NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » OŽIVIMO SRCA ZA BOGA! – PISMA DUHOVNOG RUKOVOĐENJA ZA SAVREMENOG ČOVEKA

OŽIVIMO SRCA ZA BOGA! – PISMA DUHOVNOG RUKOVOĐENJA ZA SAVREMENOG ČOVEKA

 

OŽIVIMO SRCA ZA BOGA!
Pisma duhovnog rukovođenja za savremenog čoveka

 

 
SVETA TAJNA PRIČEŠĆA
 
Draga u Gospodu O.!
Dobio sam Vaše pismo. I zaista, V. živi bez vere u Boga, uzdajući se u ovom uzburkanom svetu u svoje slabe snage. Ona uviđa da ta borba prevazilazi njene snage i zahvata je očajanje.
Prvo, što treba da učinite, jeste da se postarate da se V. pričesti. Vi ćete joj, naravno, protumačiti veličinu i neophodnost svete tajne sjedinjenja sa Bogom.
Nakon što se pričesti, potrebno je da se uključe i lekari. Molite se za V. i češće dajte da je pominju na Liturgiji. Naučite je da se moli za mamu i za N. Dečja molitva je laka i čista u svom ushođenju ka Bogu.
Neka Vam Gospod pomogne!
 
* * *
 
Draga u Gospodu A.!
Odraslom čoveku, koji je formiran na osnovu drugačijih normi života, veoma je teško da uđe u nepoznati svet duhovnog života. Pored toga, ni neprijatelj ne miruje.
Oni teški smrtni grehovi, kojih nekad niste bili ni svesni kao grehova, otvorili su neprijatelju pristup u Vašu dušu i dali mu vlast nad njom. Upravo iz tog razloga su Vam dopustili da se tako često pričešćujete, i upravo zbog toga se u Vašoj duši pojavljuju uninije (čamotinja), zbunjenost i svaka pometnja.
Neprijatelj se grči od bolova jer ga svetinja spaljuje, i Vi to osećate kao udvostručenu teskobu. Neophodno je da se molite i da to pretrpite kao epitimiju.
U Crkvi ne postoji pojam rada. Postoji poslušanje, i zbog toga svaki i radi onoliko koliko je potrebno za Crkvu. Neka Vas Gospod ukrepi.
R. S. I trebalo je da drugarice odu. Dobro je da se naučite da budete sami, inače se nikada nećete naučiti molitvi. Život je kratak a večnost beskonačna. Spasavajte se.
 
* * *
 
Dragi oče A.!
Nemoguće je da pričestite osobu sa tako strašnom pometnjom u srcu i glavi. Čoveka može da otrezni jedino neophodnost da ponovo sagleda svoje stavove, povezana sa zabranom da pristupa Čaši Života i da se sjedinjuje sa Hristom. Naime, mi ne možemo da pričestimo bolesnika kada on ne vlada svojim jezikom i nije pri svesti. U datom slučaju, ona ne vlada svešću. Potrudite se oko nje, i obratite pažnju na to, kako će se ponašati u vezi sa zabranom.

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *