НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Књиге и изабрани чланци » ОТАЦ АРСЕНИЈЕ (1893-1973): ЈЕРОМОНАХ, ПОЛИТИЧКИ ЗАТВОРЕНИК, ДУХОВНИК

ОТАЦ АРСЕНИЈЕ (1893-1973): ЈЕРОМОНАХ, ПОЛИТИЧКИ ЗАТВОРЕНИК, ДУХОВНИК

 

ОТАЦ АРСЕНИЈЕ (1893-1973)
јеромонах, политички затвореник, духовник

 

 
ПОМЕН
 
У рано јутро 21. марта, отац Арсеније је служио литургију. У суботу је код њега дошло троје људи, а вечерњим возом још четворо.
Причестио је све нас који смо се исповедили, прочитао отпуст, а затим нам рекао да можемо, ако желимо да попијемо чај са Надеждом Петровном. Објаснио нам је да мора да одслужи помен и да ће нам се придружити за сат времена.
Нико од нас није изашао из његове собе. Отац Арсеније поче да служи помен за новопредстављеног слугу Божјег Кирила. Плакао је док је служио. Помен је био молитвени вапај његове душе, усрдна молитва за спас душе неког ко му је био веома драг. Изгледало је као да је потпуно сам у соби, није нас примећивао. За њега је постојала само безгранична молитва за милост и опроштај грехова новопредстављеног Кирила. Нико од нас није знао о коме се ради, али смо схватили да је тај Кирил свакако веома близак пријатељ оца Арсенија.
По одслуженој заупокојној служби, отац Арсеније скиде одежде и седе да попије чај са нама. Био је веома тужан. Никоме није било до приче, попили смо чај у тишини. И отац Арсеније је ћутао. Затим је отишао у своју собу да се одмори, а ми смо остали за столом.
Око три сата поподне стигао је телеграм на име оца Арсенија. У њему је писало: „Дана 21. марта у седам часова ујутру умро је мој отац Кирил од срчаног напада. Потпис – син Игор.“
Телеграм је дошао из Јарослава.
Тек тада смо знали да се ради о Кирилу Сергејевичу, добром и побожном човеку кога је отац Арсеније познавао још из логора.
Сви смо се погледали и помислили исто: колика је прозорљивост оца Арсенија! Знао је за смрт свог духовног сина пре него што је вест стигла до њега.
Велика је сила Твоја, Боже, у изабранима Твојима!

5 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *