OŽIVIMO SRCA ZA BOGA! – PISMA DUHOVNOG RUKOVOĐENJA ZA SAVREMENOG ČOVEKA

 

OŽIVIMO SRCA ZA BOGA!
Pisma duhovnog rukovođenja za savremenog čoveka

 

 
DUHOVNIK
 
R.!
Božiji blagoslov ti je odredio duhovnog oca – oca 3. Zbog toga nemoj samovoljno tražiti savete od drugih, jer će se u protivnom pojaviti iskušenja i razdvojićete se. Cilj je jedan, ali je puteva mnogo. Sve što je neophodno za potrebe duše daće ti tvoj duhovni otac.
 
Neka te Bog umudri!
 
* * *
 
Draga u Gospodu T.!
Tako ne može da se radi – da tražiš savet i blagoslov od svih duhovnika redom. Prvi blagoslov, koji si dobila, bio je od oca K. Sada opet poći kod njega, ispričaj mu šta ti se dogodilo i zatraži njegovu pomoć. Ti ćeš to veoma lako učiniti, s obzirom da živiš u Sergijevom Posadu.
Neka te Bog umudri!
 
R. S. Trebalo bi da poslušaš svoju majku.
 
* * *
 
Draga u Gospodu I.!
Velikodušno mi oprostite, ali ja nikada i nikome nisam bio sudija, pa to neću biti ni u Vašem slučaju. To, da se sada ne može živeti lakomisleno, glasno ponavljam na gotovo svakoj propovedi. Međutim, ni tako kategoričnu procenu – da je sve crno ili da je sve belo – ne mogu da prihvatim. Svako i svakoga dana više puta menja karakter opažanja i procenjivanja života. Borba ostaje borba za sve.
Sveti Oci ne preporučuju da se menja duhovnik, a Vi ste se duhovno rodili zahvaljujući staranju svog sveštenika. To procenite, pa izaberite.
 
* * *
 
Dragi u Gospodu A.!
Čini mi se da Vi pogrešno zamišljate ulogu duhovnog oca.
Zar rođeni otac živi zbog svog deteta? Tako je i duhovni otac samo Vaš pomoćnik, savetnik i molitvenik, koji Vam daje blagoslov za ono što predlažete. Čak ni u manastirima ne postoji takvo poslušanje za monahe, kakvo Vi zamišljate. Vi ste – porodičan čovek, i otac F. je sasvim u pravu kad Vas orijentiše ka onom najvažnijem – ka brizi o porodičnom životu. Kako će se i u čemu ta briga ispoljiti – to je unutrašnja stvar, i zavisi od Vašeg truda i Vaših mogućnosti. Neophodnost da se živi na hrišćanski način predstoji svima – i mirjanima i monasima. Međutim, putevi su različiti, pa će se tražiti i različiti odgovori. Stvaralački podižite svoju porodicu. Ne mogu svi umetnici da slikaju ikone; uostalom, nema ni potrebe za toliko ikona, koliko je onih koji žele da ih slikaju. Svet ne bi mogao da živi ni bez lekara, ni bez učitelja, ni bez umetnika, jer bi u protivnom osiromašio i oboleo. Svaki tvori svoje delo i dužan je da ga izvršava kao Božije poslušanje – sa radošću i ljubavlju. Ne mučite sebe duhovnom pometnjom. Sada je najvažnije lečenje. A šta će biti posle – ukazaće Gospod.
Hvala Vam za poklon. Vi slikate dobre pejsaže. Neka Vam Bog pomogne!
Neka Bog blagoslovi celu Vašu porodicu.
 
* * *
 
Inoče N.!
Oprosti mi od sveg srca, ali ja smatram da nije neophodno da se ja svojim savetima postavljam izmeću tebe i tvog duhovnog oca. Dobro se ne nalazi u savetovanju sa mnogima, nego u mnogo savetovanja sa jednim. Gospod ti je podario duhovnog oca: pred njim prikloni svoj vrat i njegove savete prihvataj bez razmatranja. Ukoliko on bude ćutao umesto da odgovori na tvoje pitanje, ti pretrpi i čekaj odgovor će ti doći zahvaljujući molitvi duhovnog oca.
 
* * *
 
Draga u Gospodu O.!
Kao prvo, najvažnija i suštinska prepreka za ostvarenje namere da odete u manastir jeste odsustvo blagoslova Vaših roditelja.
Kao drugo, po veri Vašoj neka Vam bude. Vi ste posredstvom oca đakona dobili Božiji blagoslov. Verujte, upravo to i jeste Božiji blagoslov. Iz svega toga proizilazi sledeće: živite u svojoj sobi, molite se, trudite se i čuvajte svoj vid. U manastiru niko neće uzeti u obzir da ste bolesni. Neka Vas Bog sačuva! Nemojte mi više pisati pisma, jer Vam neću odgovoriti. U mestu gde Vi živite postoje duhovnici, obdareni darom rasuđivanja. Ne tražite svoje nego samo Božije. Jedino je to spasonosno.
 
* * *
 
Dragi A. G.!
Velika je Vaša žalost. Kao utehu, imajte na umu da kod Gospoda ne može da bude nepravde, kao i to da ništa nije skriveno od Njegovog sveviđenja.
Ni ja, kao ni Vi, ništa pouzdano ne znam, i samo nagađam. Zbog toga je potrebno da se svojim poslušanjem pokorite crkvenim kanonima. Za S. se molite samo kod kuće, u domaćim molitvama, i ne gubite nadu u milost i pravdu Božiju.
Dajte za njega milostinju. Ne prihvatajte na sebe nezahvalni zadatak da nagađate i pretpostavljate. Molite se, kao što je rekao Vladika, i Gospod će Vam vremenom otkriti.
Šaljem Vam kanon.
Čitajte ga svakodnevno u toku 40 dana, a molitvu čitajte uvek. Naša omladina je duhovno tako slaba, i odrasla je bez čvrstog temelja vere u Boga.
 
* * *
 
Dragi M. i G.!
Vaše pismo je dugo ležalo ispred mene. Nisam mogao da se odlučim da vam odgovorim zbog mog razumevanja svega, što se kod vas dogodilo.
Odrastao sam u drugačijoj sredini i tokom čitavog svog života nisam bio u dodiru sa duhovnom diktaturom i zamenom pojmova. Vaše pismo sada nije usamljeno. Mnogo je čak i pisama koja ukazuju na konačan rezultat takvog duhovništva.
Neka da Bog, da i vi i otac F. što pre pravilno procenite Bogom dani dar duhovne slobode i da shvatite njegovu vrednost. To ni na koji način ne narušava odnose između duhovnika i čeda, ukoliko su u potpunosti zdravi.
Neka vas Gospod umudri!
 
R. S. Izvinite, ali otac i majka su jedinstveno i neponovljivo srodstvo, dok je duhovno očinstvo nešto sasvim drugo.
 
* * *
 
S. i porodice!
Nije mi prvi put da se nađem u situaciji da oni koji mi navodno „žele dobro“, završavaju svoja lična, koristoljubiva dela. Prema tome, vaši postupci me nisu začudili. Međutim, postalo mi je savršeno jasno, a nadam se i vama, da tu nema duhovničkih odnosa, da ih nije ni bilo i da ih ne može ni biti. Sve je to pokazalo da vama ne rukovodim ja, nego da ste aktivno pokušavali da vi rukovodite mene!
Nipošto! Blagodarim Bogu za sve što se dogodilo. Prizivam Božiji blagoslov na Vas, i neka pokajanje umiri vašu savest. Ni ubuduće neću prihvatati pisma od onih, koji ne veruju niti mojim pisanim niti usmenim odgovorima.
 
* * *
 
Draga L.!
Za Vašeg P. se molim, jer ste Vi već dva puta dolazili kod mene jadikujući zbog njega. Međutim, ja ne mogu da skinem sa Vas taj krst, jer je potrebno da ga nosite trpeljivo i bez roptanja.
Što se tiče Pelagije Rjazanjske moram da Vam kažem da je nisam poznavao i da je ono, što pišu o mojim kontaktima s njom, potpuna neistina. Na toj osnovi smatram da je i mnogo toga drugog, što joj se pripisuje, piščeva izmišljotina. Prema tome, budite oprezni u svojim simpatijama. Najbolje će biti da Vas rukovodi sveta Majka Crkva i da čitate ponovljena izdanja a ne ona savremena, u kojima je mnogo fantazije pa čak i laži, jer se takve knjige objavljuju bez cenzure.
Zbog svoje staračke slabosti, nisam u mogućnosti da bilo kome budem duhovnik. Za početak, počnite da se rukovodite knjigama sv. Teofana Zatvornika. To je najpouzdanije. Molite se Gospodu da Vam podari duhovnika. Međutim, ne žurite da prvog sveštenika, kojeg sretnete, nazovete duhovnim ocem. Idite u crkvu, ispovedajte se, i kod mnogih se raspitujte za stvari koje Vas uznemiravaju. Tek kada shvatite da je među mnogima jedan najbliži Vašoj duši, obraćajte se samo njemu. Neka Vas Bog umudri.

Jedan komentar

 1. Ovo je nešto skoro najbolje što sam pročitao!
  Takođe i pisma i saveti o porodičnom životu.
  Predivan i bogomudar starac Jovan Krestjankin.
  Hvala Svetosavlju za ovu knjigu.
  Hvala ocu Ljubi Miloševiću.
  Neka vas Gospod ukrepi u daljem radu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *