OTAC ARSENIJE (1893-1973): JEROMONAH, POLITIČKI ZATVORENIK, DUHOVNIK

 

OTAC ARSENIJE (1893-1973)
jeromonah, politički zatvorenik, duhovnik

 

 
„PRAVEDNI“ NADZORNIK
 
Stari nadzornik je smenjen i na njegovo mesto je doveden novi, koji zbog strogih zahteva o sprovođenju propisa u logoru, kao i zbog pravednog pristupa zatvorenicima, dobi nadimak „Pravedni.“ Novi nadzornik nije ispoljavao nikakva osećanja prema ocu Arseniju; ako mu nešto ne bi bilo po volji, imao bi običaj da podrugljivo kaže: „Oče, vrlo je bitno da se služba odvija prema tipiku.“ Tada bi odlazio i vraćao bi se kroz sat vremena da bi proverio da li je otac Arsenije obavio posao na zadovoljavajući način.
Tog leta, nešto se veoma neobično dogodilo „Pravednome.“ Jednog dana, dok je nadzornik obavljao redovni pregled baraka sa okolinom, otac Arsenije je čistio staze između baraka. On odjednom vide nadzornika kako, pošto je završio pregled, vadi iz džepa novčanik. Izvadio je nešto iz novčanika, vratio ga u džep i izgubio se iz vida.
Čisteći tako staze, otac Arsenije dođe do mesta gde je „Pravedni“ zastao i na zemlji ugleda crvenu knjižicu. Podiže je i vide da je to nadzornikova partijska knjižica. Otac Arsenije stavi knjižicu u džep i, pošto završi sa čišćenjem staze, ode da pospremi baraku. Dok je čistio, gledao je svako malo kroz prozor, ne bi li ugledao nadzornika. Kroz dva sata vide „Pravednoga“ kako juri prema njemu u panici. Otac Arsenije izađe iz barake i pođe mu u susret.
U to vreme je gubitak partijske knjižice, posebno u logorima, značio smrt, i „Pravedni“ je to dobro znao. Jurio je po stazama između baraka, a na licu mu je bio ispisan užas. Uplašeno je bacao pogled levo i desno i video da je nekoliko ljudi tuda već prošlo. Otac Arsenije mu priđe i reče mu: „Druže nadzorniče, dozvolite mi da vam nešto kažem.“ Nadzornikovo lice se smrači od gneva. „Sklanjaj mi se s puta, pope!“ povika i htede da ga udari. Otac Arsenije mu ćuteći pruži partijsku knjižicu, okrete se i pođe prema baraci.
Nadzornik zgrabi knjižicu i povika: „Stani!“ Prilazeći mu bliže, upita: „Ko te je video?“
„Niko me nije video, druže nadzorniče. Pronašao sam knjižicu pre otprilike dva sata ovde, na stazi.“
„Pravedni“ se okrete i ode. Ništa se nije mnogo promenilo, ali sada njegovi zahtevi prema ocu Arseniju postadoše sve strožiji. Mnogi su pomislili da je namislio da se reši oca Arsenija kao opasnog svedoka. To je bio čest postupak u logoru; nadzornik bi usmrtio zatvorenika, uz opravdanje da ga je ovaj napao. Često bi se za tako nešto dobijalo i unapređenje.
Postojalo je mnogo načina da se logoraš likvidira, a da niko iz logorske uprave za to ne odgovara.
Vreme je prolazilo.
Ispričao Andrej Ivanovič, nekadašnji nadzornik logora u kome je otac Arsenije proveo mnogo godina. Korišćeni su i opisi koje je zabeležio sam otac Arsenije.
 
 

 
 

Ključne reči:

5 komentar(a)

 1. I mene je odusevila i rasplamsala u dubinu jaki i dobri Otac Arsenije.Knjigu sam otkrila tj ceo tekst na blogu nekom i to je jedno svedocanstvo iz njegovog zivota.Ja sam je dozivela istinitom i jedna draga knjiga , Za preporuku svima!

 2. Da li moze da se kupi stampano izdanje ove knjige?

 3. Zoran Milosavljevic

  Postovani,

  Ova knjiga (OTAC ARSENIJE (1893-1973): JEROMONAH, POLITIČKI ZATVORENIK, DUHOVNIK) mi se veoma dopada ali mi nije jasno da li su dogadjaji i licnosti izmisljeni ili stvarni.
  Da li je otac Arsenije stvarno postojao?
  Da li mozete da mi pojasnite?

  Pozdrav,
  Zoran

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.