OTAC ARSENIJE (1893-1973): JEROMONAH, POLITIČKI ZATVORENIK, DUHOVNIK

 

OTAC ARSENIJE (1893-1973)
jeromonah, politički zatvorenik, duhovnik

 

 
POMEN
 
U rano jutro 21. marta, otac Arsenije je služio liturgiju. U subotu je kod njega došlo troje ljudi, a večernjim vozom još četvoro.
Pričestio je sve nas koji smo se ispovedili, pročitao otpust, a zatim nam rekao da možemo, ako želimo da popijemo čaj sa Nadeždom Petrovnom. Objasnio nam je da mora da odsluži pomen i da će nam se pridružiti za sat vremena.
Niko od nas nije izašao iz njegove sobe. Otac Arsenije poče da služi pomen za novopredstavljenog slugu Božjeg Kirila. Plakao je dok je služio. Pomen je bio molitveni vapaj njegove duše, usrdna molitva za spas duše nekog ko mu je bio veoma drag. Izgledalo je kao da je potpuno sam u sobi, nije nas primećivao. Za njega je postojala samo bezgranična molitva za milost i oproštaj grehova novopredstavljenog Kirila. Niko od nas nije znao o kome se radi, ali smo shvatili da je taj Kiril svakako veoma blizak prijatelj oca Arsenija.
Po odsluženoj zaupokojnoj službi, otac Arsenije skide odežde i sede da popije čaj sa nama. Bio je veoma tužan. Nikome nije bilo do priče, popili smo čaj u tišini. I otac Arsenije je ćutao. Zatim je otišao u svoju sobu da se odmori, a mi smo ostali za stolom.
Oko tri sata popodne stigao je telegram na ime oca Arsenija. U njemu je pisalo: „Dana 21. marta u sedam časova ujutru umro je moj otac Kiril od srčanog napada. Potpis – sin Igor.“
Telegram je došao iz Jaroslava.
Tek tada smo znali da se radi o Kirilu Sergejeviču, dobrom i pobožnom čoveku koga je otac Arsenije poznavao još iz logora.
Svi smo se pogledali i pomislili isto: kolika je prozorljivost oca Arsenija! Znao je za smrt svog duhovnog sina pre nego što je vest stigla do njega.
Velika je sila Tvoja, Bože, u izabranima Tvojima!

Ključne reči:

5 komentar(a)

 1. I mene je odusevila i rasplamsala u dubinu jaki i dobri Otac Arsenije.Knjigu sam otkrila tj ceo tekst na blogu nekom i to je jedno svedocanstvo iz njegovog zivota.Ja sam je dozivela istinitom i jedna draga knjiga , Za preporuku svima!

 2. Da li moze da se kupi stampano izdanje ove knjige?

 3. Zoran Milosavljevic

  Postovani,

  Ova knjiga (OTAC ARSENIJE (1893-1973): JEROMONAH, POLITIČKI ZATVORENIK, DUHOVNIK) mi se veoma dopada ali mi nije jasno da li su dogadjaji i licnosti izmisljeni ili stvarni.
  Da li je otac Arsenije stvarno postojao?
  Da li mozete da mi pojasnite?

  Pozdrav,
  Zoran

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.