Otvoreno pismo Atonskih monaha u kojem se traži hitno sazivanje sednice Kinota Svete Gore povodom odluka sabora na Kritu

Otvoreno pismo Atonskih monaha Svetoj zajednici Svete Gore Atosa, poziva na hitno sazivanje sednice upravnog organa Svete Gore (Kinota), na kojoj bi lažni sabor na Kritu bio osuđen i doneta odluka o prekidanju pominjanja Patrijarha Konstantinopolja, u svetogorskim manastirima.

 

Preko 60 jeromonaha i monaha, na čelu sa učenikom Svetog Pajsija Starcem Gavrilom, iz kelije Svetog Hristodula (Sveti manastir Kutlumuš), napisalo je otvoreno pismo Svetoj zajednici Svete Gore, u kome poziva igumane svetogorskih manastira da odbace Kritski sabor i objave svoju nameru da prestanu da pominju Carigradskog Patrijarha, zbog njegovog predsedavanja lžesaborom, na kome je svejeresi ekumenizma dato zeleno svetlo i koja je podstaknuta rečju i delom.

Svetogorski Oci su izložili kratku listu od 12 tačaka neslaganja Kritskog savetovanja sa pravoslavnom tradicijom i verom, obećavši da će uskoro objaviti opširnu analizu sabora i njegovih spornih tekstova. Ukazujući na kontroverzni član 6, teksta „Odnos Pravoslavne Crkve prema ostalom hrišćanskom svetu“, Svetogorci smatraju da je to prihvatanje papsko-latinske parasinagoge kao „crkve“. Štaviše, kako ističu, pozitivna ocena odluka tzv. Dijaloga s Latinima (posebno odlukȃ iz Minhena iz 1982. godine, Barija 1987, Novog Valaama 1988, a naročito iz Balamanda 1993), data u tekstu, označava prihvatanje, od strane episkopa koji su potpisali dokument na Kritu, „crkvenog karaktera, apostolske vere, autentičnosti svetih tajni i apostolskog prejemstva“ papske jeresi. „Samo iz ovoga“, pišu Oci, „je očigledno da se ovaj Sabor veoma udaljio od pravoslavnog ispovedanja vere“.

Imajući u vidu ulogu Patrijarha Konstantinopolja u promociji svejeresi ekumenizma, a naročito Kritskog lažnog sabora, kao i potrebu Svetogorske zajednice da prestane da ga pominje (na liturgiji, prim. prev), sve do konačne osude svejeresi ekumenizma, Svetogorski Oci ističu:

„Patrijarh Konstantinopolja stoji kao glavni inspirator i promoter saborskog teksta, i, kao takav, za nas Svetogorske Oce, ali i za sve pravoslavce, sveštenike i laike, on je pokazao, rečju i delom, da je jeresijarh, kao što su to bili Arije, Nestorije, Vekko itd, što su ugledni klirici i teolozi jasno dokazali. To je tako, ne samo zbog njegovog rada na širenju svejeresi ekumenizma, nego i zbog njegovog promovisanja sve-religije (verskog sinkretizma) pokazanog rečju i delom, i kroz zajedničke molitve sa nehrišćanskim verskim vođama. On propoveda čudne dogme, nepravoslavne i anti-svetootačke, te na taj način, iz tog razloga, po rečima našeg Gospoda: „A za tuđinom neće poći, nego će pobeći od njega, jer ne poznaju glas tuđinaca“ (Jn. 10, 5)“

U zaključku, Atonski Oci pišu:

„Sveti Oci, Pravoslavna Crkva i prvoslavni hrišćani su proglašeni nepoželjnima i izdvojeni radi proganjanja. Već su, od strane jeretičkog lžesabora na Kritu, svi pravoslavni hrišćani koji mu se protive i odbacuju ga, bilo da su episkopi, sveštenici, monasi ili laici, proglašeni za „jeretike“, „zilote“ i „ultra-pravoslavce“. Zar ćemo dozvoliti da se ovo lažno karakterisanje (klevetanje) uvuče u savest naroda? Najponiznije,  u strahu Božjem i ljubavi prema našoj Pravoslavnoj Crkvi, preklinjemo vas i molimo da ostanemo jedinstveni, kako bi istinski Sveti i Veliki Pravoslavni Sabor bio sazvan, sa ciljem da odbaci ovaj lažni Kritski sabor.

Prepodobni i poštovani Oci Svete zajednice, Sveti igumani, 100 godina ekstremne ikonomije i tolerisanja ekumenističkih, latinstvujućih i unijatskih Patrijarahȃ i episkopȃ, dovelo je do strašnog kvarenja vere i kljukanja jeretičkim devijacijama. Štetno i pogrešno razmišljanje pravoslavnih klirikȃ i laikȃ, izazvano ovakvom, lažno nazvanom „ikonomijom“, je neverovatnih razmera. Još jednom vas preklinjemo, borite se da sačuvate Sveto Predanje naše Pravoslavne Crkve i Vere“.

Kompletno pismo na izvornom, jelinskom jeziku, možete pročitati ovde: http://aktines.blogspot.gr/2016/07/blog-post_62.html

Prevod sa engleskog za sajt Borba za Veru: Zorana Miljević

 

Izvor: https://orthodoxethos.com

2 komentar(a)

  1. Tačno, ovo mi je poznato od prošle godine. Ne znam zašto se tek sad navodi.
    http://www.politika.rs/scc/clanak/359597/Sabor-na-Kritu-ustalasao-Svetu-Goru

  2. Pomaže Bog! Ukoliko se obrati pažnja na (grčki) original, može se videti da je tekst objavljen još u julu 2016. godine, dakle pre oko godinu dana. Neobično je da tek sada saznajemo za isti. Meni lično nije poznata ni jedna odluka Svete Gore o pomenutim pitanjima tokom proteklih godinu dana. Samim tim ova vest možda više nije ni relevantna. Zna li neko nešto više? Bilo bi dobro uložiti nešto truda u istraživanje vesti preuzetih sa drugih internet stranica pre njihove objave na Svetosavlju . Svako dobro!

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *