OŽIVIMO SRCA ZA BOGA! – PISMA DUHOVNOG RUKOVOĐENJA ZA SAVREMENOG ČOVEKA

 

OŽIVIMO SRCA ZA BOGA!
Pisma duhovnog rukovođenja za savremenog čoveka

 

 
LJUBAV PREMA BOGU I BLIŽNJIMA
 
Draga N.!
Životu uči sam život. Čovekovo glavno i najvažnije iskustvo jeste da nauči da živi u miru i ljubavi sa svima.
Često nam se događa da budemo popustljivi prema samima sebi, jer se ispostavlja da su naše slabosti jače od nas. Nauči da živiš. Ne traži mnogo od svojih bližnjih. Bez Boga nema i ne može biti mira u srcu, i zato ga nemoj tražiti u svojoj porodici. Trebalo bi da ti i baka budete svetiljke u svojoj porodici, jer ste bar donekle upoznate sa zakonom Božijim. Time se rukovodi, i time osvetljuj sebi put kroz život.
 
* * *
 
Draga N.!
Prema Svetom Pismu upravo tako i treba da bude. U porodici je dvoje protiv troje i troje protiv dvoje. Kroz sve to treba proći, sa verom obrativši pažnju na sve što se događa. U Novom Zavetu se kaže da verni ne bi trebalo da se prepiru, jer će se u protivnom izroditi ono, što sada ti osećaš – sumnja u veru i u sebe. Ukoliko je povezan s verom, tebi bi tvoj pogled na svet trebalo da se otkriva samim životom. Živi na hrišćanski način, osećaj po Božijem, postupaj kao ljubveobilna kćer i vremenom ćeš i bez prepirke pokoriti srca svojih bližnjih Bogu.
Prihvati da sada u životu ovaplotiš jednu zapovest* – ne čini drugome ono, što ne želiš sebi i ljubi bližnjeg kao samu sebe. Potrudi se. Kod mnogih sada gospodari spoljašnje, dok je hrišćanski duh sasvim odsutan. Odatle potiču mnoge nesreće i mi bivamo krivi pred Bogom, jer se zbog našeg načina života sramoti ime Božije. Treba da ideš u crkvu i da svakodnevno čitaš sv. Evanđelje. Ukoliko je moguće, trebalo bi da održiš post ali ne kao cilj samome sebi, nego kao potvrdu tvog hrišćanskog života. Najvažnija je* – ljubav prema Bogu.
Neka te Gospod umudri!
 
V., V.!
Znaš li da bez Boga nema i ne može ni biti nikakve ljubavi? Ono, što sobom obuhvata savremeno poimanje te reči, nije ništa drugo do „pohota očiju i gordost žitejska“.
Ako hoćeš da saznaš šta je istinska ljubav, pročitaj sveto Evanđelje, a prevashodno 13. poglavlje Prve poslanice Korinćanima.
Umudri, Gospode, ovu devojku, da u svojoj umišljenosti ne napravi grešku.
 
* * *
 
Draga u Gospodu N.!
Živite u svom domu, zajedno sa roditeljima, i ne izmišljajte sebi život prema sopstvenom nahođenju a ne prema zapovesti Božijoj. Međutim, živite na hrišćanski način, noseći slabosti svojih bližnjih trpljenjem i ljubavlju.
Vama predstoji samo da se molite za njih a ne da im namećete svoje poglede, čak i one najpobožnije. Živite pobožno i ne stvarajte napetost u porodici. Ako Vi počnete da živite po zakonu ljubavi, videćete da je taj zakon razumljiv i za verujuće i za neverujuće.
Možete da se molite za životnog saputnika, i ako Gospod blagoslovi, sve će se urediti.
Radite na svom poslu i pomažite bližnjima – to je predviđeno zakonom ljubavi.
Ispuniću Vašu prozbu da se pomolim za Vas.
 
* * *
 
Draga u Gospodu G.!
Budi nežnija prema majci. Ne usmeravaj pažnju na verska pitanja, nego se moli za nju i potrudi se da je češće pominju na Liturgiji. Neka je slava Bogu, za nju sada možemo da se molimo u crkvi. Njoj je teško, a i neprijatelj pristupa.
Ponašaj se prema majci kao umiljato dete, cvrkući oko nje, jer će ljubav i nežnost na nju delovati kao blagotvoran lek, a molitva za nju kao isceljujući balzam.
Ukoliko je moguće, pričestite se bar jednom zajedno tokom posta, ali je za to pripremi trpeljivo i pažljivo, da ne bi bilo prisiljavanja. Pomoći ću vam svojom molitvom.
 
* * *
 
Draga I.!
Ja sam isuviše star da bih Vas rukovodio u životu. Osim toga, niko drugi ne može da živi umesto Vas. Bilo bi dobro kad se ne biste oslanjali na slovo zakona, nego kad biste živeli po njegovom duhu. Verujte mi da u tom slučaju ne biste kćer odgurnuli od sebe i znali biste da je razumete. To Vam ne bi bilo teško, jer ste i Vi sve donedavno imali interesovanja koja su slična onima, što sada nju privlače.
Ljubav i razumevanje omogućili bi vam da pronađete onu zlatnu sredinu, koja Vam je u ovom trenutku potrebna u odnosu sa kćerkom. Nasiljem još niko nikada nije postigao nešto dobro. Kad bi se hrišćanstvo ukorenjivalo batinama, odavno ga ne bi bilo na zemlji. Gospod je ljubav, i ljubav shvata i oseća sve što živi. Onim metodima, koje ste Vi primenili u odnosu na kćerku, postigli ste samo to da ste je za duži period, ako ne i za svagda, odgurnuli od Boga i od Crkve. Umudrite se.
 
* * *
 
Dragi u Gospodu E.!
Stiglo je Vaše pismo, i molim se da se ukorenite na putu samopoznanja.
Dodaću, međutim, i to, da pomoć ne tražite ni u kome i ni u čemu drugom osim u Spasitelju. Njegova sila je stvarna. Ta sila nam pristupa samo onda, kad postanemo svesni svoje stvarne i istinske nemoći. Tada se sila Božija u nemoći savršava i dejstvuje.
Ljubav prema Bogu i strah Božiji će Vas već sada ograditi od smrtnih grehova. Delo spasenja traje čitavog života.
Neka Vas Bog umudri!
 
* * *
 
T., seti se kako je bilo kad si se u školi učila pismenosti, pa taj metod primeni i na svoj duhovni život. Ne žuri, ne grči se i ne uništavaj ni sebe ni svoju porodicu, nego u svakoj životnoj situaciji postupaj promišljeno. Ne zaboravi da kažeš: „Gospode, pomozi“ i „Gospode, urazumi“. Tako ćeš učiti. Najvažnije u toj nauci jeste da naučiš da vladaš i upravljaš, ali ne drugima nego samom sobom. Bog je ljubav, i onaj ko obitava u ljubavi obitava u Bogu. To je sva nauka. Nauči se da ljubiš druge, da sažaljevaš druge, i radost će se nastaniti u tvoj um i srce.
 
* * *
 
Draga igumanijo M.!
Neka te Bog blagoslovi. I za tebe i za mene je došlo takvo vreme kada ne treba da živimo kako hoćemo nego kako nam Bog zapoveda. To je volja Božija za nas. Misli o tome, draga mati, da nam je preostao još sasvim mali deo životnog puta i da još samo malo treba da pretrpimo. Milost Božija će pokriti naše slabosti. Onaj, Kojem si služila čitavog života, i Kojega si ljubila, primiće te u večnu radost i počinak. Onoj, koja te ljuti, oprosti, i sažali se na nju, jer ona ne zna šta govori.
Gospod je bezgranična ljubav, i samo oni, koji ljube, mogu da se sjedine s Njim.
 
* * *
 
Draga u Gospodu L.!
Pored majke treba da živite sve dotle, dok se i na nju Bog ne smiluje i dok i ona, zajedno s Vama, ne pređe prag Crkve. Umudrite se da u skrovištima svoga srca živite intenzivnim životom hrišćanke, ali samo u skrovištima, dok Vaša ljubav prema Gospodu i prema majci ne privede i nju na put spasenja. Do tog doba, ne može biti ni reči ni misli o manastiru. Potrudite se. Ako budete nastojali da predupredite put duhovnog razvoja koji Vam je od Boga određen, i ako odbacite ono što Vam je Bog dao da preživite, onda ćete uništiti majku! Njoj, međutim, treba pomoći da pronađe put ka Bogu. To može da se učini jedino ljubavlju.
 
* * *
 
Draga u Gospodu E.!
Duhovni život je uporan trud, koji traje čitavog života. U toj borbi događaju se i porazi i pobede. Međutim, sve ćemo prevazići uz ime Isusovo. Teško čoveku koji, prema đavolskom nagovoru, vidi sebe kao potpuno srećnog i zadovoljnog. Dobro je što i Vi uviđate svoju slabost – odsustvo ljubavi. O tome se postarajte i ne nazivajte svoj trud i napore licemerjem. Ne, to nije licemerje, nego iskrena želja da se ima ono čega nema a što je krajnje nužno. Pročitajte 13. poglavlje 1. poslanice Korinćanima – o ljubavi. Prepišite to poglavlje, da biste ga stalno imali pred očima. Prvi stepen u ljubavi je samilost. Osetite samilost prema deci koju učite. Njih su odrasli osakatili još od detinjstva. Ničemu ih nisu naučili niti će ih naučiti, jer za to nemaju ni želje ni razumevanja. Nesrećna deca, spremna su za propast ukoliko Gospod Svojim milosrđem ne pogleda na njih i ne uđe jednom u njihove živote.
Vama je potrebna pažnja. Međutim, zar ona nije daleko potrebnija deci? Zamenite strah koji osećate pred tom decom za pažnju prema svakome od njih, ne prema svima uopšteno nego prema svakom pojedinačno. Ljubav prema čovečanstvu je verbalni razvrat, dok je ljubav prema konkretnom čoveku na našem od Boga datom životnom putu – praktično delo, koje zahteva trud, napor, borbu sa sobom i svojom lenjošću. Prema tome, L., ne zbunjujte se, nego se potrudite. Neka Bog blagoslovi Vas i T.

Jedan komentar

 1. Ovo je nešto skoro najbolje što sam pročitao!
  Takođe i pisma i saveti o porodičnom životu.
  Predivan i bogomudar starac Jovan Krestjankin.
  Hvala Svetosavlju za ovu knjigu.
  Hvala ocu Ljubi Miloševiću.
  Neka vas Gospod ukrepi u daljem radu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *