OŽIVIMO SRCA ZA BOGA! – PISMA DUHOVNOG RUKOVOĐENJA ZA SAVREMENOG ČOVEKA

 

OŽIVIMO SRCA ZA BOGA!
Pisma duhovnog rukovođenja za savremenog čoveka

 

 
SMRTNI GREH
 
Draga O.!
Vi pišete da ste se umorili od svoje bolesti. Ja vam to neću poverovati. Naime, kad bi zaista tako bilo, ne biste više padali u smrtne grehove. Vaša bolest je njihova posledica. Ukoliko pak grešite, onda bi trebalo da opet i opet trpite i da počnete da se kajete, ali ne samo rečima nego samim životom.
Uzmite epitimiju i nosite je: bolest će u početku oslabiti, da bi vremenom sasvim iščezla.
 
* * *
 
A.., A.!
O kakvim neprijatnostima ti pišeš? Najveća neprijatnost je tvoj odnos prema životu. I kako da ne bude neprijatnosti, kad je smrtni greh zarobio tvoj mladi život? Razmišljaš o tome, šta će o tebi misliti drugi ljudi, ali i ne pomišljaš na to, kako je Gospodu da gleda na tvoju nedoličnost! Čedo moje, ukoliko svoj život gradiš na suzama drugih, znaj da ne bi trebalo da maštaš o sreći!
Zar se ne plašiš da bi te sada mogli pozvati iz ovog života i da bi na sud mogla da staneš kao bludnica i kao krivac za razaranje tuđe porodice? Upravo o tome bi trebalo da razmišljaš!
To je najvažnije. Hoćeš li biti u stanju da se pokaješ, da izmeniš svoj život i pogled na njega? Naime, ti živiš bez Boga i izvan zakona Božijeg.
Razmisli dok još ima vremena…
 
* * *
 
Dragi A.!
Ako se u temelj života na samom početku ugradi greh, onda je u takvom slučaju očekivanje dobrog ploda veoma sumnjivo. Ozbiljno razmisli o tome. Život je kratak a večnost beskonačna. Kakva će za nas biti ta večnost, ako u temelj ugla ne postavnmo zakon Božiji nego životne udobnosti? Lako je i neodgovorno imati prijateljicu, ali je veoma odgovorno i teško nošenje krsta supružništva. A to, što ta „prijateljica“ znači smrtni greh, Vas uopšte ne uznemirava!
Vreme je da odrasteš, A., i da se odgovorno odnosiš prema svojim postupcima. Neka ti Gospod pomogne u učenju i neka te umudri da promišljeno živiš.
 
* * *
 
Draga u Gospodu A.!
Vi ste mi u svom pismu ispripovedali jednu strašnu priču. Ko će sada da pomogne Vašoj kćeri i Vama? Za Vas još i ima neke nade, ali samo u slučaju da imate vere. O Vašoj kćeri ćemo zasad ćutati, jer ona sada ne bi poslušala ni Vas ni bilo koga drugog.
Ona smatra da se u njenom životu ne dešava ništa posebno, jer živi kao svi normalni ljudi.
Takva je norma našeg vremena. O tome, da je to neposredan put ka propasti u večnosti i ka strašnim bolestima ovde, na zemlji, niko i ne razmišlja. Vi biste hteli da od mene čujete, kako da živite na hrišćanski način. Veoma rado, samo što to Vašoj kćeri sada ne odgovara. Kao prvo, trebalo bi da počne da razmišlja i da oseća na hrišćanski način.
1. Neka prestane da živi u bludu (setimo se evanćelske izreke: Petoricu muževa si imala, a nijedan od njih ti nije muž).
2. Neka se pokaje i neka se obavezno miropomaže.
3. Neka živi sama u čistoti, vaspitavajući dete. Ona neće učiniti ništa od svega ovoga.
Vi se nemojte igrati rečima: nema volje Božije ni u jednom od dela koja ste mi opisali. To je volja razuzdanog čoveka, plus volja neprijatelja ljudskog roda. Vi ste dužni da se osvestite i da se pokajete za čitav svoj život, jer ćete Vi odgovarati za svoju kćer. Ona nije vaspitavana niti u veri niti u zdravim moralnim normama. Upravo bi Vi trebalo da se kajete, da se molite i da iskreno plačete pred Bogom, a prevashodno da se molite za svoju kćer. Ništa više u ovom času ne možete da učinite ni za sebe ni za nju.
Kako je moguće da me Vi, hrišćanka, pitate za abortus? To je ubijanje deteta i pri tom, ubistvo koje izvršava njegova majka.
Budite svesni toga, kao i činjenice da je svaki, koji učestvuje u tom grehu – takoće ubica. Bludnici, preljubnici i ubice neće naslediti Carstvo Božije jer tvore dela demona, a on je čovekoubica od iskona.
Mogu da Vam dam samo jedan savet: postanite potpuno svesni nesrećnog stanja svoje duše i još težeg stanja duše svoje kćeri. Postanite toga svesni i počnite da se molite, postepeno proterujući iz svog života sve ono, što doprinosi njegovoj propasti.
Ne želim da ovakva pisma pišem na Pashu, kada Gospod obećava radost večnog života i sve ljude priziva k Sebi.
Jedino, što bi sada trebalo da učinite, jeste da se beskompromisno vratite Bogu.
 
* * *
 
Sluškinjo Božija N.!
Izaberite sami, kako ćete postupiti. Ja ću Vam pisati samo o onome, šta ćete dobiti ako nasrnete na život mladenca. Naime, Vas su upravo takve pomisli navele da mi postavite pitanje.
Čedomorstvo je smrtni greh. Njegove posledice će se prevashodno odraziti na Vašu dušu, a zatim i na onu decu, koju ste već rodili. Ta deca će se mučiti u životu a Vama će za izgubljenog brata uzvratiti takvom ogorčenošću, da nećete moći da je preživite.
Prema tome, izaberite sami.

Jedan komentar

 1. Ovo je nešto skoro najbolje što sam pročitao!
  Takođe i pisma i saveti o porodičnom životu.
  Predivan i bogomudar starac Jovan Krestjankin.
  Hvala Svetosavlju za ovu knjigu.
  Hvala ocu Ljubi Miloševiću.
  Neka vas Gospod ukrepi u daljem radu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *