OŽIVIMO SRCA ZA BOGA! – PISMA DUHOVNOG RUKOVOĐENJA ZA SAVREMENOG ČOVEKA

 

OŽIVIMO SRCA ZA BOGA!
Pisma duhovnog rukovođenja za savremenog čoveka

 

 
ŽIVOT
 
Draga E. I.!
Počećemo od poslovnog pitanja. Ma gde da pogleda A. S, on je glava dve porodice i veoma dobro poznaje savremenu situaciju. U rešavanju pitanja stana upravo njegov glas i treba da bude presudan. Samo se čudim da Vas je toliko zbunila misao da i M. date jednu sobu, jer je tada ne biste Vi otplaćivali. Dobro je da se žitejske (svetovne) stvari rešavaju trezveno i bez suvišnih emocija.
Neka Vas Bog umudri.
Što se tiče ostalih događaja, reč je o veoma delikatnom i stvaralačkom delu – delu ljubavi. Ne uspeva nam svagda da uhvatimo ton i da skladno zapevamo. Međutim, to je život. Život je podvig, život je nauka, on u nama odgaja i trpljenje, i smirenje, i ljubav. Pomislite, E. I., i do nas, za koje biste rekli da živimo daleko od svetovne pometnje, dopire njegova groznica. Šta onda da kažemo o onima, čiji um, srce i dušu ona neposredno dodiruje?! Neka im Bog da snage da se održe i da se ne povode za trenutnim ćudljivostima života (život se još uvek gradi bez Boga, a dok Njega nema – nema ni života).
Prema tome draga E. I., znajte da ste dobili veoma važnu ulogu – da razumete i da se molite, da pravovremeno darujete, da s utehom prihvatite; time ćete suprugu olakšati teško breme svakodnevnih događaja.
Vi bi trebalo da budete pomoćnica, a za to nije neophodno da znate nego prevashodno da osećate. Završiću rečima apostola Pavla, jer su one pravovremene i za nas: „Znanje nadima a ljubav poučava“. Znam da imate velike teškoće jer želite oslonac za sebe samu dok, istovremeno, Vi morate da budete oslonac. Ja imam već 90 godina, i svi od mene nemilosrdno traže da budem oslonac. Ja, međutim, znam da mi imamo samo jedan oslonac i da je naša sila samo u Jednom, da je naše spasenje samo u Jednom – sve je u Hristu Gospodu, našem Spasitelju. Uz Božiju pomoć ćemo sve izdržati i preživeti, sačuvavši veru i vernost. Najvažnije za nas jeste da svagda i u svemu budemo sa Bogom.
Neka Bog blagoslovi Vašu porodicu.
 
* * *
 
N!
Ti si, dete moje, duhovno zabludela i ne tražiš da živiš u Bogu, nego ono što danas nazivaju duhovnom udobnošću, odnosno, tražiš da tebi bude dobro. Ti sada studiraš na fakultetu, jer si izabrala određenu specijalnost i svi tvoji napori su usmereni ka zadobijanju znanja u toj oblasti.
Iz nekog razloga, ti se u pitanjima vere ograničavaš primitivnim pojmovima i hoćeš samo jedno – da tebi bude dobro. Ti ne poznaješ osnove vere i nisi pronašla vremena da pokušaš da shvatiš osnovni stožer života sveta za čitavih 2000 godina.
Prema tome, dragi moj korespondentu, hajde da ovu našu besedu odložimo do onog trenutka dok se ne potrudiš na elementarnim znanjima o pravoslavnoj veri. Život je, čedo moje, škola koja traje čitavog života i u kojoj povremeno polažemo ispite iz duhovnosti. Želim ti da pođeš u tu školu, a ne da sudiš površno o ljudima i životu. Za početak, pokušaj da upoznaš sebe i živote istinski pravoslavnih hrišćana koji su već okončali svoj život i kroz njega proneli svoj krst.
Životom rukovode tri volje: Božija, demonska i naša, čovečija. Čoveka niko ne može da oslobodi od borbe što će uslediti za izborom koji on načini. Neka se ne dogodi, draga N., da u vreme one strašne katastrofe začujemo Gospodnju odluku: Ne poznajem vas!
Ti bi želela da budeš sa Bogom ali bez krsta. To, međutim, ne može tako.
Neka te Gospod umudri.

Jedan komentar

 1. Ovo je nešto skoro najbolje što sam pročitao!
  Takođe i pisma i saveti o porodičnom životu.
  Predivan i bogomudar starac Jovan Krestjankin.
  Hvala Svetosavlju za ovu knjigu.
  Hvala ocu Ljubi Miloševiću.
  Neka vas Gospod ukrepi u daljem radu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *