NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Svete tajne (krštenje, venčanje, pričešće, ispovest ...) » Opelo u krematorijumu

Opelo u krematorijumu

Pitanje:
Može li se služiti opelo u krematorijumu?
N.N


Odgovor:
Pravoslavna crkva ne odobrava spaljivanje tela umrlih. Iz prostog razloga, što še čin spaljivanja tela izražavanje opšteg uverenja u konačni kraj čovekovog života, neverovanje u besmrtnost duše, u vaskrsenje mrtvih i u večni život. Crkva odaje poštovanje ljudskom telu, koje je pri krštenju osvećeno kao hram Boga živoga i koje je zajedno sa dušom na zemlji zaslužilo večni život čovekov na nebu, pa ga, po primeru Hristovog tela, posle smrti polaže u grob. Prema tome Crkva sa pravom uskraćuše opelo onima koji su svesno izrazili želju da budu spaljeni.
U tom smislu je Srpska pravoslavna crkva šoš 1928. godine, odlukom Svetog arhijerejskog sabora, uskratila pravo na opelo onim upokokenim pravoslavnim vernicima, koji su za života i u svesnom stanju izrazili želju da budu spaljeni. Međutim, ako bi do spaljivanja došlo po želji porodice ili zbog smrti u inostranstvu, odakle bi telo teško moglo da se prenese, dozvoljava se opelo nad telom pre spaljivanja.
Smatramo da je ova odluka na mestu i da se nje treba pridržavati. Druge hrišćanske crkve, pa i neke pravoslavne, imašu još liberalniji odnos prema pojavi spaljivanja ljudskog tela.
o. Dušan

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *