NASLOVNA » Vera i Pravoslavlje, PITANJE PASTIRU » Orah u dvorištu

Orah u dvorištu

Pitanje:
Da li ima neke veze verovanje u narodu da orah koji raste u dvorištu nije dobro da se seče i loži na ognjištu? Interesuje me mišljenje Crkve po tom pitanju! Unapred hvala i jedna velika pohvala za vaš rad na ovom izvanrednom sajtu!
Dragoslav


Odgovor:
Brate Dragoslave, Sam si rekao u tvom pitanju „verovanje u narodu“. Naravno da su narodni običaji i neka verovanja nastala na osnovu nekog ranijeg događaja, ali da li će mo mi Pravoslavni hrišćani da se držimo narodnih tumačenja ili se držati pravila naše Sv. Crkve? Koliko je meni poznato nigde nisam posebno našao zapisano bilo šta u vezi oraha ili nekog drugog drveta.
Tačno se zna da orah ima vrlo nezgodan koren koji je u stanju i temelj kuće da podigne, ako je zasađen blizu kuće. Sad ja pitam tebe: Hoćeš li dozvoliti da ti se kuća sruši zarad narodnog verovanja da ne „valja“ seći orah. Ovde gde ja živim ne dozvoljavaju da se bilo koje drvo seče dok je vegetacija, odnosno dok ima lišća i dok „rađa“. Svako ko želi da neko drvo poseče, radi to preko zime dok drvo nije aktivno. Jedna stvar: pogledaj da nije taj orah možda ZAPIS jer ima u nekim krajevima da su ljudi određivali i orah za ZAPIS iako se obično uzima HRAST ili DUD, pa iz tog razloga ne treba ga seći. S poštovanjem
o.Dragan

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *