OŽIVIMO SRCA ZA BOGA! – PISMA DUHOVNOG RUKOVOĐENJA ZA SAVREMENOG ČOVEKA

 

OŽIVIMO SRCA ZA BOGA!
Pisma duhovnog rukovođenja za savremenog čoveka

 

 
ZAPOVESTI BOŽIJE
 
Draga u Gospodu S.!
U manastiru imamo stolice koje su, kao i kod vas, okrenute ka severoistoku. To nam ne smeta da se molimo, kao što ni mnogim žiteljima našeg manastira nije smetalo da dostignu uzvišen duhovni život.
Prema tome, draga moja, počnite da uobličujete svoje srce prema evanđelskim zapovestima i Gospod će Vam otkriti put. Znaćete, zašto je potrebno i zašto moramo da se smirimo a na šta možemo i da ne obratimo pažnju.
 
* * *
 
Draga u Gospodu N.!
Ispuniću Vašu prozbu da se pomolim za Vašeg I. Ne bi trebalo da očajavate nego da zablagodarite Gospodu što Vam je On milostivo pokazao prošlost, da ona ne bi prešla i u budućnost. Sadašnjost treba da protiče u molitvi blagodarenja Gospodu i u molitvi pokajanja.
Češće odlazite u crkvu, ispovedajte se i pričešćujte. Učite se da živite prema zapovestima Božijim. U tom cilju, svakodnevno čitajte po jedno poglavlje iz Evanđelja i po dva poglavlja iz Apostola. Nakon izvesnog vremena, primetićete u svojoj duši izdanke novog života.
 
* * *
 
M.! O kakvoj volji Božijoj Vi uopšte govorite?! Volja Božija je jasna i za sve je data u Svetom Pismu, a za hrišćanina je najvažnije da živi prema zapovestima Božijim.
Pogledajte na svoja dela i sami, bez oca D., bez mene, recite da li Vi živite tako? Rešite sami svoje pitanje, ne skrivajući se iza posrednika.
Neka Gospod urazumi Vas, koji ne tražite milost, i neka Vas pomiluje.
 
* * *
 
Draga N.!
Volju Božiju možemo i treba da ispunjavamo u svakom delu, pri svakom poslu i na svakom mestu. Nije važno to, čime se bavimo nego kako se odnosimo prema tom poslu i šta je za nas najvažnije. Prema tome, ne žalite se na stvaralaštvo, to zanimanje nije ništa lošije od ostalih. Ako ne zaboraviš u Čije Ime i u ime čega stvaraš, onda će i tvoj odnos biti drugačiji: jedna je stvar ako u slavu Božiju stvaralaštvom i životom propovedamo svoje ideje, koje je doneo Spasitelj, a sasvim druga ako zablistamo i odlikujemo se u slavu samih sebe. Urazumi se, dete!
Stvaraj u ime ljubavi prema ljudima, jer je to druga najvažnija zapovest. Tada će se ljubav prema svetu izliti u vidu suza zbog njega – stradalnog i bolesnog, koji je izgubio ono najvažnije. Prema tome, ne žali se na spoljašnje okolnosti, nego ispovedaj svoju slabost, i smiriće se gordost koja te preuznosi. Treba mnogo raditi da bi se sagradio dom duše. On će se još mnogo puta potresati i rušiti dok ne sazri i um i duša. Sabiraj trpljenje, da bi trpela svoja nesavršenstva. Neka te Bog blagoslovi. Neka te Gospod sačuva.
 
* * *
 
Draga u Gospodu T. M.!
Gospod je dopustio čoveku da izmisli mnoga tehnička dostignuća. Njih su koristili i mnogi ljudi koje je Crkva kasnije proglasila za svetitelje. Tehnika im nije smetala da svoja srca nepodeljeno predaju Bogu.
Toj istoj grupi pripada i kompjuter. Neki na kompjuteru stvaraju religioznu literaturu a neki se bave razvratom. Koristeći istu tehniku, neki se spasavaju a drugi propadaju još ovde na zemlji. Prema tome, ne strahujte tamo, gde nema razloga za strah.
Živite prema zakonima Božijim i podajte ćesaru ćesarevo a Bogu Božije, i spašćemo se.

Jedan komentar

 1. Ovo je nešto skoro najbolje što sam pročitao!
  Takođe i pisma i saveti o porodičnom životu.
  Predivan i bogomudar starac Jovan Krestjankin.
  Hvala Svetosavlju za ovu knjigu.
  Hvala ocu Ljubi Miloševiću.
  Neka vas Gospod ukrepi u daljem radu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *