OŽIVIMO SRCA ZA BOGA! – PISMA DUHOVNOG RUKOVOĐENJA ZA SAVREMENOG ČOVEKA

 

OŽIVIMO SRCA ZA BOGA!
Pisma duhovnog rukovođenja za savremenog čoveka

 

 
SEKTAŠTVO
 
Draga popadijo!
Dobio sam Vaše pismo. Međutim, nemam ni snage ni vremena da Vam na njega odgovorim putem propovedi. Naime, iako mi je već 86 godina, ja živim onim istim ritmom kakvim živi i Vaš suprug. Što se tiče sektaša, nemojte se zavaravati. Sve je tamo prekrasno, osim spasenja duše. A da li je zaista tako prekrasno?
Za sveštenika je sve važno, a prevashodno velika crkvena porodica, čiji je on otac.
Nesumnjivo je, popadijo, da biti supruga sveštenika predstavlja veliki podvig. Naime, popadija ne treba da bude samo žena i majka svoje porodice, nego i pomoćnica sveštenika u dušebrižnim delima.
Poznajem jednu porodicu, u kojoj popadija prima parohijane pre nego što ih primi sveštenik. Često se događa da posetioci, nakon razgovora s popadijom, odlaze zadovoljni. Nesumnjivo da je nastupilo teško vreme, jer je sada glavno delo sveštenika – dušebrižništvo – pomereno u drugi plan. Sveštenik je postao graditelj, snabdevač i čovek koji zarađuje novac.
Trebalo bi da i Vi, nakon što sa suprugom podelite teškoće briga o svojoj porodici, pomognete u njegovom radu u crkvi.
A sektaši, draga moja, sada žive od donacija sa Zapada i ne oskudevaju kao pravoslavni. To je jedno od onih iskušenja, koje neminovno preživljava svaki čovek.
Pročitajte o iskušavanju Gospoda u pustinji: Sve ovo daću Tebi ako Padneš i pokloniš mi se (Mt. 4; 9).
Nama, pravoslavnim hrišćanima, predstoji da čitavog života nosimo krst, da trpimo neprijateljske napade i svoje slabosti i nesavršenstva, kako bismo tražili i molili za pomoć od Gospoda.
Mi se, draga moja, ne spasavamo svojim vrlinskim podvizima, pa čak ni dobročinstvima, nego podvigom našeg Spasitelja, Isusa Hrista, Koji nam je u nasleđe ostavio Svoj spasonosni krst. Naši mali krstovi su podobije Njegovog velikog krsta.
Bilo mi je teško da čitam Vaše pismo, jer se u njemu ispoljava potpuno nerazumevanje hrišćanskog podviga i borbe s mračnim silama i svojim slabostima.
S kim će se pak boriti sektaši, ako ih đavo uopšte ne napada i ne bori se sa njima, smatrajući ih svojim nasleđem, tako da se samo uljuljkuju zadovoljstvom i prividnim dobrom?

Jedan komentar

 1. Ovo je nešto skoro najbolje što sam pročitao!
  Takođe i pisma i saveti o porodičnom životu.
  Predivan i bogomudar starac Jovan Krestjankin.
  Hvala Svetosavlju za ovu knjigu.
  Hvala ocu Ljubi Miloševiću.
  Neka vas Gospod ukrepi u daljem radu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *