Отац да присуствује порођају

Питање:
Поштовани оци, пошто ме ускоро очекује порођај, замолила бих вас да ми одговорите на следеће питање: Да ли Црква има став о томе, да ли би отац требало да присуствује порођају или не? Раније ме то није занимало, пошто у нашој земљи, колико ја знам, не постоји могућност за то. Сада кад треба да се породим у иностранству, где је то пракса, занима ме да ли постоје ли неки верски разлози због којих то не би требало чинити? Осим тога, последњих година све је популарније да се ћелије крви из пупчане врпце бебе узимају на чување на дужи временски период (20 год.) како би, у случају неке тешке болести (рак, леукемија…) , тог детета / особе или његовог блиског сродника, могле да се употребе за лечење ове болести. Молим вас одговорите ми да ли је ова пракса прихватљива са становишта хришћанске етике, односно да ли Црква има став по питању тога?
Н.Н


Одговор:
Драга сестро, Колико је мени познато Црква нема никакав генерални и званични став о томе, као ни о чувању матичних ћелија из пупчане врпце, нити постоје икакви верски разлози због којих то не би требало чинити.
Обзиром да си сада мајка, ако желиш да своју децу упутиш и васпиташ у Вери и Цркви, било би ти од велике помоћи и користи да читаш православну литературу, посебно Свете Оце. Тамо ћеш наћи добре и праве одговоре на многа савремена питања.
Поздравља те, О. Срба

Comments are closed.