НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Књиге и изабрани чланци » ОТАЦ АРСЕНИЈЕ (1893-1973): ЈЕРОМОНАХ, ПОЛИТИЧКИ ЗАТВОРЕНИК, ДУХОВНИК

ОТАЦ АРСЕНИЈЕ (1893-1973): ЈЕРОМОНАХ, ПОЛИТИЧКИ ЗАТВОРЕНИК, ДУХОВНИК

 

ОТАЦ АРСЕНИЈЕ (1893-1973)
јеромонах, политички затвореник, духовник

 

 
НЕКОЛИКО РЕЧИ ЗА КРАЈ
 
У овој књизи нам се кроз приче различитих људи откривају поједини тренутци из живота оца Арсенија. Упознали смо благог и једноставног човека, отвореног и искреног, кога овај свет огрезао у лажи, самовољи, сујети и суровости није успео да промени, као што је променио многе од нас који смо дозволили да нас обликује према своме „лику и подобију.“ Отац Арсеније је био одважан и чврсто привржен ономе у шта је веровао. Никада није постао жртва мрачних и окрутних сила од којих је сам тешко страдао и био сурово гоњен, већ је по својој слободној вољи изабрао пут Господњи. Тим путем је достојанствено ходио до краја живота, са једноставношћу и уз стално самоодрицање.
Обратите пажњу са каквом мудрошћу, са коликом тугом и са каквом духовном бригом он гледа у очи и срца најокрутнијих људи, злотвора који сеју страх свуда око себе. Отац Арсеније покушава да, чак и код таквих, пронађе пут до њиховог срца, да у њима пронађе ону искрицу вере, семе које је Бог посејао у сваком човеку, да исправи њихов пут и да их управи према Добру. Колико је само људи избавио од вечне пропасти у најтежим тренуцима живота, па чак и на самртној постељи њиховој. Стари, млади, војници, професори, радници, сељци, лекари, инжењери: јасни обриси њихових ликова, уклесани као у камену, промичу пред нашим очима док читамо ову књигу: пред нама се, као на длану, откривају њихови животи. У исто време, књига нам пружа могућност да спознамо окрутну и мрачну стварност у каквој је живео отац Арсеније. Сведочење о њему и другим Богоугодним људима његовог времена не може и не сме да се заборави.
Читајући ова казивања и сећања на те дане, сетимо се у молитви свих оних који су пострадали за Православну веру и за нас грешне.

5 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *