Patrijarh Irinej: Neka Đukanović razmisli šta čini – da ne zasluži prokletstvo i osudu srpskog naroda i SPC

 Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej poručio je da ni Turci, ni komunisti nisu radili Srbima i srpskoj crkvi ono što danas čini predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Podsećajući na narodnu izreku da je „poturica gori od Turčina“, patrijarh je kazao da se Đukanovićevi preci sada okreću u grobu.

– Nažalost, čovek koji je sada na tronu svetih svojih predaka čini ono što ni Turci nisu činili. Turci nisu atakovali na crkvenu imovinu, ni komunisti, niti je iko drugi to činio, ali je došao Crnogorac da uništi srpsku crkvu u Crnoj Gori, koja je stvorila Crnu Goru, bez koje Crna Gora ne bi ni postojala, kazao je Irinej za TV Hram.

On smatra da zalaganje Đukanovića da nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva dobije autokefalnost, ali i sraman Predlog zakona koji predviđa otimanje srpskih svetinja na tlu Crnu Gore, izazivaju čuđenje čitavog sveta.

– Ti pokušaji i ta dela koja namjravaju da se učine čine da se svi vladari crnogorski, od Svetoga Petra Cetinjskoga, Petra Drugog, kneza i kralja Nikole, prevrću u grobovima svojim videći šta čini njihov naslednik. Čude se preci da je na njihov presto došao čovek koji ratuje protiv Crne Gore i protiv Srba u Crnoj Gori. A šta su Crnogorci nego Srbi iz Crne Gore?! Kao što postoje Šumadinci, Vojvođani, Ličani, Bosanci, Hercegovci, tako postoje i Srbi i Crnogorci, kazao je patrijarh Irinej.

Đukanović, tvrdi patrijarh, danas diže glas protiv Srba u Crnoj Gori i srpske crkve i oduzima vekovnu imovinu SPC i srpskog naroda.

– Neka mu Bog da uma da razmisli šta čini i da ne zasluži prokletstvo i osudu celog srpskog naroda i SPC. To što čini, to niko ne razume. Ja ne znam kako na to gleda svet, koji poštuje svoju tradiciju i nasleđe. Nadam se da će i oni reagovati i na mesto takvog čoveka dovesti nekoga sa znanjem. Nažalost, teško mi je to da kažem, ali srpski narod lepo kaže da je poturica gori od Turčina, konstatovao je prvi čovek SPC.

Izvor: Fakti

4 komentar(a)

  1. slavko radovanovic

    Crkva treba da se drži svojih kanona i da ih primjenjuje.Ti kanoni usatnovljeni životom crkve kroz stotine godina i ne treba ih zanemarivati.Kada bi se tako često i lako mijenjali ti kanoni crkva bi davno nestala.Ali ih treba primjenjivati.

  2. Dimitrije

    Šta si ti zaslužio dajući orden Svetog Save krvniku Srpskog naroda, kakvo prokletstvo i osudu za tvoje nedelo Irineju ?

    • Dimitrije srpsko ime, koja te je mržnja zadojila, da ti proglašavaš nekoga krvnikom? Zar ne vidiš koliko si mali, kukala ti majka, kada ti preispituješ odluke jednog patrijarha? Ima li nečega da je tebi sveto, il` da državu pravi svako od nas, kako mu je volja? Osvrni se, i pogledaj šta si ti u životu uradio, bi li ti zaslužio kakav orden, il` prokletstvo? Bog ti pomogao u svakoj nevolji.

  3. Istina

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.