OŽIVIMO SRCA ZA BOGA! – PISMA DUHOVNOG RUKOVOĐENJA ZA SAVREMENOG ČOVEKA

 

OŽIVIMO SRCA ZA BOGA!
Pisma duhovnog rukovođenja za savremenog čoveka

 

 
POKAJANJE
 
Dragi u Gospodu V.!
U raj je prvi ušao razboriti razbojnik. Njemu je za pokajanje trebalo sasvim malo vremena – jedan predsmrtni vapaj: „Pomeni me, Gospode, u Carstvu Svome!“
Dubinu njegovog pokajanja ne možemo ni da izmerimo: ona je presekla nebesa, sve do rajskih dveri, i za razbojnika postala lestvica koja ga je odvela u Carstvo nebesko, iz dubine pakla – u raj.
Poznajemo i žitije Marije Egipćanke. Njoj je sedamnaest godina krajnje grešnog života zabranjivalo čak i da uđe u hram.
Međutim, sila njenog pokajanja učinila je da se prikloni ka životvornom drvetu Krsta, a četrdeset osam godina podviga pokajničkog života učinilo ju je svetiteljkom.
Dovoljni su Vam ovi primeri. Put ka oltaru može da Vam otkrije samo duboka svest o svom padu i pokajnički život. A kada? Gospod će Vas o tome izvestiti.
Vi, naravno, još niste sigurni da Vam je oprošteno i treba da živite polazeći od toga.
Pokajnički trud je istovremeno i težak i lagan: lagan je zbog očekivanja buduće nagrade, a težak zbog nasrtaja demonskih sila, jer se ove grčevito drže za trudoljubivoga, koji želi spasenje.
Moliću se za Vas, ne odstupajte.
18. maja 2001. godine.
 
* * *
 
Draga u Gospodu A.!
Spoljašnje rešenje problema izgledalo bi veoma jednostavno* – otputovali biste i ukorenili se u život druge pravoslavne opštine.
Međutim, zar i u tom slučaju nećete morati da odgovarate pred Gospodom i za svoje prvobitne zablude, i za podmuklost, učinjenu u Pravoslavnoj Crkvi, i za ovo poslednje – za nemo saučestvovanje u daljem postojanju takve „crkve“ pod pokrovom Pravoslavlja?
Razmislite o tome.
Nisu vam sveštenici uzaludno savetovali da razgovarate s nadležnim arhijerejem. Uostalom, potrebno je da upravo njemu prinesete svoje pokajanje za lični greh protiv Crkve.
Od tog greha može da razreši samo arhijerej, a ne sveštenik. Trebalo bi da vladika „iz prve ruke“ dozna za sve, što se dogodilo.
Tek nakon toga možete, uz njegov blagoslov, biti slobodni.

Jedan komentar

 1. Ovo je nešto skoro najbolje što sam pročitao!
  Takođe i pisma i saveti o porodičnom životu.
  Predivan i bogomudar starac Jovan Krestjankin.
  Hvala Svetosavlju za ovu knjigu.
  Hvala ocu Ljubi Miloševiću.
  Neka vas Gospod ukrepi u daljem radu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *