Patrijarh Irinej: Ostajem pri stavu da nije vreme za dolazak pape Franje u Srbiju

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej kazao je da i dalje ostaje pri svom ranijem stavu da nije vreme za dolazak pape Franje u Srbiju.

„Svojevremeno sam rekao šta imam i ostajem pri tome“, rekao je patrijarh Irinej za list Blic.

Govoreći o susretu sa državnim sekretarom Vatikana, kardinalom Pjetrom Parolinom, Irinej je kazao da nije bilo govora o dolasku pape Franje.

„O tome nijednu reč nismo razmenili. Ni sa jedne ni sa druge strane. Bilo je govora o drugim stvarima, ali o tome ne“, kazao je patrijarh Irinej.

Početkom ove godine poglavar SPC je rekao da nije vreme za dolazak pape Franje i da je „zbog svega što se desilo u prošlosti i ogromnog broja prognanika iz Hrvatske veliki deo naroda protiv toga“.

Kao razlozi za nedolazak pape u Srbiju, uvek se čuo stav SPC da bi papa prvo trebalo da se pokloni žrtvama Jasenovca, pa tek onda da dodje u Beograd.

Prema navodima lista, tumačenja su da se atmosfera menja zbog toga što Vatikan nije priznao Kosovo i zato što nije proglasio za sveca Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa u vreme NDH, kojeg Srbija smatra saučesnikom režima odgovornog za mnoge ratne zločine nad Srbima.

Izvor: NSPM

5 komentar(a)

 1. Branislav

  Hristos posredi nas i jeste i biće !

  Tzv. sveti otac koji sebe naziva papom Rimskim ne treba da kroči na tlo Srbije..i nije uslov samo Jasenovac..od ovog sadašnjeg pape-jezuite se može i očekivati da ode u Jasenovac i da tako pokuša da nas prevari ali to nije dovoljno za dolazak u Srbiju..jer se i pre Jasenovca i posle Jasenovca i do današnjeg dana vodila i vodi manje više otvorena politika prozelitizma – pokrštavanja Pravoslavnih Srba…a to je glavni kamen spoticanja između njih i nas…a od pokrštavanja Pravoslavnih Srba Vatikan nikad neće odustati !

 2. Miloš Cvjetković

  Ne a o pčelarstvu bi trebalo. Sama upotreba voska u hrišćanstvu je kroz bekove bila ogromna. Vosak je gorio vekovima u hramovima u dobima kada je duhovnost cvetela.

 3. Srpkinja

  Bice ono sto smo i zasluzili da bude….nevidim da smo nesto dobri.?
  Kao da bi narod i znao ..niti ce znati o cemu se tu razgovaralo.
  Gospod nek se smiluje na sacicu vernih istinskih pravoslavnih hriscana koji su ostali verni Hristu …. vreme ce pokazati svoje… ne verujmo ljudskim ustima vec predanju otackom svetih otaca koji su uvek ugodili Bogu. Ko ima usi neka cuje.Amin Boze daj.

 4. Teoretski ,mogla bi proći,ali na međudržavnoj razini kao poglavar države Vatikan drugoj državi,odnosno Republici Srbiji,što je malo vjerojatno u praksi,bez ove druge komponente,vjerske,crkvene itd.U svakom slučaju,dublja analiza govori,da se radi o osjetljivoj i kompliciranoj stvari.Treba neke uvjete-uslove ispuniti da do toga dođe.Naša Crkva i Patrijarh treba voditi mudru,izbalansiranu politiku,sa jasnim stavovima i zahtjevima i ne voditi se dnevno političkim interesima,smicalicama vatikanske kurije,pri čemu oni imaju ogromno iskustvo,znane ciljeve i ustaljene mehanizme.Pravoslavni su to osjetili na svojoj koži…..Razgovarati treba,to je sigurno.Pitanje o čemu,vjerojatno ne o uzgoju ptica ha,ha

 5. Nikada neće doći to vreme!
  Sa Papom se može pregovarati samo ukoliko želi da se vrati u Pravoslavlje,
  i svaki drugo razgovori su besmisleni i suvišni.
  Ali, pošto je On jezutita, pod zakletvom /satanističkom/, to se nikada neće
  dogoditi, pa, prema tome, ni vreme za posetu Srbiji!

  Dragan Slavnić

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *