Папа Франциско у Шведској присуствовао 500. годишњици Лутерове побуне против Ватикана

Папа Франциско и председник Лутеранске светске федерације бискуп Муниб Јунан потписали су данас у Шведској заједничку изјаву којом се обавезују да ће унапредити односе  римокатолика и лутерана.

488478

Потписивање заједничке изјаве је врхунац папине посете шведском граду Лунду, где учествује у обележавању 500. годишњице протестантске Реформације.

У документу се наводи да ће папа Франциско и Јунан радити на унапређивању односа кроз дијалог, као и на превазилажењу сукоба, прихватању миграната и заштити животне средине.

Служби су присуствовали шведски краљ Густав XVI и краљица Силвија, наводи агенција АП.

Обележавање годишњице Реформације, чији је покретач 1517. године био немачки свештеник Мартин Лутер, не делује као догађај који би римокатолици требало да славе, али учествовање папе представља део напора Ватикана да изглади односе с другим хришћанима, оценила је агенција АП.

Ова посета посебно је значајна имајући у виду да је језуитски ред, чији је члан био и сам папа Фрања, основани управо ради одбране римокатоличке вере од протестантских реформатора, додаје АП.

Реформација је почела 1517. године када је Мартин Лутер окачио на врата катедрале у Виртембергу и ставио на јавну расправу 95 теза о реформи цркве. Лутер се противио корупцији у цркви, посебно пракси продаје опроста (индулгенција) да би се смањила казна за грехе.

Папа Лав Десети екскомуницирао је Мартина Лутера, али црква није могла да заустави ширење његовог учења у северној Европи, што је довело до верских ратова који су трајали деценијама.

Протестантизам је уз римокатолицизам и православље једна од три доминанте струје у хришћанству, а лутеранизам је једна од главних грана протестантизма.

На питање зашто би папа присуствовао обележавању Реформације, агенција АП одговара да је један од главних приоритета папе Франциска промовисање, како је рекао, „културе сусрета“ у којој би људи различите вере, нарочито хришћани, ходали, говорили и молили се заједно.

Како се процењује, у Шведској, већински протестантској, има око 113.000 припадника Римокатоличке цркве, углавном имиграната, што је највише од Реформације.

 

Извор: http://fakti.org/globotpor/vatikan/francisko-u-svedskoj-prisustvovao-500-godisnjici-luterove-pobune-protiv-vatikana

5 Comments

 1. роса петровић

  Драги Принц Мишкин,
  опростите. Имате право, мене јесте одушевио један тренутак и били смо потрешени покајањем као чином, гледајући преко телевизије тај сусрет…али ја не напуштам моју Цркву због тога и не пада ми на памет да живим другачије него православно, нити пак верујем да ће неко од православних то учинити…опростите још једном ако сте стекли такав утисак.

 2. Vrlo,vrlo lukavo od strane pape.Malo pohodit neposlušne (po njihovoj eklisiologiji) i to malo po malo sa pravoslavnim,pa sa luteranima,pa sa anglikancima,jer je on taj “car”,njemu je data sva vlast,a on eto očinski dugotrpljiv,milostiv,čeka i čeka da se njegove zalutale ovčice vrate u njegov tor.Zapravo.u tim susretima ima i licemjerja,prikrivene gordosti i sve opet kroz taj i taj ekumenizam,svjetske i evropske saveze crkvi,a sve sa krajnjim ciljem priznavanje papskog primata i dobivanja punoće (kako to smatraju i uče iz srca Vatikana).Drugim riječima protok struje ljubavi,ali kroz vatikanski generator,koji je jedino ispravan i u punoj funkciji.Za reći NE dovoljan je bio samo jedan EPISKOP u svoje vrijeme.Nadam se da je i danas to moguće…..

 3. Овај наслов ми је зачинио данашњи дан. Не могу да се исмејем довољно…

 4. роса петровић

  Јуче, 31 октобра 2016, на заједничкој молитви у Лунду где је поред папе Франциска, бископа Јунана, аркебископкиње Антје Јакелен, краља и краљице Шведске, премијера Стефана Ловена и других, међу пет стотина званица присуствовао и наш владика за Скандинавију и Велику Британију, Доситеј. Било је врло потресно чути искрено покајање и дубоку жалост због свих људских жртава током векова, које су пале због раскола и шизме међу хришћанима…многи су били дирнути до суза у току молитве Богу за опроштај. Реткост је доживети тако јако једно искрено масовно покајање…ми смо још под јаким утицајем тог чина.

  • Sestro draga Roso, pa to je ekumenizam u najotvorenijij formi. To su njihove maske a vec su sasvim rasmaskirane, zar vas nema ko bar malo povesti putem Hrista i Hristove Istine i istinitog pokajanja tj. zivota u Hristu a ne po svetu i svetskimbljuvotinama.