OŽIVIMO SRCA ZA BOGA! – PISMA DUHOVNOG RUKOVOĐENJA ZA SAVREMENOG ČOVEKA

 

OŽIVIMO SRCA ZA BOGA!
Pisma duhovnog rukovođenja za savremenog čoveka

 

 
DUHOVNO ČITANJE
 
Dragi u Gospodu A.!
Milosti Božijoj nema kraja. I kao što Mu nije nedostajalo trpljenja i premudrosti da u život prizove tvoju dušu koja je bila bliska bespovratnoj smrti, tako, dragi A., Gospod žali i ljubi sve ljude i isto tako, samo za svakoga na drugi način, Gospod kuca i na dveri drugih duša. Tvoj duhovni opit se ne može svagda primeniti i na druge. Zbog toga sve, što se dešavalo i što se dešava sa tobom, čuvaj u svom srcu i umu i sam se ukrepljuj u veri. Kad vera postane temelj tvog života, Gospod će ti dati i da razumeš kad i o čemu možeš da govoriš s ljudima. Za sada pak ne treba da govoriš, čak ni sa svojim bližnjim, a sa suprugom možeš da podeliš osećanja. Već si shvatio da bez Crkve ne možeš da pronađeš put spasenja, i to takođe treba da ti bude putokaz. Idi u crkvu, i ona će ti pomoći da ne skreneš sa spasonosne staze. Sad je najvažnije da započneš s postojanim čitanjem Svetog Pisma – Novog Zaveta, kao i knjiga koje su napisali pravoslavni Oci. Najbolje će biti da čitaš dorevolucionarna ili reprintna (ponovljena) izdanja. Ne žuri sa učenjem, Saša, i u početku uči sam.
Moliću se da, kao i do sada, promišljeno osluškuješ i razmatraš opit svog života i da ne žuriš napred. Ocrkvenjavaj se. Detence raste polako, i takav odnos treba da imaš i prema svom duhovnom životu. Hristos vaskrse!
 
* * *
 
Draga u Gospodu T.!
Ne postoji recept prema kojem ćeš za jedan dan postati spokojna i srećna hrišćanka. Carstvo Božije u srcu i duši sazreva postepeno, uz trud i tokom vremena. Taj trud traje tokom čitavog života! Ti tek počinješ da izučavaš sve, što se tiče Pravoslavlja, i trebalo bi da najpre svakodnevno pročitaš po jedno poglavlje iz svetog Evanđelja i po dva poglavlja iz Apostola. Neizostavno tako postupaj svakoga dana, bez obzira da li razumeš ili ne razumeš, da li osećaš ili ne osećaš.
Zbog tvog truda i vernosti, Gospod će postepeno preobraziti tvog unutrašnjeg čoveka, ali ti to nećeš odmah primetiti. Ostalo će ti govoriti sveštenici na ispovesti, polazeći od nasušnih potreba današnjeg dana. Ne postoji recept koji bi se mogao primeniti na sve životne situacije.
Jedno je nesumnjivo – moraš da učiš da živiš u Bogu. Da učiš onako, kao što si se opismenjavala u školi. Sada je potrebno da i ti i tvoj sin savladate azbuku duhovne pismenosti, a ona se nalazi u svetom Evanđelju i u svetim Poslanicama.
Neka te Bog umudri!
 
* * *
 
Draga u Gospodu R. G.!
Uneo bih neke ispravke u Vaše religiozno razmišljanje u ovom trenutku. Izvor svih neprijatnosti i svakog zla ne bi trebalo tražiti spolja i oko sebe, nego u sebi. Ako zastanete i ako otupite u sadašnjem razumevanju, onda, verujte mi, nećete dosegnuti do uistinu hrišćanskog shvatanja života i uistinu hrišćanskog pogleda na svet. Slobodu da dejstvuje protiv nas đavo dobija samo zahvaljujući našim sopstvenim grehovima i padovima, a ne zato što je tako hteo neko od naših neprijatelja. Kad biste vi, draga R. G., živeli u Bogu, imali biste predstavu o grehu i o pokajanju. Tada biste, budući svagda na oprezu i očišćujući se od grehovne nečistote, bili nepristupačni za neprijatelja (đavola). Kako toga nema, događaju se neprijateljski nasrtaji. Neka je slava Bogu, što se sada kod Vas pojavila makar želja da se upoznate sa duhovnim. Preostaje mi samo da Vam poželim da i u izučavanju duhovne nauke pokažete istu doslednost, trpljenje i obazrivost s kakvima ste nekada zadobijali premudrost svetovne nauke. Svakodnevno pročitajte po jedno poglavlje iz Evanđelja i po dva poglavlja iz apostolskih Poslanica, počev od Dela apostolskih. Molite se Gospodu da Vam podari poznanje Istine.
Neka Vas Bog umudri!
 
* * *
 
Draga u Gospodu L.!
Na sve Vaše nedoumice, pitanja i zablude, odgovoriće Vam i rukovoditi Vas u životu istinski starac i pravoslavni arhijerej sveti episkop Teofan, višenski Zatvornik. Ni na šta drugo ne mogu da Vam ukažem. Kod svetog Teofana je sve kristalno čisto usled njegove iskrene ljubavi prema ljudima – čedima Božijim, i sve je istinito, i sve sveto, i besprekorno kanonsko. On će Vam na datoj etapi pomoći više, nego bilo ko drugi. Ja sam već star i slab za duhovnog rukovoditelja, ali neću odbiti da se pomolim za Vas. U Vašem pismu me utešilo to, što Vas milost Božija nije lišila dara rasuđivanja, i što će Vam to pomoći da se uobličite na putu spasenja – govorim to u vezi s Vašim rasuđivanjem o porodici.
Čuvajte svoju porodicu – ona je za Vas blagoslov Božiji i put Vašeg spasenja. Vi niste sami, ne, tu su i deca koju Vam je dao Bog.
I dece će biti mnogo, jer Vi niste uzaludno pedagog. Doći će vreme, kad će se magla prosvetliti, kad će se zablude razvejati i kad će se greške popraviti. Tada ćete imati šta da kažete deci na osnovu svog gorkog iskustva i napaćene duše, koja je poznala nepojmljivu ljubav Sazdatelja – Tvorca prema tvorevini.
Neka Vas Gospod sačuva i umudri i neka Vam pomogne!
 
* * *
 
Dragi oče jerođakone!
„Ja to ne mogu, ja to neću, to neće biti!“
Duhovniku, koji čuje ovakve Vaše izjave, preostaje samo da raširi ruke i da zaplače nad Vašom budućom nesrećom. Ona je već započela, i već guši Vaš život i Vašu živu dušu, tako da je ona, duša, zadihana.
Osvestite se makar i zbog toga da bi Vas napustile Vaše sadašnje muke. Ja ću se moliti da progleda Vaše srce i da se uplašite večnih muka, koje su neuporedivo strašnije nego Vaše sadašnje patnje. Da biste se utešili i urazumili, pročitajte dela svetog Teofana Zatvornika. Ni na šta drugo ne mogu da Vam ukažem. Kod njega je sve čisto, zbog njegove iskrene ljubavi prema ljudima – čedima Božijim, i sve je istinito, i svetokanonsko.
 
* * *
 
Dragi u Gospodu V.!
Ne bih odgovarao na Vaše prvo pismo, jer ja nisam ono, što Vi pretpostavljate u tom svom pismu. Mislim da takvih staraca, kakve Vi tražite, sada uopšte nema. Znate li zašto je Gospod oduzeo svetu tako veliku pomoć i utehu? Zato što danas nema poslušnika; danas postoje samo oni, koji postavljaju pitanja. To Vam govorim na osnovu životnog iskustva. Duhovnik se povlači ukoliko od prve ne prihvate Božije, i on nadalje ćuti.
Nakon što sam pročitao prilog Vašem prvom pismu, hoću da se pomolim za Vas i da Vam dam tačnu adresu gde nećete dobiti lažne nego duboke i čisto pravoslavne odgovore. Sada ne možete da živite tako što ćete slomiti vrat. Dok se ne domogne vere, čovek se optereti takvim bremenom da mu preti opasnost da pomisli da će do neba dosegnuti samo pomoću lestvice prelesti i uz pomoć neprijatelja (đavola), zbog čega je i pad koji zatim sledi veliki. Međutim, upravo tako postupa čovek, koji sada stupi u Crkvu. Osvestivši se od opijenosti životom, treba se obazreti i zagledati u sebe i u one oko nas, treba postati svestan svoje nemoći i pronaći onu Silu koja će doći na mesto naše slabosti. Ta sila se nalazi u Crkvi i ta sila je u Bogu.
Da, nije danas svaki sveštenik u stanju da postane pouzdan duhovni rukovoditelj. Na to moramo da obratimo pažnju i da shvatimo šta se događa. Sve to moramo činiti uz pomoć Boga, Koji neće dopustiti da pogreši iskreni istinotražitelj. Ako želite, Vaš pomoćnik bi sada mogao da bude sveti episkop Teofan Zatvornik. Za početak, pročitajte njegovu knjigu „Šta je duhovni život i kako da se za njega pripremimo“. Češće se pričešćujte Sv. Tajnama Hristovim. Tako ćemo preći kurs obuke za život u Bogu počevši od prvog razreda a ne od visokoškolske klupe. Najvažnije je da se naoružate trpljenjem, a posebno pažnjom prema svom unutrašnjem stanju. Saobražavajte se evanđelskim istinama. Ne očajavajte zbog padova, ukoliko se oni dogode. Gospod ih dopušta radi učenja i radi poznanja naše nemoći, da bismo se življe obratili Onome, Koji našu slabost može da ispuni Svojom silom.
Dragi V., ja često ponavljam da nas sam život uči životu. To je nauka nad naukama, najvažnija za čoveka. Čuvajte se osuđivanja i brzopletih zaključaka. Ako i same sebe upoznajemo uz dosta teškoća, šta tek onda da kažemo za druge! Ćutimo! Pomolimo se i za one, koji na ovaj ili onaj način unose pometnju u naše duše. Gospod će pomilovati i nas, i onoga koji greši. Naime, svima nama je potrebna milost. Neka Vas Bog umudri!
R. S. Za kćer se molite Presvetoj Bogorodici Kazanjskoj a takođe i moskovskom svetitelju Alekseju. Stan u N. za sada nemojte prodavati, jer neće biti ni novca ni stana. Možete primiti stanare ili ga prodati u pravo vreme. Što se tiče estrade, sad, kad ste prišli Crkvi, nje samo sa žaljenjem možete da se sećate.
Ukoliko bi Vaše bliske odnose sa suprugom regulisala crkvena pravila, bilo bi manje nevolja, pa bi i ono što se rađa bilo Božije. Božije istine se moraju prihvatiti srcem, i tek u tom slučaju one neće biti okovi nego lagani jaram. Što se tiče pasoša i popnsivanja ljudi, njih je bilo i u Hristovo vreme. Naš Gospod je došao na svet u trenutku popisa stanovništva, pa je i On bio popisan kao i mi, smrtnici.

Jedan komentar

 1. Ovo je nešto skoro najbolje što sam pročitao!
  Takođe i pisma i saveti o porodičnom životu.
  Predivan i bogomudar starac Jovan Krestjankin.
  Hvala Svetosavlju za ovu knjigu.
  Hvala ocu Ljubi Miloševiću.
  Neka vas Gospod ukrepi u daljem radu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *