NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » OŽIVIMO SRCA ZA BOGA! – PISMA DUHOVNOG RUKOVOĐENJA ZA SAVREMENOG ČOVEKA

OŽIVIMO SRCA ZA BOGA! – PISMA DUHOVNOG RUKOVOĐENJA ZA SAVREMENOG ČOVEKA

 

OŽIVIMO SRCA ZA BOGA!
Pisma duhovnog rukovođenja za savremenog čoveka

 

 
SMIRENJE
 
Dragi u Gospodu D.!
Ti bi želeo da dobiješ odgovor o svom životu za deset godina unapred. A da li nam dolikuje, prijatelju moj, da se zagledamo u ono, što je u Gospodnjoj vlasti?
Na tebi je da zablagodariš Gospodu što te priveo u crkvenu ogradu. Znajući da će ti biti teško da se ocrkveniš, Gospod ti je omogućio da živiš i učiš u M.
Blagodari Gospodu – uči, trudi se i zarađuj za život, a budućnost će doći u budućnosti, i ona će zavisiti od tebe.
Neka te Gospod sačuva!
Gospod motri na tebe. Koračaj pred Njim u pravednosti, i bićeš srećan. On će upraviti tvoj put.
 
* * *
 
Dragi L. A.!
Dobio sam Vaše pismo i radujem se zajedno sa Vama. Neizostavno odslužite blagodarni moleban za uspešan završetak svog velikog truda.
Što se tiče audijencije ne mogu niti da je prihvatim niti da je odbijem, jer ja ne planiram niti svoje vreme niti svoje stanje. Poživeo sam do onog vremena kada će me svezati i voditi tamo, kuda i ne želim. Sada hodam, a posle pet minuta moram da legnem, i ne znam kad ću ustati!
Oprostite mi od sveg srca, ali moja starost je već uzela vlast nad mojim životom i uči me potpunom poslušanju njenim zapovestima. Često mi se dešava da čak i službe propustim. Sada svima, pa i Vama, kažem da je manastir otvoren za sve, dok se moja kelija otvara ređe nego što bih hteo i to onda, kada Bog blagoslovi.
 
* * *
 
Dragi u Gospodu J.!
Ti očajavaš zato, što želiš da bez truda uzletiš na krilima pravednosti, a krila još nema! Uči se da na hrišćanski način koračaš po zemlji i svakodnevno sagledavaj svoje slabosti.
Ne postoji drugi put. Nisu uzaludno Sveti Oci govorili da je onaj, koji je u stanju da sagleda svoje grehe i da ih ispravi bolji od onoga koji može da vaskrsne mrtve. Prema tome, J., smiri se, i ne maštaj o primanju čina. Živi kao mirjanin, trudeći se i očekujući da ti Gospod za taj trud podari oproštaj prethodnih grehova. Oproštaj si već dobio u Sv. Tajni Ispovesti, ali „vest“ o svom očišćenju ćeš dobiti tek nakon mnogo truda i trpljenja svoje nemoći.
Gospod je s tobom. Ne gubi glavu, jer ni u prošlim vremenima starci – duhovnici nisu svezivali slobodu svojih duhovnih čeda.
Bog je svakome podario slobodu. Ne dozvoli da sam stremiš ka ropstvu, pa ćeš naučiti da ceniš i slobodu drugih.

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *