НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Књиге и изабрани чланци » ОТАЦ АРСЕНИЈЕ (1893-1973): ЈЕРОМОНАХ, ПОЛИТИЧКИ ЗАТВОРЕНИК, ДУХОВНИК

ОТАЦ АРСЕНИЈЕ (1893-1973): ЈЕРОМОНАХ, ПОЛИТИЧКИ ЗАТВОРЕНИК, ДУХОВНИК

 

ОТАЦ АРСЕНИЈЕ (1893-1973)
јеромонах, политички затвореник, духовник

 

 
НЕКОЛИКО РЕЧИ ЗА КРАЈ
 
У овој књизи нам се кроз приче различитих људи откривају поједини тренутци из живота оца Арсенија. Упознали смо благог и једноставног човека, отвореног и искреног, кога овај свет огрезао у лажи, самовољи, сујети и суровости није успео да промени, као што је променио многе од нас који смо дозволили да нас обликује према своме „лику и подобију.“ Отац Арсеније је био одважан и чврсто привржен ономе у шта је веровао. Никада није постао жртва мрачних и окрутних сила од којих је сам тешко страдао и био сурово гоњен, већ је по својој слободној вољи изабрао пут Господњи. Тим путем је достојанствено ходио до краја живота, са једноставношћу и уз стално самоодрицање.
Обратите пажњу са каквом мудрошћу, са коликом тугом и са каквом духовном бригом он гледа у очи и срца најокрутнијих људи, злотвора који сеју страх свуда око себе. Отац Арсеније покушава да, чак и код таквих, пронађе пут до њиховог срца, да у њима пронађе ону искрицу вере, семе које је Бог посејао у сваком човеку, да исправи њихов пут и да их управи према Добру. Колико је само људи избавио од вечне пропасти у најтежим тренуцима живота, па чак и на самртној постељи њиховој. Стари, млади, војници, професори, радници, сељци, лекари, инжењери: јасни обриси њихових ликова, уклесани као у камену, промичу пред нашим очима док читамо ову књигу: пред нама се, као на длану, откривају њихови животи. У исто време, књига нам пружа могућност да спознамо окрутну и мрачну стварност у каквој је живео отац Арсеније. Сведочење о њему и другим Богоугодним људима његовог времена не може и не сме да се заборави.
Читајући ова казивања и сећања на те дане, сетимо се у молитви свих оних који су пострадали за Православну веру и за нас грешне.

4 коментар(а)

 1. Zoran Milosavljevic

  Postovani,

  Ova knjiga (ОТАЦ АРСЕНИЈЕ (1893-1973): ЈЕРОМОНАХ, ПОЛИТИЧКИ ЗАТВОРЕНИК, ДУХОВНИК) mi se veoma dopada ali mi nije jasno da li su dogadjaji i licnosti izmisljeni ili stvarni.
  Da li je otac Arsenije stvarno postojao?
  Da li mozete da mi pojasnite?

  Pozdrav,
  Zoran

 2. Da li moze da se kupi stampano izdanje ove knjige?

 3. I mene je odusevila i rasplamsala u dubinu jaki i dobri Otac Arsenije.Knjigu sam otkrila tj ceo tekst na blogu nekom i to je jedno svedocanstvo iz njegovog zivota.Ja sam je dozivela istinitom i jedna draga knjiga , Za preporuku svima!

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *