OŽIVIMO SRCA ZA BOGA! – PISMA DUHOVNOG RUKOVOĐENJA ZA SAVREMENOG ČOVEKA

 

OŽIVIMO SRCA ZA BOGA!
Pisma duhovnog rukovođenja za savremenog čoveka

 

 
GREH
 
Dragi V.!
Dobio sam tvoje pismo. Ti pravilno smatraš da tvoja bolest ima duhovnu podlogu. Skupo si platio za svoje grehe i postao si đavoiman.
Glasovi se neće izlečiti u bolnici. Sada, nakon što su tako dugo bili s tobom i vršili uticaj na tebe, tvoja psiha više neće biti u stanju da podnese takve „podstanare“. Nisi verovao u Boga, a sada u mračnu silu moraš ne samo da veruješ, nego i da osetiš njeno prisustvo u sebi.
Sada, kad se obraćaš Bogu, počni da odlaziš u crkvu i da se moliš Bogu da ti oprosti. Ispovedi čitav svoj život, miropomaži se i pričesti, ako ti to dozvoli duhovnik.
Mračna sila se neće odmah povući. Naprotiv, postaće još razjarenija, ali ti pretrpi. Ne udaljuj se od Crkve i Gospod će ti vremenom pomoći.
 
* * *
 
E., E.!
Ti još nisi sasvim svestan, nad kakvom provalijom lebdiš! Đavo je postao tvoj putovođa i sada neće pristati da te odmah napusti.
Zbog toga je nužna svest o opasnosti u kojoj se nalaziš, kao i napor tvoje volje da izađeš na pravi put.
Do razvoja greha i do izopačenja života dolazi postepeno: to počinje s pomračenjem uma (da bi um bio svetao, neophodno je svakodnevno čitanje svetog Evanđelja, kao i sagledavanje i procenjivanje života u svetlosti evanđelskih istina); nakon toga sledi slabljenje volje, i tada se zakotrlja snežna grudva greha, koja narasta i narasta sve dotle, dok te ne uguši.
Za slabljenjem volje sledi izopačenje savesti, kada sve vidimo u iskrivljenom svetlu, zbog čega dobijamo iskvareno telo.
Ti si prošao sve stadijume, i sada je potrebno mnogo napora i znoja da bi se obnovila nejaka i bolešljiva volja.
Trudi se! Cena je velika – spasenje ili propast duše, večna radost ili večna patnja.
 
* * *
 
Draga u Gospodu L.!
Dobio sam Vaše pismo. Da li je dijagnoza tačna ili nije, ni najmanje neće promeniti stvari. Bolest je prisutna i ona je, bezuslovno, posledica grehova.
Oni su se namnožili u vreme kad ste izvan Boga i izvan Njegovih živototvornih zakona živeli u toj meri, da se pojavila bolest.
Bolest ne mora obavezno biti posledica samo jednog greha; ona može bnti i rezultat sveukupnosti nekih sitnih grehova koji su, svi zajedno, načinili nepomičnu goru.
Prvo, što bi sada trebalo da učinite, jeste da se iskreno ispovedite, da se miropomažete i pričestite.
Tek tada se možete prepustiti lekarima koji će Vas, uz Božiju pomoć, izlečiti.
Neka Vas Bog umudri i ukrepi!
 
* * *
 
F.!
O čemu Vi to pišete, o kakvoj tu blagodati Božijoj može da se govori, kad živite u smrtnom grehu? I sama ta pomisao je greh, jer se Vi na delu odričete i Boga i vere.
Trgujete, kao na pijaci, kada govorite o epitimiji. Epitimija je delotvorna samo onda, kad se grehu postavi granica i kad se on više ne ponavlja.
Ponavljanjem padate pod sopstvenu anatemu, i ne postoji više žrtva za greh, nego samo očekivanje gneva Božijeg još sada, na zemlji.
O večnosti i ne govorim. A kakvi su planovi? Tajno venčanje sa tuđim mužem! Da li ste Vi uopšte verujuća osoba, ako možete tako da razmišljate i da govorite?!
 
* * *
 
R!
Sudeći po tome, kakav je greh zadobio vlast nad tobom, u ovom trenutku ne bi trebalo niti da se ženiš, niti da se zamonašiš, a utoliko pre ne bi trebalo da budeš rukopoložen.
Tek onda, kad se isceliš od svoje strašne grehovne bolesti i kada zadobiješ postojano odvraćanje od nje, moći ćemo o nečemu da razmišljamo i da razgovaramo. A tebe, koji sve razumeš i o svemu ispravno govoriš, osuđuju tvoja dela.
Trebalo bi da se uplašiš. Bog dugo trpi, ali ne i beskonačno.
 
* * *
 
Draga u Gospodu T.!
Verujemo li mi u Boga, verujemo li u Njegov božanstveni promisao o nama? Upravo na ta pitanja odgovara naš životni stav u svim trenucima iskušenja u životu.
Za Vas je sada došlo vreme da polažete ispit iz duhovne zrelosti. Svi gresi su ispoveđeni, i prošlosti bi trebalo da se setite samo onda, kada Vam promakne gorda pomisao. Razume se da ne priliči da o sebi razmišljate na sledeći način: „Eto, ja sam isto tako grešna kao i mnogi drugi!“ Zar Vi poznajete meru drugih i njihovu mogućnost za pokajanje? Ne i ne. Mi jedino sebe poznajemo u najružnijem svetlu.
Moraćete da pođete na operaciju, ali se duhovno pripremite za nju – miropomažite se, ispovedite i pričestite, i idite s Bogom. Bog će učiniti da sve bude dobro.
 
* * *
 
Sluškinjo Božija I.!
Vaše stanje je posledica onoga života, kojeg ste se dotakli. To je demonska pobuna protiv Vas, jer đavo ne predaje tako lako ono, što je bezuslovno smatrao za svoje vlasništvo. Trebalo bi da toga budete svesni, da se svim silama suprotstavite demonskim napadima i da odlučno istrpite sva njegova lukavstva. On će se povući, a pomoć Božija neće oklevati, kada u tom bolu i mukama sagori sva ona nečistota koja je imala pristup u dušu. Sina žalite, jer se Vaš greh odrazio i na njegov život. Potrebno je da se živim srcem obratite Gospodu, kako biste svojim pokajanjem ogradili mališana od one tuge, kakvu i sami osećate.
 
* * *
 
N., to „ne mogu“ se izgovara i smišlja samo iz jednog razloga: „ne mogu“ zato što ne verujem u Boga, što ne prihvatam ni Njega ni Njegov zakon. Ne verujem u večni život kao u procenu našeg zemaljskog života. Zamisli da sada propadaju i da su duhovno već mrtva dva čoveka* – N. i I. Telesna smrt je samo poslednji potez u toj propasti. Dva, prema ljudskom rasuđivanju dobra čoveka, po Božijem su dva prestupnika, i u tome je njihova propast. I kakva je to ljubav? Ljubav je život, ljubav je radost života, to je produžetak života. Međutim, ja ne mogu da nazovem ljubavlju ono, u čemu nema života i što rađa smrt. Vaša propast se uvećava i time, što sve to činite u znanju, i što u Crkvi tvorite veliki greh protiv Crkve. A sablazan? Kako ćemo za nju odgovoriti? Šta možete još da kažete, čime još možete da se utešite? Ničim! Svesno birate bezakonje i gazite Božije.
Ja vas žalim. što se tiče I., ne može biti ni govora o nekom služenju u crkvi, i to pored prestola. U tome je vaš zajednički izbor i vaša krivica pred Crkvom.
Budite mudri i pokažite istinsku ljubav u Bogu i u odnosu na I. i u odnosu na svoje roditelje. Obećavam da ću se pomoliti za Vas.

Jedan komentar

 1. Ovo je nešto skoro najbolje što sam pročitao!
  Takođe i pisma i saveti o porodičnom životu.
  Predivan i bogomudar starac Jovan Krestjankin.
  Hvala Svetosavlju za ovu knjigu.
  Hvala ocu Ljubi Miloševiću.
  Neka vas Gospod ukrepi u daljem radu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *