ОТАЦ АРСЕНИЈЕ (1893-1973): ЈЕРОМОНАХ, ПОЛИТИЧКИ ЗАТВОРЕНИК, ДУХОВНИК

 

ОТАЦ АРСЕНИЈЕ (1893-1973)
јеромонах, политички затвореник, духовник

 

 
ПИСМО
 
Дали су ми писмо које је требало да однесем оцу Арсенију. На путу сам га изгубила. Када? Како? Ни сама не знам. Открила сам да нема писма тек када сам дошла код њега.
Било ми је веома криво, осећала сам се ужасно. Одмах сам му рекла да сам изгубила писмо које било њему намењено. Знала сам да је особи која му је писала било веома стало да одговор добије што пре и да се радило о нечему веома важном. Но нисам имала ни приближну идеју о чему се радило и шта је писало у том писму.
Када ме је саслушао, отац Арсеније рече: “И то је воља Божја!”
Следећег јутра, када сам одлазила, благословио ме је, дао ми је писмо и рекао: “Немојте и ово да изгубите!”
Отишла сам и чим сам стигла кући, отрчала сам до М. Пре него што сам јој дала писмо, рекох јој да сам изгубила њено. М. се сневесели и поче чак и да плаче. Но када је прочитала писмо оца Арсенија она поново заплака, али овај пут од радости. Стално је понављала: “Господе, каква радост! Отац Арсеније ми је послао одговор на оно што сам га питала у свом писму! Све ми је написао! Зашто си се шалила са мном и рекла ми да му ниси предала моје писмо?”
А ја помислих у себи: “Како је ово могуће?”

5 Comments

 1. I mene je odusevila i rasplamsala u dubinu jaki i dobri Otac Arsenije.Knjigu sam otkrila tj ceo tekst na blogu nekom i to je jedno svedocanstvo iz njegovog zivota.Ja sam je dozivela istinitom i jedna draga knjiga , Za preporuku svima!

  • Дивна и предивна књига ‘Руски новомученици ХХ века’ у издању ‘Образ светачки’

 2. Da li moze da se kupi stampano izdanje ove knjige?

 3. Zoran Milosavljevic

  Postovani,

  Ova knjiga (ОТАЦ АРСЕНИЈЕ (1893-1973): ЈЕРОМОНАХ, ПОЛИТИЧКИ ЗАТВОРЕНИК, ДУХОВНИК) mi se veoma dopada ali mi nije jasno da li su dogadjaji i licnosti izmisljeni ili stvarni.
  Da li je otac Arsenije stvarno postojao?
  Da li mozete da mi pojasnite?

  Pozdrav,
  Zoran