničnoj crkvi ne može biti ni na koji način uzeto ili oduzeto. Mi ćemo ako do toga dođe, angažovati ne samo sebe, nego ćemo alarmirati celi svet. Crkva i vernici brane crkvu, a ni pravna logika ne dozvoljava takvo ponašanje”, istakao je patrijarh Irinej.

On je nezadovoljan i položajem i tretmanom Srba u Crnoj Gori.

“Ja nisam baš mnogo upoznat, ali kako čujem, položaj Srba u Crnoj Gori nije dobar. Nažalost. To je jedan narod koji se podelio. Svaka čast državi Crnoj Gori, ona je i ranije bila samostalna država i normalno svaki Srbin prihvata i podržava postojanje Crne Gore kao države, ali stvoriti takav odnos prema Srbima u Crnoj Gori je neshvatljivo”, kazao je patrijarh srpski.

Na pitanje sa kojom istorijskom epohom bi uporedio položaj Srba danas u Crnoj Gori, patrijarh Irinej je kazao da ga podseća na stanje u Hrvatskoj u doba fašizma.

“Uporedio bih ga sa položajem Srba u Hrvatskoj, u doba endehazije (NDH). Nažalost u Hrvatskoj ni danas nije bolji položaj Srba. Možda to neprijateljstvo u Crnoj Gori nije kao ono koje je bilo kod ustaša, ali mržnja u narodu nažalost postoji. Sigurno da to čine oni koji ne žele dobro ni Srbiji ni Crnoj Gori. Stara je istina “podeli pa vladaj“ pa se verovatno drže tog principa. Nadam se da će narod biti svesniji od onih koji ga vode i da će naći način da postoji i zajedno živi“, poručio je patrijarh.

Komentarišući slanja crnogorskih vojnika u južnu srpsku pokrajinu, Kosovo, patrijarh smatra da je to nonsens. Da Crna Gora pošalje vojnike na Kosovo i da tamo stišava i smiruje Srbe i ko zna šta još da radi, to zdrav razum i zdravo poimanje ne razumiju.

Tim pre što to radi Crna Gora, koja je pravoslavna zemlja, srpska zemlja, da čini takvo jedno delo u korist onih koji su stotinama godina rušili i palili i otimali i sada da im još pomogne u tom nezakonitom delu”, zaključio je srpski patrijarh u intervjuu za „Dan“.

Izvor: B92

5 komentar(a)

 1. Dok su izgonili srbske monahe iz srbskih manastira, srbske Crne Gore, niko od naših velikodostojnika ne podiže glas protiv, a kamo li Patrijarh. No sad, kad nepomjanik dođe po svoje, daju izjave i kaobajagi iščuđavaju se – šta to bi? Još jedna farisejska reč, tipa:“Bože, hvala ti što nisam kao ostali ljudi:….“!

 2. Sukob među braćom je najteži i najgore vrste.Zašto je to tako,izgleda od iskona.U svetootačkoj literaturi,na koncu i najvažnije u Svetom Pismu objašnjeni su svi uzroci poput srebroljublja,gordosti,taštine,vlastoljublja itd.itd i sve te prljavšine kada prenesemo na prostor Crne Gore uzduž i poprijeko,dolazimo do suptilnih mreža gospodara ovoga svijeta,od kojih malo ko ne biva ulovljen,kao što reče sveti Ignjatije.To u zemlji koja obiluje svetinjama i čistotom vjere,bogatom tradicijom kulturnom,narodnom,crkvenom…Kombinacija lokalpatriotizma,sindroma i nametnutog kompleksa i straha malih zajednica.U paranoičnoj stanju,uz već gornje nabrojene uzroke,ide se k stvaranju novog identiteta kroz „novi“ jezik,pismo i stvaranje tzv.crkve,a sa ciljem tobože oslobođenje i ulazak društvo „slobodnih naroda“,kroz svakojake integracije,a zapravo se radi o trojanskom konju i služenju stranim interesima.Korimpirana politička elita,rukovođena i financirana iz vanjskih centara moći odrađuje svoj posao.Naša Crkva dobro radi svoj posao i nadam se da neće odstupiti niti se pokolebati…

 3. Da,to je borba od iskona,permanentna.Svjetla i tame,dobra i zla….Ovo su zla vremena,a rat je sveobuhatan,totalan.Mreže gospodara ovoga svijeta,kako piše episkop kavkaški Ignjatije,porobile su mnoge duše ovoga svijeta,pa ništa čudno da su
  razapete i po cijeloj Crnoj Gori,uzduž i poprijeko.Brat na brata kad ustane,zašto?Gordost,egoizam,samoljublje,srebroljublje,taština i sve drugo a u okruženju svetinja ,bisera pravoslavlja kojim obiluje Crna Gora.Ludost i podsmijeh svijeta…Šta još treba?

 4. Nije tačno, a sramno je da stari čovjek ovako laže.

 5. Branislav

  Hristos posredi nas i jeste i biće !
  Pomozi Bog ! Malo preoštro rečeno posebno što znamo kako su Srbi prošli u NDH-ziji…ali da je situacija ozbiljna to je tačno…Srbi su u Crnoj Gori ugroženi..teško dolaze do posla, jezik im se ukida a Srpska Crkva pokušava da se prisvoji i napravi nekakva Crnogorska…to su ozbiljne stvari…i zahteva jasan stav i države Srbije prema tome..ali ko nam je na vlasti u Srbiji Srbima se dobro ne piše ni u matici a kamoli u okolnim Srpskim zemljama..

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *