НАСЛОВНА » Духовни живот, снови, борба са искушењима, ПИТАЊЕ ПАСТИРУ » Ослободити се од напада ђавола

Ослободити се од напада ђавола

Питање:
Помаже Бог.
Имам пар проблема о којима морам да се консултујем са Вама.Наиме крштен сам у православнној цркви и моји преци су били верници и кад већина није веровала.Због тога се много бринем јер је мој отац сазнао да његова тетка баца црну магију на њега и моју тетку и да је та магија донела болест мојој баби и деди (њеном брату) .Због тога он је почео да иде код неког хоџе и донео је мени и сестри некакве заштите.Ја знам да је то грех али како да му то пред очим? Друга ствар је што ме често нападају демони.Почело је тако што ме је једно вече у току сна нешто ухватило иѕа леђа и питало како могу да верујем у Христа кад је он умро.Једва сам смогао снаге да проговорим и одговорио сам да није умро да је жив и почео да се смејем смехом који није мој.Последњи пут се десило прексиноћ.Пошто сам у тај дан гледао документарац у коме се објашњава како ђаво хоће да завлада светом пало ми је то на памет кад сам се пробудио у току ноћи.У истом трену нешто ме је ухватило за леђа и рекло: Хоћу урадићу то шта ми можеш.Онда су сви мишићи поцели да ми се тресу и нисам могао да се померим ни да викнем.Понављао сам у себи Исусову молитву и један глас на уво ми је шапнуо у једном тренутку да побегнем иѕ собе.То сам и учинио.Моје питање је како да се заштитим од овога.Такође у једном делу мог живота иѕгубио сам веру јер сам гледао документарац Zeitgeist.Мучи ме и то сам ја и хомосексуалац и не знам како да се изборим са тиме.Сада се уздржавам од рукоблуда и ружних помисли али знам да ће овај грех бити заувек ту и не знам како да побегнем од тога. Хтео бих и да се причестим али не знам да ли ми је то дозвољено због мојих грехова јер сам давно уснио како улазим у цркву и тада је са иконостаса проговорио Господ и рекао излази одавде грешниче и ја сам побегао вриштећи и трчећи.
Н.Н


Одговор:
ХРСИТОС ВАСКРСЕ, радост донесе целом човечанству, па и Теби драги брате.
Срећан си и благословен, драги брате, што си се родио, одрастао и васпитан у породици која је била верна Богу и Његовој цркви и онда када то није било популарно и корисно. Задржао си темеље и дух породичног опредељења за Небеско царство Христово. Зато Те данас буни и смета Ти очево „наседање“ разним гатарима и врачарима. А он је заиста, у правом смислу речи, насео на провокације да се створи породични раскол, да уместо љубави у породици настане мржња. Неко је бацио „коску“ у ваше фамилијарне односе. Пустио је вест да је болест бабе и деде последица магије, са којом барата жена из фамилије, одређених година и изгледа. Онда је Твој отац пребирао по породици и пронашао да тај опис одговара његовој тетки, почео је не само да је мрзи и сматра одговорном за болест њеног рођеног брата и снахе, већ се уплашио да Ти и Твоја сестра не би потпали под „њене чини“, отишао и корак даље. Од хоџе је тражио запис и заштиту за Тебе и Твоју сестру. И сада треба да се боре нечисте силе теткине и хоџине, па која надвлада. И није важно која ће сила бити јача, јер циљ је већ постигнут. Ваша породица је разорена, нико у никог више нема поверења, сви једни од других зазиру. А кад породица не буде више јединствена, онда ће се лако једног по једног члана врбовати за ђаволска посла. Теби је то, срећом, јасно, али се бојиш да истину кажеш и рођеном оцу. Видиш да он греши, јер се упетљава у врзино коло, из кога је тешко изаћи. А Ти се плашиш да му то кажеш, јер ће и између вас да наступи неповерење, па не дај Боже и мржња.
У својој борби да спасиш породицу и Ти си прибегавао разним средствима. Гледаш филмове о демонима и њиховом настојању да завладају светом и да што више људи придобију за себе. Послушај шта саветује Свети апостол Петар: „Будите трезвени и бдите, јер супарник ваш ђаво, као лав ричући ходи и тражи кога да прождере“ (1.Петр. 5, 8) . Признајеш да си, упуштајући се у „ђавоља посла“ у једном тренутку и веру изгубио. И онда није чудо што те ђаво напада баш онда кад му Ти дајеш повода, кад гледаш и слушаш његове активности, кад му обраћаш пажњу. Он прихвата диалог с Тобом и настоји да те придобије, да те прождере. Његови напади нису безопасни. Види како Свети апостол и јеванђелист Лука описује истеривање ђавола из једног младића. Отац прича Исусу шта се дешава са његовим сином: „Хвата га дух и виче изненадно; и ломи га уз пјену и једва се удаљи од њега пошто га изломи“ (Лука 9, 42) . Зар није поступио и са Тобом на сличан начин? Питаш за савет, како да се ослободиш напада ђавола. Послушај Светог апостола Павла, како он саветује хришћане у Ефесу: „Обуците се у свеоружије Божије, да бисте се могли одржати против лукавства ђаволскога“ (Еф. 6, 11) . Које је то свеоружије Божје? Па, то је чврста и непоколебива вера у Бога, то је љубав према Богу и ближњима, то је нада на помоћ Божју, која никад неће изостати онима који на Господа полажу све надање своје: „А нада не постиђује, јер се љубав Божја излила у срца ваша Духом Светим, који је дат нама“ (Рим. 5, 5) , а Коринћанима Свети Павле поручује: „А такво поуздање имамо у Бога кроз Христа“ (2.Кор. 3, 4) . Коначно, да Ти препоручим и савет Светог апостола Петра: „Који кроз њега верујете у Бога који га подиже из мртвих, и даде му славу, тако да ваша вера и надање буду у Бога“ (1.Петр.1, 21) . Ето, драги брате, свеоружјем Божјим пођују се сва ђаволска искушења и сви његови напади. Тим свеоружјем ћеш победити и настраност, болест хомосексуалности. Немаш разлога да сматраш, да ће те то пратити целог живота. Са чврстом вољом, уз помоћ Божју, све се може пребродити, свака болест надвладати и излечити. Немој се плашити да одеш у цркву. Исповеди се код Твога свештеника, који ће Те после исповести припустити и Светом причешћу. Исповест, а посебно Свето причешће, даће Ти посебну снагу, укрепити вољу, ојачати веру, осмислити наду, а све за борбу са искушењима и тела и душе. Неће звоно пасти са цркве Твојим уласком у храм, напротив, храм ће за Тебе постати оклоп и заштита од свих ђаволских искушења, свих врачања и магија. Ти си кроз Свете тајне крштења и мирипомазања постао храм Духа Светога, постао си део Тела Христовог, члан Његове цркве.
У васкршњој радости срдачно Те поздравља о. Душан

2 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *