NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » OŽIVIMO SRCA ZA BOGA! – PISMA DUHOVNOG RUKOVOĐENJA ZA SAVREMENOG ČOVEKA

OŽIVIMO SRCA ZA BOGA! – PISMA DUHOVNOG RUKOVOĐENJA ZA SAVREMENOG ČOVEKA

 

OŽIVIMO SRCA ZA BOGA!
Pisma duhovnog rukovođenja za savremenog čoveka

 

 
SVETA TAJNA KRŠTENJA
 
Dragi A.!
Gospod je pogledao na Vas, i Vaš život je krenuo drugačijim tokom. Neka je slava Bogu! Da biste umirili svoju dušu, trebalo bi da se svesno i odgovorpo pripremite za Sv. Tajnu Krštenja, da biste promišljeno prihvatili obećanja pred Bogom.
Svešteniku, koji bude savršavao ovu Sv. Tajnu, recite da bi Vas trebalo krstiti uz pomoć sledeće formule: „Krštava se sluga Božiji A., ako nije kršten…“
Pre nego što se krstite, neizostavno ispovedite čitav svoj život. Tako će biti sasvim dobro. Neka Vas Bog blagoslovi.
 
* * *
 
Draga A. V.!
Ne zbunjujte se – to se može lako učiniti, i nema potrebe za ponovnim krštenjem. Na ispovesti S. izgovara svoje ime, zapisano u dokumentu, i sveštenik čita molitvu razrešenja.
U vreme krštenja, dobija se angeo – čuvar, koji neizostavno boravi uz krštenoga. Što se tiče imena svetog pokrovitelja, ono se može menjati. Naime, prilikom postriga ime se može menjati nekoliko puta – kod poslušnika, kod monaha i kod shimnika.
Pogledajte pravoslavni kalendar. Onog svetitelja, čiji je pomen bliže datumu rođenja Vašeg unuka, molite da bude njegov pokrovitelj.
Neka Vas Gospod uteši!
 
* * *
 
Dragi u Gospodu N.!
Dobio sam Vaše pismo. Vaš problem se može rešiti veoma jednostavno. Trebalo bi da sve objasnite svešteniku, i on će prilikom ispovesti izgovoriti Vaše ime – Oleg.
I kod Čaše, kad se pričešćujete – Vaše ime ostaje ozakonjeno pred Gospodom. Vaše krštenje ostaje na snazi, a ime se može menjati. Monasi ponekad čak i tri puta menjaju ime.
Prema tome, ne zbunjujte se!
 
* * *
 
PISMO
 
Dragi u Gospodu oče Jovane!
Ovoga puta Vas uznemiravam na podsticaj starešine našeg sela, E. Već sam Vam pisala o mladom svešteniku (jereju) I., koji ide svojim neverovatno složenim i zamršenim putem. Svi smo mi u promislu i u volji Gospoda! U našem kraju se događa da se služi opelo nekrštenim ljudima i tada dolazi do toga, da sveštenik posmrtno savršava Sv. Tajnu Krštenja. Slušala sam da su krštavali čak i one, koji se već bili sahranjeni. Mislim da je to nepravilno, a to isto smatra i E. Međutim, nikoga za to ne možemo da pitamo.
Krštavanje umrlog odraslog čoveka, koji u svoje vreme nije iskazao dobru volju po tom pitanju, meni izgleda kao nasilno dejstvo, čak i ako je dobro. Šta se onda događa sa decom? Oprostite što Vas uznemiravam. Klanjam se Vama, Vašoj blagoslovenoj obitelji i samoj zemlji na kojoj obitelj počiva.
Neka Vas Gospod sačuva!
T. i V.
 
ODGOVOR:
T.!
Ono, što pišete u vezi s krštavanjem mrtvih, grešno je i bogohulno! Da Vi i E. ne biste bili saučesnici u tom strašnom delu, neizostavno o tome obavestite nadležnog arhijereja. Ostalo je njegov posao. Ni u kom slučaju se ne sme ćutati o tome. U knjizi Nečajeva „Praktično rukovođenje za sveštenoslužitelje“, objavljenoj 1915, piše: „Takvo krštavanje je nepravilno, jer oni koji su umrli nekršteni ne treba niti da se pominju, niti da se sahranjuju po hrišćanskom obredu.“
Za Vas i za V. ću se moliti i pominjaću vas.
Gospod neka je s Vama!
 
* * *
 
Draga u Gospodu R. G.!
Nemoguće je da ispunim Vašu prozbu: rođenje čeda Božijih i crkvenih savršava se u Sv. Tajni Krštenja. Za onoga, koji se nije pravovremeno rodio od vode i Duha, beskorisno je i grešno da se molimo u crkvi.
Prema tome, za supruga dajte milostinju ubogima i na to se i ograničite. Ne usuđujte se da za njega dajete u crkvu ili da od drugih tražite da se mole za njega, kako ni Vi ni drugi ne bi postali igračka demona.
Neka Vas Gospod umudri!
 
* * *
 
Draga u Gospodu G.!
U Crkvi postoji sledeći čin: ukoliko čovek ne zna pouzdano da li je kršten ili ne, on svoju nedoumicu može da objasni svešteniku i da bude kršten prema sledećoj formuli: „Krštava se sluga Božiji (ime), ukoliko nije kršten.“ Neka se time umiri Vaša duša.
Ni na kakvo dete ne pomišljajte! Na Vašim rukama su majka i bolesni brat, i Vi već nosite svoj teški životni krst. On Vam je dat sa nebesa. Onaj, (krst) na koji pomišljate, načinićete sopstvenim rukama, što znači da nećete moći da ga nosite. Neka Vas Bog umudri!

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *