OŽIVIMO SRCA ZA BOGA! – PISMA DUHOVNOG RUKOVOĐENJA ZA SAVREMENOG ČOVEKA

 

OŽIVIMO SRCA ZA BOGA!
Pisma duhovnog rukovođenja za savremenog čoveka

 

 
RODITELJSKI BLAGOSLOV
 
Draga G.!
Ti imaš mudre savetnike, koje Gospod umudruje za njihov roditeljski podvig. Prema tome, istovremeno sledi i savet svoje majke i savete svoga oca. Postani lekar – specijalista. Evo, i ja sam lekar, ali duhovni.
Ljudi ne mogu da žive ni bez duhovnog, ni bez telesnog lekara. Tako ćemo i ti i ja biti lekari.
Ako budeš živela u Bogu, onda ćeš i lekar postati milošću Božijom. Videćeš ljudska stradanja, ali ćeš videti i kako Bog pomaže ljudima.
Pevaćeš uvek, čak i kad budeš lekar. Pevaćeš još bolje, ali ne u smislu profesionalizma, nego zato što ćeš pevati iz duše. Doznaćeš kako se dešava da duša peva Bogu. Privremeno ustupi prednost lekaru, jer medicinski fakultet uistinu zahteva da mu se u potpunosti posvetiš. Ono, što ti je od Boga dato kao ptici-pevačici, niko ne može da ti oduzme.
Neka te Bog blagoslovi, čedo moje!
Gospod neka je s tobom!
 
* * *
 
Draga u Gospodu L.!
Dobio sam tvoje pismo. Znaj da bez roditeljskog blagoslova ne možeš niti da se udaš, niti da odeš u manastir. Roditeljski blagoslov gradi deci dom. Majka ti ne zabranjuje da ideš u manastir, ali traži da okončaš delo koje si već započela i koje je od Boga blagosloveno. Zatraži oproštaj od majke i budi svesna da si kriva pred njom.
Seti se da sve uvek biva na vreme onima, koji znaju da čekaju. Najpre ćeš završiti školovanje, a zatim ćeš odlučiti u kom pravcu ćeš usmeriti svoj životni put, jer ćeš tokom učenja još sazreti.
Ne zaboravi da duhovni otac nije dužan da misli umesto tebe, nego samo da blagoslovi ono, što si ti donela na blagoslov. Pre nego što upitaš duhovnog oca, trebalo bi da upitaš majku.
 
* * *
 
Draga u Gospodu E.!
Ti, dete moje, nisi postala student bez Božijeg blagoslova. Sada, za vreme učenja, tvoj životni put je određen nužnošću da učiš što savesnije i sa što većom predanošću. Kad se učenje završi, Gospod će pogledati na tvoje srce i dušu i u skladu s tim odrediće tvoj dalji životni put.
Sada stradaš zbog lebdenja duha. Ti, Međutim, ne bi trebalo da lebdiš, nego da naučiš kako da na hrišćanski način koračaš po zemlji.
Klasična muzika te neće ometati u tome. Ne dozvoli da imaš visoko mišljenje o sebi. To je laž lažljivog duha – tvoje „shvatanje“ duhovne suštine.
Zbaci sa sebe sebičnjaštvo i ispuni majčin i blagoslov tvog duhovnika. Njihovom blagoslovu ne bi trebalo da se potčiniš nasilno, nego s radošću i željom da mu se potčiniš kao volji Božijoj.
Osim toga, zapamti da bez roditeljskog blagoslova ne možeš niti da se udaš, niti da odeš u manastir.
 
* * *
 
Draga u Gospodu K.!
Ne pišeš mi o onom najvažnijem, odnosno o tome ko si ti i koliko ti je godina, imaš li u rukama neku specijalnost ili posao. Tek onda bismo realno a ne teoretski mogli da razgovaramo o izboru tvog životnog puta. Govoreći o ponoru u koji je pao D., nijednom jedinom rečju nisi pomenula kakav je taj ponor.
Zbog toga ne mogu da razmotrim s tobom tvoju brigu. Reći ću ti samo ono, na šta upozorava zakon Božiji. Naime, bez roditeljskog blagoslova ne možeš niti da se udaš, niti da odeš u manastir, niti pak da se družiš. Tako je zapovedio Gospod.
Roditeljski blagoslov podiže deci dom. A ti, dete moje, nemoj da se izruguješ ocu. To ne bi trebalo da radiš ni po ljudskim ni po Božijim zakonima. Bilo bi bolje da razmisliš na šta te upozorava njegovo životno iskustvo.
Moli se da ne bude onako, kako ti hoćeš, nego kako Gospod zapoveda. Neka za tebe roditeljska reč bude isto što i reč Božija. Moj odgovor ti se neće dopasti, ali meni je Gospod naredio da ti tako odgovorim.
 
* * *
 
V., V.!
Evo, Vi već radite u crkvi i molite se a dela Božija ne tvorite! Bez roditeljskog blagoslova ne možete se ni venčati, ni otići u manastir.
Roditeljski blagoslov podiže deci dom.
Vi ste već došli do toga, da ste prihvatili da živite u stanu tuđeg muža. Tako ste svojom samovoljom mnogo uvredili svoje bližnje.
Neka Vas Gospod umudri!

Jedan komentar

 1. Ovo je nešto skoro najbolje što sam pročitao!
  Takođe i pisma i saveti o porodičnom životu.
  Predivan i bogomudar starac Jovan Krestjankin.
  Hvala Svetosavlju za ovu knjigu.
  Hvala ocu Ljubi Miloševiću.
  Neka vas Gospod ukrepi u daljem radu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *