OTAC ARSENIJE (1893-1973): JEROMONAH, POLITIČKI ZATVORENIK, DUHOVNIK

 

OTAC ARSENIJE (1893-1973)
jeromonah, politički zatvorenik, duhovnik

 

 
ŽIVOT TEČE DALJE
 
Zime prođe, nastupi proleće. U tom periodu su mnogi zatvorenici oboleli, a mnogo ih je umrlo. Logorska bolnica je bila prepuna, te su bolesni morali da ostanu u barakama. Otac Arsenije se osećao veoma slabo, premda je i dalje obavljao svoje dužnosti. Posle mraza i studeni nastupila je nesnosna vlaga. U barakama je moralo da se loži kao i zimi, kako se na zidovima i odeći ne bi pojavila memla.
Mada je bio potpuno iscrpljen i jedva sposoban da se drži na nogama, otac Arsenije je i dalje pomagao kome god je mogao. To je uvek činio sa neočekivanom toplinom koja je svakoga duboko dirnula. Nikada nije čekao da ga neko zamoli za pomoć, već bi sam prilazio čoveku, kao da je znao kome je pomoć najpotrebnija. Potom bi se tiho udaljavao, ne očekujući zahvalnost.
Kao što je obećao, major je smenio Pupkova i na njegovo mesto postavio novog nadzornika. Novi nadzornik nije mnogo govorio. Bio je strog, ali pravičan, zbog čega ga zatvorenici ubrzo prozvaše „Pravedni.“ Strogo je zahtevao da se poštuju pravila, naročito higijenska, no nikoga nije udario i sasvim je retko psovao.
Prođe i kratko, sparno leto sa nesnosnim najezdama komaraca koji su po logoru širili zarazu. Mada u tom periodu nije bilo potrebno ložiti peći, oca Arsenija, zbog starosti, nisu poslali napolje da kopa grobove. Umesto toga, čistio je baraku, okolne staze i nužnike.
Dva puta je pozivan u „sektor za specijalna pitanja.“ Prvi put ga je ispitivao samo narednik Markov i tada se nije video sa majorom. Sa njim se susreo kada su ga drugi put pozvali u sektor. Major je delovao zabrinuto. Rekao je ocu Arseniju: „Teška su vremena. Pravila su sve strožija, svako sumnja na svakoga. Moj položaj je veoma uticajan, svi strahuju od mene, ali ne mogu mnogo da pomognem. Nemam poverenja u ljude koji rade sa mnom. Ne znam kada ću moći ponovo da vas vidim. Aleksandar Pavlovič i vi ste mi stalno na pameti. Dajte mu ovu cedulju, recite mu da ga se u Moskvi sećaju… A sada, potpišite, molim vas, izveštaj o našem razgovoru. Sastavio sam ga pre nego što ste došli.“
Otac Arsenije je predao poruku Avsenkovu, što ga je veoma oraspoložilo.

Ključne reči:

5 komentar(a)

 1. I mene je odusevila i rasplamsala u dubinu jaki i dobri Otac Arsenije.Knjigu sam otkrila tj ceo tekst na blogu nekom i to je jedno svedocanstvo iz njegovog zivota.Ja sam je dozivela istinitom i jedna draga knjiga , Za preporuku svima!

 2. Da li moze da se kupi stampano izdanje ove knjige?

 3. Zoran Milosavljevic

  Postovani,

  Ova knjiga (OTAC ARSENIJE (1893-1973): JEROMONAH, POLITIČKI ZATVORENIK, DUHOVNIK) mi se veoma dopada ali mi nije jasno da li su dogadjaji i licnosti izmisljeni ili stvarni.
  Da li je otac Arsenije stvarno postojao?
  Da li mozete da mi pojasnite?

  Pozdrav,
  Zoran

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *