OTAC ARSENIJE (1893-1973): JEROMONAH, POLITIČKI ZATVORENIK, DUHOVNIK

 

OTAC ARSENIJE (1893-1973)
jeromonah, politički zatvorenik, duhovnik

 

 
PRVI DEO
 
LOGOR
 
LOGOR „SPECIJALNOG REŽIMA“
 
Mrak i surovi mraz su zaustavili sve. Sve, osim vetra. Vetar je vitlao oblake ledenog snega koji bi se potom raspršivali u kišu ledenih iglica. Svaki put kada bi nailazio na prepreku, vetar bi razbacivao gomile snega, zatim bi sa zemlje podizao nove smetove, i tako bez prestanka, dalje… nikuda.
Kadkad bi se na tren sve stišalo, a onda bi se odnekuda iz mraka najednom pojavio ogroman krug svetlosti. U tom krugu nazirali bi se beskrajni nizovi baraka koje su se širile svuda unaokolo kao grad. U daljini su se ocrtavale stražarnice sa reflektorima i vojnicima koji su čuvali logor. Kilometri i kilometri bodljikave žice činili su nekoliko zaštitnih redova između kojih je zloslutno blještala svetlost reflektora. Policijski psi su leno šetali između prvog i poslednjeg reda žice. Sa stražarnica su snopovi svetlosti klizili po zemlji, sve dalje, polako, po snegu, a zatim se vraćali natrag ka bodljikavoj žici.
Vojnici su sa stražarnice neprekidno motrili na prostor između redova žice. Tišine nije bilo ni u jednom trenutku. Vetar bi se ponovo podigao, zaklanjajući snegom snopove svetlosti, čime je još više dolazio do izražaja mračni i sumorni izgled baraka.
Logor je spavao dubokim snom.
Najednom se začu udaranje metala o metal, nalik na zvonjavu, prvo na kapijama logora, a zatim, uz neprekidno odzvanjanje, i drugde. Reflektori ubrzaše svoj klizeći hod, kapije logora se otvoriše i kamioni puni vojnika i logorskih nadzornika uvezoše se unutra.
Vozila se brzo razmileše po celom logoru. Kod svake barake iz kamiona iskočiše po četvorica, koji odmah stadoše da proveravaju svaki delić građevine kako bi se uverili da nije bilo pokušaja bekstva. Pošto su utvrdili da ništa nije pomereno niti poremećeno, nadzornici otključaše barake. Za vojnike na stražarnicama ovo je bio najosetljiviji deo svakodnevne procedure. Svetla počeše da se pale svuda, a stražari poskidaše puške sa ramena. Policijski psi počeše nervozno da reže. U gulagu je započinjao novi radni dan.
Mrak se jedva malo podigao na početku ovog severnog zimskog jutra, a vetar je, kao da ne haje što sviće dan, duvao i dalje nemilosrdno, iz sve snage. Blizu unutrašnjeg kruga bezbednosne zone logora na nekoliko mesta se podizao plamen. Na tim mestima je gorela vatra koja je bila neophodna radi lakšeg otapanja snega i leda koji je prekrivao zemlju, kako bi ljudi mogli da kopaju masovne grobnice. Beše to posao zatvorenika u logoru.

Ključne reči:

5 komentar(a)

 1. I mene je odusevila i rasplamsala u dubinu jaki i dobri Otac Arsenije.Knjigu sam otkrila tj ceo tekst na blogu nekom i to je jedno svedocanstvo iz njegovog zivota.Ja sam je dozivela istinitom i jedna draga knjiga , Za preporuku svima!

 2. Da li moze da se kupi stampano izdanje ove knjige?

 3. Zoran Milosavljevic

  Postovani,

  Ova knjiga (OTAC ARSENIJE (1893-1973): JEROMONAH, POLITIČKI ZATVORENIK, DUHOVNIK) mi se veoma dopada ali mi nije jasno da li su dogadjaji i licnosti izmisljeni ili stvarni.
  Da li je otac Arsenije stvarno postojao?
  Da li mozete da mi pojasnite?

  Pozdrav,
  Zoran

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.