Паганска знамења и симболи

Питање:
Помаже Бог часни оци! Имам недоумицу око узимања хране која на својој амбалажи има паганска знамења и симболе. Живим на западу и видим да неки прехрамбени производи имају као лого ликове из митологије, да не говоримо сад о оним отворено демонског имена и слика. Узмеш да поједеш и попијеш, а са оног папира те гледа идол и рекламише се као добар производ. Конкретан пример – сирена на шољи од кафе или дечији производи са ликовима који приличе филмовима страве и ужаса. Свети Оци су радије бирали смрт него што су јели од жртвоприношења идолима паганским. Треба ли и ми, у том отачком духу, да одбијемо храну која на себи има знамења паганизма или се то решава молитвом и закрштавањем? Хвала и свако Вам добро од Господа.
Н.Н


Одговор:
Драги брате, Не кажеш на ком «западу» живиш, вероватно је то Европа, која је већ добрано загазила у нехришћански начин живота. Не само да атеисти, гностици, секташи разних врста, већ и хришћанске заједнице које себе називају црквом (римокатолици и протестанти) све мање обраћају пажњу на заштиту хришћанског морала и хришћанских принципа. Не знам да ли си скоро био у Србији, јер ни овде није много боље. Кад прођеш улицама наших градова готово да нећеш наћи натпис изнад неке продавнице на српском језику и ћирилицом, већ су то за већину становништва неразумљиви енглески називи. Тако је и са производним фирмама. Из назива фирме не можеш сазнати чиме се та фирма бави. И овде многе фирме носе имена из митологије. Можемо против тога протествовати, али не можемо готово ништа учинити, да се са таквом праксом прекине. И поред тога што сваки прехрамбени производ треба да има јасну декларацију, из чега је састављен, ми ипак у већини случајева не знамо шта уствари једемо. Зато, мање треба да нас иритира паковање, које једноставно одмах можемо одстранити и бацити након куповине, али заиста треба озбиљно да се забринемо за садржај, шта долази на нашу трпезу.
Данас се у земље европске уније увози храна са свих страна света, из Африке и Азије, из Америке и Аустралије, а одатле је увозе и наши увозници, па је и на паковањима право шаренило, које одговара појединим произвођачима. А што се молитве тиче, па ми се хришћани молимо пре и после сваког оброка. Постоје молитве пре и после доручка, ручка и вечере, без обзира каква је храна на трпези, домаћа или пакована. Сигурно се сећаш како је Твоја бака и хлеб који је сама пекла, од домаћаг брашна, закрштавала ножем са доње стране, пре но што га начне.
Пошто си принуђен да купујеш паковану храну у супермаркету, обрати пажњу на квалитет производа, а мање се секирај због амбалаже и немој страховати да ћеш се опоганити, чега су се клонили рани хришћани, купујући храну на многобожачким пијацама.
Мир и спокојан живот жели Ти о. Душан

Comments are closed.