Ослободити се од напада ђавола

Питање:
Помаже Бог.
Имам пар проблема о којима морам да се консултујем са Вама.Наиме крштен сам у православнној цркви и моји преци су били верници и кад већина није веровала.Због тога се много бринем јер је мој отац сазнао да његова тетка баца црну магију на њега и моју тетку и да је та магија донела болест мојој баби и деди (њеном брату) .Због тога он је почео да иде код неког хоџе и донео је мени и сестри некакве заштите.Ја знам да је то грех али како да му то пред очим? Друга ствар је што ме често нападају демони.Почело је тако што ме је једно вече у току сна нешто ухватило иѕа леђа и питало како могу да верујем у Христа кад је он умро.Једва сам смогао снаге да проговорим и одговорио сам да није умро да је жив и почео да се смејем смехом који није мој.Последњи пут се десило прексиноћ.Пошто сам у тај дан гледао документарац у коме се објашњава како ђаво хоће да завлада светом пало ми је то на памет кад сам се пробудио у току ноћи.У истом трену нешто ме је ухватило за леђа и рекло: Хоћу урадићу то шта ми можеш.Онда су сви мишићи поцели да ми се тресу и нисам могао да се померим ни да викнем.Понављао сам у себи Исусову молитву и један глас на уво ми је шапнуо у једном тренутку да побегнем иѕ собе.То сам и учинио.Моје питање је како да се заштитим од овога.Такође у једном делу мог живота иѕгубио сам веру јер сам гледао документарац Zeitgeist.Мучи ме и то сам ја и хомосексуалац и не знам како да се изборим са тиме.Сада се уздржавам од рукоблуда и ружних помисли али знам да ће овај грех бити заувек ту и не знам како да побегнем од тога. Хтео бих и да се причестим али не знам да ли ми је то дозвољено због мојих грехова јер сам давно уснио како улазим у цркву и тада је са иконостаса проговорио Господ и рекао излази одавде грешниче и ја сам побегао вриштећи и трчећи.
Н.Н


Одговор:
ХРСИТОС ВАСКРСЕ, радост донесе целом човечанству, па и Теби драги брате.
Срећан си и благословен, драги брате, што си се родио, одрастао и васпитан у породици која је била верна Богу и Његовој цркви и онда када то није било популарно и корисно. Задржао си темеље и дух породичног опредељења за Небеско царство Христово. Зато Те данас буни и смета Ти очево “наседање” разним гатарима и врачарима. А он је заиста, у правом смислу речи, насео на провокације да се створи породични раскол, да уместо љубави у породици настане мржња. Неко је бацио “коску” у ваше фамилијарне односе. Пустио је вест да је болест бабе и деде последица магије, са којом барата жена из фамилије, одређених година и изгледа. Онда је Твој отац пребирао по породици и пронашао да тај опис одговара његовој тетки, почео је не само да је мрзи и сматра одговорном за болест њеног рођеног брата и снахе, већ се уплашио да Ти и Твоја сестра не би потпали под “њене чини”, отишао и корак даље. Од хоџе је тражио запис и заштиту за Тебе и Твоју сестру. И сада треба да се боре нечисте силе теткине и хоџине, па која надвлада. И није важно која ће сила бити јача, јер циљ је већ постигнут. Ваша породица је разорена, нико у никог више нема поверења, сви једни од других зазиру. А кад породица не буде више јединствена, онда ће се лако једног по једног члана врбовати за ђаволска посла. Теби је то, срећом, јасно, али се бојиш да истину кажеш и рођеном оцу. Видиш да он греши, јер се упетљава у врзино коло, из кога је тешко изаћи. А Ти се плашиш да му то кажеш, јер ће и између вас да наступи неповерење, па не дај Боже и мржња.
У својој борби да спасиш породицу и Ти си прибегавао разним средствима. Гледаш филмове о демонима и њиховом настојању да завладају светом и да што више људи придобију за себе. Послушај шта саветује Свети апостол Петар: “Будите трезвени и бдите, јер супарник ваш ђаво, као лав ричући ходи и тражи кога да прождере” (1.Петр. 5, 8) . Признајеш да си, упуштајући се у “ђавоља посла” у једном тренутку и веру изгубио. И онда није чудо што те ђаво напада баш онда кад му Ти дајеш повода, кад гледаш и слушаш његове активности, кад му обраћаш пажњу. Он прихвата диалог с Тобом и настоји да те придобије, да те прождере. Његови напади нису безопасни. Види како Свети апостол и јеванђелист Лука описује истеривање ђавола из једног младића. Отац прича Исусу шта се дешава са његовим сином: “Хвата га дух и виче изненадно; и ломи га уз пјену и једва се удаљи од њега пошто га изломи” (Лука 9, 42) . Зар није поступио и са Тобом на сличан начин? Питаш за савет, како да се ослободиш напада ђавола. Послушај Светог апостола Павла, како он саветује хришћане у Ефесу: “Обуците се у свеоружије Божије, да бисте се могли одржати против лукавства ђаволскога” (Еф. 6, 11) . Које је то свеоружије Божје? Па, то је чврста и непоколебива вера у Бога, то је љубав према Богу и ближњима, то је нада на помоћ Божју, која никад неће изостати онима који на Господа полажу све надање своје: “А нада не постиђује, јер се љубав Божја излила у срца ваша Духом Светим, који је дат нама” (Рим. 5, 5) , а Коринћанима Свети Павле поручује: “А такво поуздање имамо у Бога кроз Христа” (2.Кор. 3, 4) . Коначно, да Ти препоручим и савет Светог апостола Петра: “Који кроз њега верујете у Бога који га подиже из мртвих, и даде му славу, тако да ваша вера и надање буду у Бога” (1.Петр.1, 21) . Ето, драги брате, свеоружјем Божјим пођују се сва ђаволска искушења и сви његови напади. Тим свеоружјем ћеш победити и настраност, болест хомосексуалности. Немаш разлога да сматраш, да ће те то пратити целог живота. Са чврстом вољом, уз помоћ Божју, све се може пребродити, свака болест надвладати и излечити. Немој се плашити да одеш у цркву. Исповеди се код Твога свештеника, који ће Те после исповести припустити и Светом причешћу. Исповест, а посебно Свето причешће, даће Ти посебну снагу, укрепити вољу, ојачати веру, осмислити наду, а све за борбу са искушењима и тела и душе. Неће звоно пасти са цркве Твојим уласком у храм, напротив, храм ће за Тебе постати оклоп и заштита од свих ђаволских искушења, свих врачања и магија. Ти си кроз Свете тајне крштења и мирипомазања постао храм Духа Светога, постао си део Тела Христовог, члан Његове цркве.
У васкршњој радости срдачно Те поздравља о. Душан

2 Comments

  1. Ja imam veoma veliki problem, kad god ostanem sam, cujem grebanje u krevetu, gadja me mojim licnim stvarima, nekad i drugim predmetima koji su u kuci, osecam neverovatan strah, nekad ga i vidjam, uglavnom nocu, svaku noc ne napada, mislio sam kad promenim stan da je to iz stana, medjutim i dalje me prati, pomozite molim vas ..

  2. Zeljko Lukovic

    Dobar dan zeleo bih da vas pitam kako je moguce da se oslobodim demona koji me je pobedio lukavo Neznam sta da radim i kako da ga se oslobodim.