Опседнутост

Питање:
Помаже Бог Ваша свјашченојерејства, Моја питања се односе на феномен опседнутости демонима. Римокатоличка литература обилује примерима разних видова напада почињених од стране дијаболичких сила. Код њих чак постоје и свештеници који се готово искључиво баве егзорцизмима, као и специјални приручник за њихово обављање, познат као “Римски обредник”. Истовремено долази до сукоба измеду свештеника и лекара, психијатара, јер је врло тешко одредити диференцијалну дијагнозу због чињенице да особе опседнуте демонима исказују многе видове понашања који су идентични симптомима умне поремећености изазваним чиниоцима за које медицинска наука одавно зна.
Да ли је неко од Ваших свјашченојерејстава икада, у току своје пастирске праксе, дошло у додир са личносшћу опседнутом демонима? Како се доктрина наше Цркве односи према егзорцизму и имате ли и нека лична искуства са том црквеном радњом? Како и на основу чега свештеници наше Цркве особе екстремно ексцентрицног понашања сврставају у ред поседнутих демонима?
Ангелина


Одговор:
Бог ти помогао, Још у Св.Писму имамо доста примера који говоре о онима који су опседнури демонима. Сам Господ много пута их исцељујује и опомиње их да иду и не греше више. Сам на једном месту каже…“овај род се изгони само посто и молитвом…“ У православној Цркви не постоје посебне особе који се искључиво баве „истеривањем ђавола“. Сваки свештеник може да прочита милитве из Требника онима који су опседнути нечистим духовима. Само је Господ тај који по вери и милости истерује нечисте духове и помаже онима који вером (или по вери родитеља или ближњих) бивају исцелени. Сигуран сам да сваки свештено служитељ кији је читао милитве онима којима је то било потребно на својствен и посебан начин је доживео, тако да је тешко и објаснити начин и осећај свештенослужитеља. Сигурно да није пријатан. Поздравља те о.Милан.

Comments are closed.