NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » OŽIVIMO SRCA ZA BOGA! – PISMA DUHOVNOG RUKOVOĐENJA ZA SAVREMENOG ČOVEKA

OŽIVIMO SRCA ZA BOGA! – PISMA DUHOVNOG RUKOVOĐENJA ZA SAVREMENOG ČOVEKA

 

OŽIVIMO SRCA ZA BOGA!
Pisma duhovnog rukovođenja za savremenog čoveka

 

 
EPITIMIJA
 
Dragi u Gospodu V.!
Trebalo bi da blagodarite Bogu i da spremno i željno nosite epitimiju, čime ćete pokazati svoju zahvalnost i duhovno razumevanje svega što Vam se dogodilo. Epitimiju niste dobili od ljudi, nego od Samog Gospoda. Bilo je i razloga za to. Vi ste vojevali sa Hristom i sa Njegovom svetom Crkvom, a On je tog nazoviratnika privio na Svoje grudi i vodi ga po životu tako, da može da pozna živu ljubav Božiju i da se živim srcem odazove na nju.
Nikoga ne osuđujte; gde je osuđivanje, tamo nema ljubavi. Gospod je Ljubav, da bi nas spasao. On će na Sud izaći prilikom svog Drugog, strašnog i slavnog Dolaska, i tada će nemilosrdno suditi onima, koji nisu imali milosti. Iako su svi izranavljeni i osakaćeni, Gospod ne gubi nadu i spreman je da pomiluje i najnečistijeg. Međutim, od onoga, kome je mnogo dato, mnogo će se i tražiti. Najstrašniji grehovi su osuđivanje i sablazan, a mi smo im u potpunosti pričasni. Eto odakle potiče Vaša epitimija. Blagodarite Bogu. Neizostavno ću se pomoliti za Vas. Ne tražite opravdanje za svoje ponašanje – ono potiče od gordosti. Poslušajte glas svoje supruge, jer će Vam Gospod posredstvom nje poslati pomoć. Ona će znati i da Vas razobliči. Potrebno je, da tako kažemo, da čovek posluša i da se pokaje. Sa visine naše nepravde možemo da govorimo samo o sebi, dok o drugima treba da ćutimo, da lijemo suze i da sve predamo Bogu. Vi, dragi V., znate koliko je teško pobediti makar i jednu strast, čak i onda kada je razumemo i prepoznamo u sebi. Greh nekih sadašnjih pastira nije greh Crkve, nego greh njihove slabosti protiv Crkve. Svi ćemo se mi naći na istoj optuženičkoj klupi, samo što će presude biti različite. Gospod Vas je doveo na prag duhovnog života. Počnite da bez pometnje nosite breme tog uistinu spasonosnog delanja. A govoriti je dobro samo onda, kad su reči potkrepljene životnom istinom, i to ne (istinom) onih (ljudi) kojima smo okruženi nego našom sopstvenom.
 
* * *
 
Draga u Gospodu G,!
Vama su potrebni trpljenje i molitva. Kada će Vas milost Božija osloboditi epitimije – to je delo Božije. Nama nije dato da ispitujemo rokove. Jedno je nesumnjivo: ako čovek postrada ovde, oslobađa se kazne u večnosti. To i jeste uteha svim stradalnicima. Neprijatelj se sada još uvek bori za Vašu dušu i neće da se udalji. Međutim, Gospod vas neće ostaviti i podariće Vam trpljenje. Živite bez roptanja, i to će Vam se uračunati kao mučeništvo.
 
* * *
 
Draga u Gospodu M.!
Dobio sam Vaše pismo, i rekao bih Vam one iste reči, koje je izrekao i otac 3. Ne razumem na kojoj je osnovi i iz kog razloga Vaša epitimija produžena za još tri godine? Zar ste za te tri godine, koliko ste je nosili, pali u prethodne grehe? Za razrešenje Vašeg pitanja morate se obratiti arhijereju. Jedino on, svojom arhijerejskom vlašću, može sa Vas da skine epitimiju. Uninije je veoma strašno: to znači da neprijatelj odvodi dušu u ropstvo, i ona bi mogla da umre za Boga. Neizostavno se obratite vladiki. Neka Vas Bog umudri u ukrepi!
 
* * *
 
Draga u Gospodu I.!
Čime može da se uteši materinsko srce, pogođeno tugom? U mojoj vlasti je samo da se molim za sve ožalošćene. Posavetovao bih Vam da sve, što Vam se dogodilo, razmotrite sa duhovne tačke gledišta. Naime, da se R. nije razboleo, Vi biste nastavili da se „radujete“ životu, ne sluteći da nezaustavljivo letite u bezdan. Drugi važan momenat – sinovljeva bolest – predstavlja epitimiju za one, koji po Vašoj volji nisu videli svetlost. Epitimija znači da ćete, nakon patnji koje ste podneli, dobiti i oproštaj. Bezumlje neće naškoditi samoj R. duši. Oni, koji Vam govore o njegovoj svetloj duši, govore istinu. Moraćete da ga odvedete u bolnicu – internat. Vi ćete ga posećivati i, ako je moguće, tamo ćete ga i pričešćivati. Nema drugog izlaza. Ako on, u svom bezumlju, nekoga osakati, onda ćete Vi, a ne on, propasti od tuge. Neka Vas Bog umudri i ukrepi!
 
* * *
 
Draga u Gospodu N. A.!
Teško mi je da Vas utešim, jer ste nesreću odgajili svojim sopstvenim rukama. U ovom trenutku, za Vas jedinu realnu i delatnu pomoć predstavlja molitva za kćer i za njenog oca. Neka Vam Bog podari trpljenje tokom dugog vremena. Ako seme vere, bačeno u zemlju srca Vaše kćeri, ne pogaze ovozemaljska zadovoljstva, onda će se ona, kada odraste, vratiti Vama. Međutim, potrebno je da se molite, sa verom i nadom. Došlo je vreme da spasenja radi nosite epitimiju zbog mnogih grešaka koje ste u životu učinili, došlo je vreme duhovnog ispita. Upravo u tome i jeste Vaša uteha. Žalite zbog kćerke, kao i zbog svoje majke, kojoj je svojevremeno njena kćer, tj. Vi, nanela mnogo bola; žalite zbog one dece koja su bila prepuštena sudbini, a u čemu ste i Vi učestvovali. Draga moja N., sve su to surove životne lekcije! Ne kaže se uzaludno u narodu: „Kako uzvikneš, tako će i odjeknuti!“ Pravda Božija sažaljeva ljude i daje im mogućnost da ne propadnu do kraja. Blagodarite Bogu i ne očajavajte. Do surovosti u S. je došlo usled toga, što ste pokušali da spojite nespojivo (hram i Sv. Tajne sa nedoličnim životom). On je zbog toga postao đavoiman. Neka Vas Gospod ukrepi.
 
* * *
 
Sluškinjo Božija N.!
Sve će Vam reći parohijski sveštenik. Vi tako mirno i vešto tumačite razloge za ubijanje deteta da ni najmanje ne čudi što se u Vas uselila mračna sila. Naime, ubijanje deteta je ubijanje angela. Nije teško dozvoliti da tama uđe u Vas, ali je daleko teže da se izbavite od nje. Sada Vam je neophodno duboko i iskreno pokajanje, bez pravdanja, bez ispitivanja, jer greh ostaje greh, i to smrtni.
Ispovedite se, i to ne samo rečima, nego sa dubokom svešću o svom padu što, na žalost, još jednom moram da primetim, kod Vas ne postoji. Posle pokajanja, trebalo bi da se miropomažete i da dobijete kaznu – epitimiju, koju će Vam dati duhovnik na ispovesti (to je najčešće 40-dnevno čitanje pokajnog kanona). Nakon toga, trpeljivo se molite i očekujte milost Božiju za oproštaj grehova i za iscelenje od đavoimanosti. Kada će pak Gospod blagovoleti da Vas pomiluje – nije na nama da znamo.

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *