Опело у крематоријуму

Питање:
Може ли се служити опело у крематоријуму?
Н.Н


Одговор:
Православна црква не одобрава спаљивање тела умрлих. Из простог разлога, што ше чин спаљивања тела изражавање општег уверења у коначни крај човековог живота, неверовање у бесмртност душе, у васкрсење мртвих и у вечни живот. Црква одаје поштовање људском телу, које је при крштењу освећено као храм Бога живога и које је заједно са душом на земљи заслужило вечни живот човеков на небу, па га, по примеру Христовог тела, после смрти полаже у гроб. Према томе Црква са правом ускраћуше опело онима који су свесно изразили жељу да буду спаљени.
У том смислу је Српска православна црква шош 1928. године, одлуком Светог архијерејског сабора, ускратила право на опело оним упококеним православним верницима, који су за живота и у свесном стању изразили жељу да буду спаљени. Међутим, ако би до спаљивања дошло по жељи породице или због смрти у иностранству, одакле би тело тешко могло да се пренесе, дозвољава се опело над телом пре спаљивања.
Сматрамо да је ова одлука на месту и да се ње треба придржавати. Друге хришћанске цркве, па и неке православне, имашу још либералнији однос према појави спаљивања људског тела.
о. Душан

Comments are closed.